- Må øke samarbeidet mellom utbyggere og kommune

 
- Må øke samarbeidet mellom utbyggere og kommuneBonavas regionsjef i Oslo, Matilda Vinje.
Sykepleierindeksen for 2021 viser at egen eiet bolig aldri har vært dyrere i Norge. Boligmarkedet er blitt enda mindre tilgjengelig for folk med vanlige inntekter i året som har gått.

– Et godt samarbeid mellom utbygger og kommuner for å bygge mindre boliger er viktigere enn noensinne, sier Bonavas regionsjef i Oslo, Matilda Vinje.

Sykepleierindeksen ble lansert i dag av Eiendom Norge og selskapet Eiendomsverdi. Sykepleierindeksen måler hvor stor andel av de omsatte boligene en singel spesialsykepleier med ti års ansiennitet – og dermed en lønn på nærmere 600.000 kroner – får finansiering til å kjøpe. Med i beregningen er også en egenkapital på 450.000 kroner og et lavt studielån. Det betyr at en sykepleier (på generell basis) kan kjøpe en leilighet til 2,8 millioner kroner.

Les mer om undersøkelsen her.

Sykepleieryrket er egnet fordi inntekten representerer en typisk god norsk inntekt og har lave konjunktursvingninger.

Et felles ansvar
Bonavas regionsjef i Oslo, Matilda Vinje, mener at utbyggere og myndigheter har et felles ansvar om å tilby boliger til flest mulig, deriblant sykepleiere.

- Vi vet alle at det er dyrt for mange å kjøpe bolig i storbyene. Vi ønsker å kunne tilby boliger som sykepleiere og andre med en lønn på rundt 600 000 og en egenkapital på minimum 450 000 kroner kan kjøpe, det er en jobb vi utviklere jobber med daglig, men vi greier det ikke alene. Vi må ha drahjelp av myndighetene som gjør det enklere å bygge mindre leiligheter i sentrale strøk, samt at behandlingstiden for å få godkjente boligprosjekter må ned. Da kommer flere boliger på markedet, og prisene blir dermed også mer balanserte, sier regionsjef i Bonava, Matilda Vinje.

Søker mot distriktene
Vinje understreker at selv om prisene for nye boliger i hovedstaden er høye nå, skjer det mye spennende i nærområdene til hovedstaden.

- Bonavas mål er å skape boliger til flest mulig. Skal vi oppfylle vår visjon på Østlandet, må boligkjøpere ofte en liten togtur ut fra hovedstaden. I Vestby kommune og Bærum får Bonava og andre utbyggere anledning til å bygge mindre leiligheter slik at førstegangskjøpere og sykepleier får anledning til å kjøpe helt nye hjem. Dette er nærkommuner som stiller krav til at utbyggerne skal tilby  små leiligheter til førstegangskjøpere. Et godt samarbeid mellom kommune og utbyggere, bidrar til å skape gode nabolag, gode lokalsamfunn og boliger som både sykepleiere og andre har råd til, sier Matilda. Men hun legger til:

- Konklusjonen er at det finnes leiligheter på markedet, men ikke nok. Derfor er prisene høye i Oslo. Men slik sykepleierindeksen viser, så må mange av oss litt utenfor sentrum av storbyene for å finne drømmehjemmet. For mange tror jeg også dette er positivt, sier Matilda.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår