Kuldebransjens første læreplassjeger

 
Kuldebransjens første læreplassjegerBildet: Læreplassjeger Thomas Bergersen (t.v.) ønskes velkommen av Stig Rath
Thomas Bergersen er leid inn som læreplassjeger av VKE for å skaffe flere læreplasser ute hos bedriftene.

Til daglig er Bergersen er adjunkt og kuldelærer ved Ringsaker videregående skole. Han leder opplæringskontoret for kuldemontørlærlinger, og er medlem av prøvenemnden for Hedmark og Oppland.
– Det er uholdbart at bransjen ikke stiller med nok læreplasser. VKE har derfor leid inn Thomas for å skaffe flere læreplasser ute hos bedriftene, sier Stig Rath, Fagdirektør Kulde, til vke.no

I 2019 skal alle med
– Målet er at alle kvalifiserte søkere fra kullet våren 2019 skal få minst ett tilbud om læreplass, sier Bergersen. I tillegg er det et mål å rekruttere minimum ti nye lærebedrifter i 2019.
Han vil jobbe landsdekkende, men i første omgang begynner han med å kartlegge kuldeelever fra skolene rundt Oslofjorden. Her er det er flest elever med behov for læreplass, og for få bedrifter som tar inn lærlinger.
– Kulde- og varmepumpebedrifter som ønsker besøk må bare ta kontakt, oppfordrer Bergersen.

Læreplass er en kritisk faktor
Uten læreplass får eleven ikke fullført videregående og har i tillegg kastet bort to år av studieretten. Dette var årsaken til at kuldelinjen i Bergen ble permanent nedlagt i 2010, og dette kan ramme flere skoler om bransjen ikke tar alvoret innover seg.

Mangel på kunnskap
Noen bedrifter skylder på manglende kunnskap om det å ha lærling som årsak til at de ikke tar inn noen.
– Her kan Thomas bidra; han vet alt om læreplanmål, hjelpemidler og systemer, og veileder gjerne både potensielle og etablerte lærebedrifter, sier Rath. Han fremholder at nøkkelen til suksess ligger hos faglig ansvarlig, og har mange nyttige tips for at jobben med lærlingen skal bli så enkel og effektiv som mulig.

Kamp om hodene
Noen bedrifter vet i det minste å kjenne sin besøkelsestid: Nå i februar har seks av femten elever på Ringsaker vgs allerede fått læreplass, og Johnson Controls reiser snart sammen med Therma på turné for å rekruttere lærlinger til industrikjøling.
– VKE håper flere bedrifter nå kaster seg inn i kampen om kuldeelevene, og viser nye søkere at det er mer enn nok læreplasser i kulde- og varmepumpebransjen, sier Rath.

VKE lærlingbrosjyre
Hvordan tar du inn lærlinger i din bedrift? VKE har laget en brosjyre som beskriver det. Den kan du laste ned fra VKE sine nettsider.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår