Kulde er «hot»

 
Kulde er «hot»Bildet:– Trenden ved Malakoff videregående skole er i hvert fall at stadig flere av ungdommene har kulde på første- eller andreplass på prioriteringslista, sier Vegard Veel, leder av FOK, Forum For Kuldeutdanning. (Foto: Tore Kubberød)
Kuldeutdanning er populær. Stadig flere unge har utdanningen høyt oppe på ønskelista, og antall kuldelinjer i Norge har de siste fem årene gått fra 6 til 12. Likevel holdt utdanningen på å bli lagt ned. I siste liten fikk VKE og Forum For Kuldeutdanning stoppet nedleggelsen.

Av Tore Kubberød 

Vegard Veel, leder av Forum for kuldeutdanning (FOK), forteller at det var i forbindelse med evalueringen av utdanningsreformen at kuldeutdanningen holdt på å bli lagt ned som egen utdanning.

– Begrunnelsen var liten interesse for kuldefaget, noe som ikke var tilfelle. I siste liten fikk vi et møte med Faglig råd for elektrofag og vist dem at de baserte forslaget sitt på feil tall. Så i stedet for å legge kulde inn under automasjonsutdanningen blir nå kuldeutdanningen utvidet med ventilasjonsteknikk, sier Vegard Veel som til daglig er adjunkt og kuldelærer ved Malakoff videregående skole i Moss.

FOK-lederen forteller at den utvidede utdanningen trolig kommer i gang neste skoleår.
– I første omgang blir det et prøveprosjekt i ett år ved en av skolene og da trolig i Akershus. Men fra skoleåret 2018/2019 regner jeg med at samtlige videregående skoler som har kuldeutdanning har det nye tilbudet.

Han forteller at kuldefaget er en relativt sikker vei å gå med tanke på fast jobb som håndverker.
– Det er kanskje ikke så stor etterspørsel etter lærlinger, men alle som virkelig ønsker lærlingeplass får det. En del av de som tar utdanning finner også ut at de vil forsøke noe annet. Men trenden er at det er mangel på utdannede kuldemontører. Samtlige større firmaer i Østfold søker etter kuldemontører og sånn er trenden også andre steder. En annen årsak til at det blir mangel er at flere kuldemontører får høyere stillinger som for eksempel ingeniørstillinger selv om de ikke har høyere utdanning.

Hele denne reportasjen fra Malakoff kan du lese i VVS aktuelt nr. 5, som snart er ute hos abonnentene.

Ikke abonnent på Norges største VVS-fagblad? Kontakt oss gjerne for et helt uforpliktende prøveabonnement!

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår