- Fornyelse krever god planlegging

 
- Fornyelse krever god planleggingBildet: May Rostad, daglig leder, partner og rådgiver i Kinei AS. Foto: Ole Petter Tharaldsen
- Norge er kommet langt når det gjelder faktabasert kunnskap, og med Bedre Vann som benchmarkingsverktøy er vi bare et tastetrykk unna gode råd. Det mener daglig leder, partner og rådgiver i Kinei AS, May Rostad. Under fagtreffet til Norsk Vann denne uka utdypet hun påstanden.

Av Ole Petter Tharaldsen

I Norsk Vann kommer kunnskapen på løpende bånd. Alle kjenner til de enorme etterslepene på vedlikehold av vann- og avløpsledningene, og nå har May Rostad i KINEI AS forfattet en etterlengtet rapport om Finansieringsbehov i vannbransjen fram mot 2040. Til Norsk Vanns fagtreff på Gardermoen kom hun for å fortelle litt om hvordan kommuner og selskap kan nyttiggjøre seg rapporten.

– Den norske vann- og avløpsinfrastrukturen er bygget opp gjennom de siste 160 årene. For å kunne sikre fortsatt rent vann i springen og i naturen, er det behov for å  investere over 280 milliarder kroner i de kommunalt eide vann- og avløpsanleggene fram til 2040. Det medfører fire prosent årlig vekst i vann- og avløpsgebyrene utover vanlig prisvekst. Vi er som kjent en selvkostfinansiert sektor der brukerne betaler hva vann og avløp faktisk koster. For å redusere prisveksten blir det viktig med kostnads-effektive løsninger, men vi snakker om en fordobling av gebyrene i fremtiden, sa Rostad innledningsvis.

Hun tok for seg gebyrkonsekvensene i kommunene som vil variere betydelig – avhengig av den enkelte kommunes behov for å investere, og det blir en stor oppgave å motvirke kostnads- og gebyrøkingen. - For å bygge ut bærekraftig og kostnads-effektivt, trengs mer kompetanse, slo hun fast.

Rostad oppfordrer til å tenke langsiktig og lage gode planer, og bevisstgjorde deltakerne på fagtreffet på at økt innsats krever økte ressurser. Samtidig var hun tydelig på betydningen av å satse på økt innovasjon og ny teknologi.

– Alfa og omega er flere kompetente fagfolk. Bransjen må tilføres 400 nye ingeniører hvert år til å planlegge og gjennomføre fornyelsen. Mer bruk av NoDdig-metoder vil kunne spare kostnader. Samtidig blir det viktig å prøve å redusere driftskostnadene og bygge en mer effektiv infrastruktur. I tett befolkede områder bør renseanleggene regionaliseres – fordi store renseanlegg er lønnsomme. Og det er lønnsomt, både for kommunene og brukerne å slå sammen kommuner – her er nye Lillestrøm kommune et godt eksempel, sa Rostad.

Rostad mener det er lite bærekraftig å ta opp lån over 40 år – stor gjeld gir stor økning i selvkost når rentenivået stiger. Det er derfor viktig at politikere nasjonalt og lokalt bidrar til en kollektiv satsing på vann- og avløpstjenestene, til beste for innbyggerne og næringslivet.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Messeguiden

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår