God kombinasjon

 
God kombinasjon Bildet: Varmeveksleren gir et stort bidrag til å få redusert energiforbruket. Snart må det oppgraderes og da vurderes det en kombinasjon med varmepumpe.
12.04.12: Hva er viktigst når det gjelder å få redusert energiforbruket, menneske eller datasystemer? Erfaring viser tydelig at svaret er, begge deler. Det er behov for både gode tekniske systemer og kompetente fagpersoner for å få redusert energiforbruket.
12.04.12: Hva er viktigst når det gjelder å få redusert energiforbruket, menneske eller datasystemer? Erfaring viser tydelig at svaret er, begge deler. Det er behov for både gode tekniske systemer og kompetente fagpersoner for å få redusert energiforbruket.
Av Jan Eirik Schiøtz 

VVS Aktuelt har besøkt en kjent produsent av elektrisk installasjonsmateriell, ELKO. Det er imponerende at bedriften fortsatt evner å være konkurransedyktig i et åpent internasjonalt marked. En forutsetning for å forbedre konkurranseevnen er å utnytte alle innsatsfaktorer faktorer best mulig. Både i næringsbygg og industriproduksjon er energi en viktig kostnadsfaktor. Gjennom programmet ”Energy action plan” har ELKO økt bevisstheten om energiforbruket hos de ansatte.

– Det er kombinasjonen av gode tekniske løsninger og kompetente medarbeidere som gir resultater, sier fabrikksjef John Sjøström. 

Energioppfølging
I lokalene til ELKO på Åmot i Buskerud har det i flere år blitt jobbet med å få effektivisert utnyttelse av energien. For å nå målsettingene våre må det arbeides med kontinuerlige forbedringer, er budskapet fra Sjøström. ELKO er nå eid av det franske storselskapet Schneider Electric. Schneider har både produkter og systemer for energiøkonomisering og -oppfølging. Løsningen for oppfølging av energiforbruket er tatt i bruk hos ELKO.
– I vårt system måler vi energiforbruket 10 steder i bedriften, forteller Sjøström. Denne informasjonen presenteres i et enkelt dataverktøy. Hensikten er å følge opp forbruket. Har det vært hendelser som uforutsett har resultert i økt energiforbruk kan vi analysere hva som er årsaken til det økte forbruket. Årsaker kan være endringer i driftsplaner eller at det har oppstått feil i en produksjonslinje. Er det andre årsaker, er systemet et godt hjelpemiddel til å finne nye løsninger.
Når energioppfølgingsprogrammet har avdekket mulige besparelser, har vi helt bevisst valgt de prosjektene som rasket gir resultater. Det gir god lønnsomhet og inspirerer medarbeiderne til å jobbe videre med energibesparende aktiviteter, sier Sjøström. 
Ventilasjonsanlegget hos ELKO er helt tradisjonelt. I tillegg til ventilasjon som sørger for god luft er det punktavsug ved spesielle maskiner og arbeidsoperasjoner. Energiforbruket i ventilasjonsanlegget i et industrianlegg er som regel ikke den største forbrukeren. Bruk av frekvensomformere og lokal måling av luftkvaliteten gir som regel gode resultater når det gjelder energiøkonomisering.
– Vi ser at det er andre tiltak som foreløpig gir bedre avkastning her hos oss, sier teknisk sjef Arnulf Aannestad. 

Gjenvinning
I tillegg til oppvarming av bygningene, som er på 12.000 m2,er det behov for varme ved støping av enkelte komponenter som krever mye energi. For å produsere trykkluft og å drive en rekke elmotorer i produksjonsutstyr benyttes det elektrisk kraft.
– Vi har gjort en rekke tiltak for å få redusert energiforbruket, forteller fabrikksjef John Sjøström.  Energisparingsprogrammet er svært omfattende og strekker seg fra utbytting av lyskilder med lavt lysutbytte til gjenvinning av oversuddsvarme fra produksjonen. Nye lyskilder trekker langt mindre strøm, samtidig som medarbeiderne får bedre arbeidsforhold. Gjenvinningen av varme fra støpeprosessen av plastkomponenter til brytere og stikkontakter er så effektiv at det ikke er behov for å benytte andre varmekilder før temperaturen kryper undr null. 
For de kalde dagene benytter ELKO varmetilskudd fra en tradisjonell oljebrenner. Oljebrenneren kobles automatisk inn når temperaturen i bygget synker under et fastsatt nivå.
– Anlegget som gjenvinner prosessvarme har vært i drift i en god del år, forteller Aannestad. Tiden for å vurdere eventuell utskifting av anlegget nærmer seg. Vi ser at det vil bli økt behov for vedlikehold om kort tid og i den forbindelse har vi startet en evaluering av forskjellige løsninger. En mulighet er å kombinere varmegjenvinningen fra kjølevannet med en varmepumpe. Vann til vann varmepumpe og bore i grunnen rett ved produksjonslokalene er en løsningen vi ser på. Foreløpige analyser viser at en slik løsning nok er noe i dyreste laget for å gi tilfredsstillende avkastning på investert kapital, sier Aannestad.  Hva vi ender opp med av konklusjon er det for tidlig å si noe om. Utviklingen av olje og elprisene vil i kombinasjon med andre investeringsbehov være avgjørende for hvilke løsning vi bestemmer oss for. 

Lekkasjer øker forbruket
– Det er stort behov for trykkluft i en produksjon som forgår i lokalene på Åmot. Vi har tre aggregater installert hos oss, forteller Aannestad. Avhengig av behovet i produksjonen er to eller tre aggregater i drift. Som regel er det ikke behov for mer en at to av aggregater er i drift. Da fungerer den siste som reserve, hvis en av de andre får driftsstans. Selvsagt har vi installert frekvensomformere for regulering av elektromotorene som driver aggregatene. Denne teknologien gir et svært godt bidrag i arbeidet med å få redusert energiforbruket. Frekvensomformerne sikrer at elektromotorene arbeider mest mulig optimalt. Når flere aggregater er i drift samtidig sørger styringen av frekvensomformerne for at aggregatene arbeider med samme belastning. Det sikrer minimalt energiforbruk og belastning på utstyret. 
En svært vanlig årsak til tap av energi i en produksjonsbedrift som ELKO er lekkasjer i trykkluftanlegget. EU har beregnet det å få fjernet alle tap i trykkluftanlegg i industrien i Europa vil være blant de mest effektive energiøkonomiseringstiltak i industrien. - Vi arbeider systematisk for å få redusert lekkasjer i vårt anlegg, forteller Aannestad. I kombinasjon med optimalisering av driften av aggregatene som produserer trykkluften gir det ett vesentlig bidrag til å bedre konkurransekraften og redusere energiforbruket. Vi trenger gode fagfolk til dette arbeidet. Erfaring i kombinasjon med kunnskap gir resultater. 

Fakta om Elko
ELKO er landets ledende leverandør av elektromateriell. Selskapet har produsert stikkontakter, lysbrytere og annet elektromateriell i over 60 år. Hele denne tiden har de vært med på å lede utviklingen i bransjen. ELKO står for høy kvalitet og holdbarhet. Produsenten tilbyr innovative produkter med moderne design. 
Produkter fra ELKO kan du finne i de aller fleste norske hjem. ELKO er Skandinavias ledende produsent av elektronisk installasjonsmateriell, styringssystemer, samt tele og nettverksprodukter. Selskapet har 174 medarbeidere i Norge, 23 i Sverige og 11 i Finland. ELKO omsetter for ca. 670 millioner kroner, hvorav eksportandelen utgjør 37 prosent. ELKO har sin administrasjon i Sandvika og et høyautomatisert produksjonsanlegg på Åmot i Modum.
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår