Bygger færre bad med baderomskabiner

 
Bygger færre bad med baderomskabinerBildet: Fagsjef i bygningsfysikk i AF Bygg Oslo, Tom Farstad, er opptatt av at det skal bygges skikkelig og riktig første gangen. 65-åringen skryter av de mange ansatte i AF Gruppen. Foto: Rune Midtskogen
AF-Gruppen jobber kontinuerlig med ørsmå forbedringer. Nå har de doblet antall tømrere – og bygger flest plassbygde bad.

Av Rune Midtskogen, for Fagrådet For Våtrom

– Jeg er veldig stor tilhenger av slagordet «bygg riktig første gangen». Vi gjør alt vi kan for å etterleve dette på huset, sier fagsjef i bygningsfysikk i AF Bygg Oslo, Tom Farstad.

65-åringen, som er utdannet bygningsingeniør, har lommene fulle av erfaring fra håndverksbransjen med blant annet 27 år i Sintef Byggforsk. De siste åtte årene har han jobbet i AF-gruppen, og er litt som poteten; han er med i kalkulasjonsprosesser, er delaktig i prosjekteringsmøter og bistår under produksjon.

Flere ansettelser
I løpet av 2018 har avdelingen AF Bygg Oslo, som består av rundt 200 ansatte, doblet antall tømrere til drøyt 40. Rundt 10 prosent av disse er lærlinger, og antallet skal dobles.
– Tømrerne og basene vi har er veldig flinke. De jobber på akkord, og har en tøff og krevde jobb – men legger ned et fantastisk stykke arbeid. Mange ting er så mye enklere med egne ansatte, ikke minst kommunikasjonsmessig. Vi har behov for flere tømrere, sier Farstad, som skryter av motiverte og flinke lærlinger.
Fagrådet for våtrom møter den erfarne fagmannen i de moderne lokalene til AF Gruppen på Helsfyr i Oslo. I konsernet jobber det 4200 ansatte. Mange av disse er håndverkere.

Færre kabiner
I handlingensplanen til AF Bygg Oslo er det enighet om det skal utvikles ett nytt prosjektteam årlig – som innebærer et lag bestående av prosjektleder, anleggsleder, prosjekteringsleder – og prosjekteringsingeniører. Kort oppsummert; mer kompetanse.
– Vi skal styrke den interne fagkompetansen, og hente kompetanse innen for eksempel BIM og andre digitale verktøy. Vi har hatt BIM-ansatte i mange år allerede, og bruker dette verktøyet mer og mer. Men fortsatt er vi avhengig av tegninger på byggeplass.

Utvikling og endringer er det også blitt på våtrom. I dag bygger AF Bygg Oslo nesten bare plassbygde bad.
– For fem år siden leverte vi opp imot 70 prosent kabiner på nyboligprosjekter – i dag er det 80 prosent plassbygd. Hver enkelt prosjektleder har ulike erfaringer. Selv ser jeg utfordringene med modulbad mot yttervegg, og forholdene som blant annet er knyttet til luft- og damptetthet. Dette er noe som er blitt flittig diskutert blant prosjektlederne. Uansett skal alle våtromsmoduler ha TG, forteller Tom Farstad.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår