Hever standarden for miljøvennlig bygg på Svalbard

 
Hever standarden for miljøvennlig bygg på SvalbardBildet: Miljøvern, kulturvern og norsk suverenitet er noen nøkkelord på Svalbard, der man ikke har miljøstasjoner og økosystemet er sårbart.
Med et nesten nullutslippsbygg reduserer Telenor sitt bygg CO2-avtrykket med nær 60 prosent – og satser på solceller i mørket.

I år er det 110 år siden Stortinget vedtok at det skulle bygges en radiotelegrafstasjon på Svalbard, og siden den gang har det vi i dag kjenner som Telenor vært til stede på øysamfunnet. Nå fornyes hele bygget til Telenor. Dette vil sette en ny standard for hvilke miljøtiltak som er mulig når man bygger på det lille øysamfunnet.

– Veggene begynte å sprekke etter jordskjelv, stormenes herjinger og klimaendringer. Med polarkulden som trakk inn i kontorene var det klart at vi måtte gjøre noe for å kunne fortsette arbeidet på Svalbard, sier Christian Skottun, administrerende direktør for Telenor Svalbard, i en pressemelding.

Men når en skal bygge nytt på Svalbard gjelder det å evne å ha mange tanker i hodet på én gang. Miljøvern, kulturvern og norsk suverenitet er noen nøkkelord på øya, der man ikke har miljøstasjoner og økosystemet er sårbart.

– Både riksantikvaren, miljø- og kulturminneavdelingen har vært en del av prosjektplanleggingen. Det er mye vi må ta hensyn til, både av kulturarv og miljø. Vi er for eksempel avhengige av å ta vare på det originale helhetsuttrykket til bygget av hensyn til Svalbards historie og beliggenheten nær noen av Svalbards mest ikoniske kulturminner, sier Skottun.

Alt kan gjenvinnes

Telenor ønsker å sette standarden for sirkulærøkonomi på Svalbard. Det gamle bygget demonteres forsiktig, panelplater løsnes og spikere fjernes, på den måten kan veldig mye av materialene benyttes på nytt i det nye bygget, og til andre bygg på Svalbard. Ved valg av materialer har Telenor hatt en sterk bevissthet på å bruke naturmateriale med lavt karbonavtrykk, så langt det lar seg gjøre. 

– Vi har nok utfordret entreprenørene litt, da vi er de ledende i å stille så strenge krav til miljøhensyn i byggeprosessen på Svalbard, men vi er sikre på at det vil lønne seg på alle måter, sier Skottun

Resultatet vil bli et nesten nullenergibygg. Det reduserer CO2 utslipp med nær 60 prosent i forhold til eksisterende bygg. Dette tilsvarer minimum 2380 tonn CO2-ekvivalenter på 60 år.

Solceller i mørket

For å redusere energiforbruket vil kontorlokalet benytte varmegjenvinning fra teknisk utstyr. I tillegg vil bygget ha solcellepaneler. At solcellepanel skal være lønnsomt et sted der det er helmørkt flere måneder i året er ikke en selvfølge.

– På den lyse siden skinner sola døgnet rundt i tilsvarende periode. Med et stort strømbehov for å drifte infrastruktur, og det er fossile energikilder som primært står for strømforsyningen på Svalbard, er solcellepaneler noe vi velger å satse på, og det vil lønne seg, sier Skottun.

Toppmoderne samfunn

Med 5G-dekning har medarbeiderne god tilgang til de digitale verktøy de trenger for å samhandle med resten av verden. På Svalbard jobber Telenor mye med forskning og utvikling av ny teknologi sammen med flere samarbeidspartnere.

– Et eksempel er sensorer som benyttes til å varsle om snøskredfare, og å legge til rette for innhenting av sanntidsinformasjon via IoT til forskning og utvikling i Arktis. Dette er viktig teknologi i en fremtid der det vil være mer ekstremvær som fører til uventede hendelser, sier Skottun.

Dette er Telenor Svalbard:

• Ni medarbeidere som jobber innenfor kundeservice, drift, innovasjon & teknologi

• Ledes av Christian Skottun

• Samarbeider blant annet med UNIS/Arctic Safety Center, Andøya Space og Telenor R&D og om forskning og utvikling innenfor IoT og 5G

• Oppstart av byggeprosessen var 15. juni 2020 og bygget skal stå ferdig ved årsskifte 2021/2022

Bildet: Administrerende direktør Christian Skottun i Telenor Svalbard ser frem til at bygget skal stå ferdig ved årsskiftet 21/22.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår