Nytt beredskapsstudie åpnet i dag

 
Nytt beredskapsstudie åpnet i dagBildet: Mange ville lære mer om beredskap og krisehåndtering, ettersom dette er en viktig del av deres arbeidshverdag.
I dag åpnet det nye studiet i "Beredskap og krisehåndtering for vannbransjen" ved Høgskolen i Innlandet på Hamar. Studiet er initiert av bransjen selv.

Omlag 30 studenter hadde funnet veien til PARK gründer- og næringshus i Hamar på første dag av deltidsstudiet. Studentene kommer både fra kommuner og interkommunale selskaper i vannbransjen og fra myndigheter som Mattilsynet og Folkehelseinstituttet. Studiet er skreddersydd for ansatte i vannbrasnjen; ledere, beredskapsansvarlige, kommunikasjonsansvarlige med videre.

Studiet gir 30 studiepoeng og går over et år. Det første semesteret gis undervisning i risikoanalyse og beredskapsplanlegging, og i vårsemesteret skal studentene lære mer om operativ kriseledelse og krisekommunikasjon. Studiet har én eksamen i hvert semester.

Førsteamanuensis Bjørn Tallak Bakken fra Høgskolen i Innlandet / Handelshøgskolen Innlandet ønsket velkommen til studiet.

Direktør i Norsk Vann, Toril Hofshagen, stod for den offisielle åpningen av studiet. Hun beskrev dette som en gledens dag for vannbransjen, da et slikt studietilbud har vært etterlengtet.

- Velfungerende vann- og avløpstjenester er helt avgjørende for vår helse, for miljøet og for samfunnssikkerheten. Kommunene og kommunalt eide selskaper har et stort ansvar med å skulle levere disse tjenestene 24 timer i døgnet året rundt. Trusselbildet er mangeartet og spenner vidt, fra teknisk og menneskelig svikt av mer håndterbar karakter, til naturkatastrofer og ondsinnede handlinger som potensielt kan ramme store befolkningsmengder og nasjonale interesser. Det har siden 11. september 2001 vært jobbet systematisk for å styrke sikkerheten og beredskapsevnen i vannbransjen, og verktøykassen har gradvis blitt fylt opp. Dette skreddersydde studietilbudet har vært en mangel i verktøykassen, sa Hofshagen.

Toril Hofshagen takket flere av de som står bak opprettelsen av studiet i samarbeid med Norsk Vann. Lene Veraas i Drammen kommune og Thomes Trømborg i NRV IKS/NRA IKS har vært initiativtakere til studiet. Videre takket hun Høgskolen i Innlandet og Handelshøgskolen Innlandet ved blant annet Bjørn T. Bakken, Geir Ove Venemyr og Linda Kjønig som med entusiasme, kompetanse og handlekraft har tatt på seg ansvaret for å tilby et studie som vannbransjen trenger.

En egen arbeidsgruppe har bistått i planleggingen av studiet. Norsk Vann takker også Ane Prøsch-Oddevald i Drammen kommune, Petter Anfinsen i Tromsø kommune, Markus Rawcliffe i NRV IKS/NRA IKS og Preben Sandborg Røe i Trolltind kommunikasjon. Avdelingsleder i Norsk Vann, Kjetil Furuberg, har vært Norsk Vanns ressursperson inn i arbeidet.

Etter åpningen presenterte alle studentene seg og måtte også si litt om motivasjonen for å delta på studiet. Mange ville lære mer om beredskap og krisehåndtering, ettersom dette er en viktig del av deres arbeidshverdag. Studentene fra Mattilsynet ønsket å snakke samme språk som vannbransjen og bli bedre i rollen som tilsynsmyndighet for vannverkene. Flere deltagere som nå jobber i vannbransjen, kom fra andre bransjer hvor de jobbet med beredskap, og de ønsket blant annet å bli bedre kjent med de sæskilte behovene på vann- og avløpsområdet og å få et nettverk med kollegaer i bransjen.

Kilde: Norsk Vann

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår