EPC kan føre til for lave energiambisjoner

 
EPC kan føre til for lave energiambisjonerStjernehus borettslag i Kristiansand ble vurdert som uegnet for EPC, bl.a. fordi for lite av oppvarmingen gikk på fellesanlegg og oppgraderingsbehovet var for stort. (Foto: Sørlandet BBL)
Energisparekontrakter i boligselskaper (EPC) kan stå i veien for mer energiambisiøs oppgradering, viser ny studie.

Mange boligselskaper setter ikke av nok midler til oppgradering. I prinsippet vil en energisparekontrakt kunne gjøre det mulig å oppgradere bygningsmassen uten å heve felleskostnadene. Dette ville være en stor fordel i boligselskaper med dårlig økonomi og med rehabiliteringsbehov. En EPC-leverandør oppgraderer og garanterer for energireduksjon i en bygningsmasse, og energibesparelsen finansierer oppgraderingen.
Energisparekontrakter muliggjør, synliggjør og garanterer for energibesparelse. Eksempler viser at spart energibruk til varmtvann og oppvarming ligger på mellom 10 og 30 %. Dette vil kunne gjøre det lettere for beboere å vedta enkle energieffektiviseringstiltak. Men EPC for boligselskap har en rekke utfordringer, viser rapporten Vurdering av EPC/energisparekontrakter i boligselskaper.

Utfordringer
EPC kan gi mindre omfattende energispareprosjekter i boligselskap, spesielt med tanke på forbedring av tekniske anlegg. Dette er positivt i tilfeller der bygningsmassen er i forholdsvis god stand, men det er stor risiko for at EPC-prosjekter vil stå i veien for større bygningsmessige tiltak der boligmassen er i dårlig stand, ifølge rapporten.
Dersom EPC skal fungere som katalysator for mer ambisiøse oppgraderinger i boligselskapsmarkedet, vil det kreve et omfattende rammeverk fra det offentlige. Det vil uansett være usikkert om ambisjonene i EPC-prosjekter vil kunne heves tilstrekkelig.
– I lys av disse resultatene bør det vurderes om man heller bør bruke ressurser på å identifisere og sette i verk tiltak som i større grad vil bidra til at man når nasjonale mål om energieffektivisering enn bruk av EPC, sier seniorforsker Åshild Lappegard Hauge ved SINTEF Byggforsk.

EPC og oppgradering
Rundt 20 aktører er intervjuet i studien; representanter fra boligbyggelag, styrer i boligselskaper, beboere, interesseorganisasjoner og EPC-tilbydere. Intervjuene viser at det er vanskelig for EPC-leverandører både å finne boligselskap som egner seg for EPC, samt å skape lønnsomme prosjekter. EPC er aktuelt for eldre og nyere bygningsmasse som er dårlig vedlikeholdt, men kun hvis det er stort nok potensiale for energieffektivisering. 
Aktuelle boligselskap bør ha fellesanlegg og felles avregning for oppvarming, tappevann, og/eller ventilasjon. Dette står i kontrast til anbefalingene om individuell avregning som motivasjon for energisparing. Boligselskapet bør også være av en viss størrelse for å unngå økt risiko for EPC-tilbyder.

Risiko for lave ambisjoner
Den energien man sparer gjennom effektiviseringstiltak kan ofte finansiere tilleggskostnadene for en oppgradering mot passivhusnivå, men den kan normalt ikke finansiere basiskostnadene for omfattende oppgradering som ligger i bunn og som må betales uavhengig av ambisjonsnivå på energi.
I tillegg vil effektivisering av tekniske anlegg (f.eks. lys, varmtvann, romoppvarming, ventilasjon) sannsynligvis bli prioritert foran bygningsmessige tiltak, siden dette har større lønnsomhet i seg selv. Dette kan føre til at "rehabiliteringsvinduet" når boligselskapet er modent for oppgradering ikke utnyttes fullt ut, og at det ikke er kapital til bygningsmessige tiltak senere. Det er få eksempler på europeiske EPC-prosjekter i boliger som inkluderer større bygningsmessige tiltak som tilleggsisolering, bytte av vinduer eller minimering av kuldebroer.
– EPC-leverandørenes mål om inntjening og forsiktig risiko, kan også bidra til at miljøambisjonene i et oppgraderingsprosjekt blir lavere enn de hadde trengt å være, sier Lappegard Hauge.

Utfordringene viser at trolig vil kun en mindre andel boligselskaper kunne bli lønnsomme prosjekter for EPC-leverandører. Derfor vil ikke EPC i seg selv eller av seg selv bidra til energieffektivisering i boligselskaper i stort monn. Det er i tillegg usikkert om offentlige rammer og økonomisk støtte vil kunne gjøre EPC til et større bidrag for å nå nasjonale energimål.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår