- Kvinner bidrar til økt lønnsomhet

 
- Kvinner bidrar til økt lønnsomhetBildet: En typisk situasjon på et anlegg i Norge. En enslig kvinne blant mange menn. (Illustrasjonsfoto: Odd Borgestrand)
Bygg- og anleggsbransjen har et stort potensial ved å få opp kvinnedeltakelsen. Antall kvinner i bransjen har gått ned de siste fire årene. Det er dårlig nytt når det statistisk viser seg at økt kvinneandel betyr økt lønnsomhet for bransjen.

Av Odd Borgestrand

Det kom fram under BDOs analyse av bygg- og anleggsbransjen, som ble presentert i dag. Lyspunktet er at antall kvinnelige lærlinger øker, men fortsatt for lite.

Forskning viser til en positiv sammenheng mellom kjønnsmangfold og selskapers lønnsomhet. I tillegg øker lønnsomheten når kvinneandelen i styret nærmer seg 50 prosent. Bransjen har en kvinnedeltakelse på 11 prosent og er den bransjen i Norge med desidert lavest andel kvinnelige daglige ledere. Her ligger prosentandelen nede på 4,4 prosent. Uavhengig av næring er 16,6 prosent av daglige ledere i Norge kvinner. Bransjen har også den laveste kvinnedeltakelsen i styret blant alle bransjer i Norge.   Her er prosentandelen på 10,1, mens den er nesten det dobbelte i snitt i alle bransjer under ett.

For selskapene i BDOs bransjeanalyse er andelen kvinnelige daglige ledere på seks prosent. Andelen holder seg ganske stabil blant de mindre selskapene, men for selskaper med omsetning over 500 millioner kroner øker andelen kvinnelige daglige ledere betraktelig, men ikke mer enn til 10,1 prosent Den samme trenden gjelder for styremedlemmer. Kun 4,4 prosent av styrelederne i bransjen er kvinner, mot en nasjonal andel på 25,4 prosent.

Rapporten fra BDO understreker at selv om bransjen generelt har sett en positiv utvikling i kvinneandelen i lang tid, har denne effekten avtatt, og har siden 2016 vært negativ. Kvinneandelen økte fra 8 prosent i 2008 til 12 prosent i 2016, før andelen falt igjen til 11 prosent i 20191. Når man ser litt nærmere på tallene, ser man at kvinneandelen i bransjen altså har vært synkende fra 2016 til 2019, og antallet har vært tilnærmet uendret. Siden 2016 har det kommet flere nye menn til bransjen enn det totale antallet kvinner, 24 000 mot 22 000. Bransjen har jobbet mye for å øke rekrutteringen av kvinner.

Dette arbeidet ser ut til å sakte, men sikkert bære frukter. Andelen kvinnelige lærlinger øker jevnt fra 3,5 prosent i 2010 til 5,2 prosent i 2019. Andelen vil øke mer, ettersom 10,3 prosent av veksten i antall i perioden er kvinner. Antallet kvinnelige lærlinger i bransjen er dog fortsatt lavt med 1 465 av 27 965 lærlinger som utgjør 5,2 prosent, står det i BDO-rapporten.

Situasjonen blant norske rørleggere er enda mer dyster enn byggebransjen generelt. Det vet lederen for rørbransjens kvinnenettverk. Ingeborg-Nettverket, mye om. Eli Hermine Heyerdahl Eide kjemper for bedre kjønnsbalanse i rørbransjen. I 2018 var andelen kvinnelige rørleggere på 1,54 prosent. Innen 2035 håper hun at andelen kommer opp i 20 prosent.

Fire år etter at Ingeborg-nettverket ble etablert er det skjedd positive endringer, men veien mot målet er lang. Det kan jo ta motet fra noen og enhver, men ikke fra Eli Hermine Heyerdahl Eide. Hun står fram med et viktig budskap der de viktigste stikkordene er mangfold og kjønnsbalanse.

– Vi er en bransje som er totalt mannsdominert. Det viktigste er å plassere ansvaret for rekruttering hos lederne i bransjen. Kort fortalt viser forskning at når man oppnår en andel på 20 prosent kvinner i en bedrift vil forskjellene jevne seg ut og man vil ikke lenger være så synlig. Jentene ønsker seg flere kvinnelige kolleger, men vi når ikke målet om 20 prosent kvinneandel før mannfolka i bransjen finner ut at dette er god business, sier hun.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår