Oslo VAV med tøffere krav til rørinspektører og abonnenter

Publisert: 19 Mar 2021
Av Odd Borgestrand
Det stiller tøffe krav til gjennomføring av rørinspeksjon og eventuell rørfornying, samtidig som kommunen i stor grad sender regningen over til den enkelte abonnent.
Det har fått flere rørentrepreører til å reagere, og Oslo VAV innkalte derfor i slutten av januar til et informasjonsmøte for å avklare fordeling av ansvarsforhold mellom kommunen og den enkelte abonnent og hvilke krav de stiller til operatører som skal gjennomføre rørinspeksjoner og eventuelle rørfornyelser av de private stikkledningene.
Skyver på ansvar
- Mens Stavanger og Bergen har valgt å overta ansvaret for stikkledningsnettet, nettopp for å ha full kontroll over tilstanden på nettet, går Oslo VAV i motsatt retning. Konsekvensen av de nye retningslinjene fra kommunen er at en større andel av kostnadene med rørinspeksjon og rørfornying nå skyves over på den enkelte abonnent, sier styremedlem i RIN, Peer-Christian Nordby. Han er også markedssjef i Olimb Rørfornying AS, som er en betydelig aktør innen rørfornying i hovedstaden.
Prosjektleder Tobias Fagerland i Vitek Øst og salgskonsulent Bjørn Eriksen i TT-teknikk stiller også spørsmål ved kommunens nye krav både til operatørene i markedet og spesielt til abonnentene.
Vinninga opp i spinninga
Oslo VAV er opptatt av å forhindre lekkasjer fra det private ledningsnettet. Det har vært utfordringer med at rehabiliterte ledninger fortsatt lekker, og derfor har kommunen satt spesielt fokus på viktigheten av tette tilknytningspunkter. Eksempelvis kan en forskjøven skjøt i tilknytningspunktet mellom privat stikkledning og hovedledning forårsake ekstreme mengder lekkasjer. Tilstanden og lekkasjefaren kan ofte være på det verste ved tilknytningspunktet. Dersom private avløpsledninger og det kommunale ledningsnettet rehabiliteres, så kan vinninga gå opp i spinninga med tanke på forurensning, dersom tilknytningspunktene ikke følges opp.
Kostbar oppgraving
Kommunen slår fast at grunneier har ansvaret helt til der avløpsledningen kobles på det kommunale prefabrikkerte grenledningen, inkludert selve påskjøtingen.
De senere årene har rørfornyingsselskapene og kommunen benyttet såkalte hatter for å forsterke grenpunktene mellom hovedledning og stikkledning vedd rørfornying uten oppgraving. VAV informerer om at i tilfeller der det ikke er satt på hatter, så er enten prosjektet gjennomført i en tidsperiode der det ikke ble satt på hatter, eller så var det tekniske utfordringer som medførte at det ikke var mulig å sette på hatt på stedet. Nå overlates dette ansvaret til grunneierne, og det vil etter Peer-Christian Nordbys oppfatning i de fleste tilfeller medføre svært kostbar oppgraving.
Utvidet dokumentasjon
Oslo kommune pålegger dessuten grunneier ansvaret når det er en innhugget tilkobling, det vil si at stikkledningen er koblet til i etterkant av etablering av hovedledningen.
Nytt er det også at Oslo VAV nå krever en utvidet dokumentasjon på hva det innebærer at en privat avløpsledning er i forskriftsmessig stand. I forskriftsmessig stand innebærer at en privat avløpsledning skal være tett fra og med husvegg/grunnmur, til og med tilknytningspunkt på offentlige avløpsnett, og det er den enkelte abonnent som må bekoste rørinspeksjon av hele strekket selv om kommunen i de fleste tilfeller har inspisert deler av strekket i forbindelse med utbedring av hovedledningen. Kommunen skriver også i referatet fra møtet med entreprenørselskapene at det alltid bør anbefales overfor private ledningseiere at ledninger under bygninger og i bygninger også bør utbedres dersom disse er gamle og/eller modne for utbedring.
Ekstra kostnad for huseierne
Det kan bli mye dyrere å avvente med en utbedring og kan involvere mulig risiko for skader og erstatningsansvar, står det i referatet. Salgskonsulent Bjørn Eriksen i TT-teknikk er på daglige befaringer til kunder som har fått pålegg om å kontrollere sin private stikkledning. - Når kommunen tidligere sendte ut pålegg var det på grunn av mistanke om lekkasje. Nå kommer det krav om at huseier selv må dokumentere om ledningsnettet er i tilfredsstillende stand. Tidligere var det kommunen som kontrollerte stikkledningen og som sendte varsel om utbedring dersom de oppdaget feil. Denne endringer betyr selvsagt en ekstra kostnad for huseierne, som helst vil unngå å grave opp ledningstraseen, sier Eriksen.
- Jeg finner det merkelig at Oslo VAV også skal bestemme hvilke type inspeksjonskameraer og programvare som kan benyttes for selve rørinspeksjonen. Det er mange typer kameraer og programvare som egner seg til dette formålet, mener Eriksen, som åpent innrømmer at han opplevde avklaringsmøtet med Oslo VAV som lite oppklarende.
Må betale etter medgått tid
Prosjektleder Tobias Fagerland i Vitek Øst sier i en kommentar at Vitek setter pris på at Oslo VAV tar tak i dette, men at det ikke er noen tvil om at kommunen nå overfører mye ansvar til sine abonnenter.
- Vi ønsker å gi våre kunder trygghet og en best mulig pris på den jobben som må gjøres, og vi forstår bekymringen vi møter når vi forklarer at en rørinspeksjon må betales av abonnenten og at det kan påløpe betydelige kostnader ved eventuelle utbedringer, uten at vi kan gi en eksakt pris. Vi vet aldri hva vi møter i grunnen, og dermed må kundene betale etter medgått tid. For noen vil det bety store kostnader. Bare rapporteringen inn til Oslo VAV vil koste abonnenten mellom fem og 10 tusen kroner, mener Fagerland.
Grunneierne må følge loven
- For Vann- og avløpsetaten (VAV) er det viktig å påpeke at vi ikke stiller noen nye krav når det gjelder utbedring av private avløpsledninger. Vi har derimot sett behovet for et større fokus på oppfølging av at eierne følger loven. I henhold til lovverket er det huseiernes ansvar å utbedre avløpsledningene sine. Det kan selvsagt være kostbart å utbedre avløpsledninger, men det er ikke noe annerledes enn å måtte skifte tak, kledning eller drenering, sier avdelingsingeniør i Oslo VAV, Aleksander Andersen i en skriftlig kommentar.
Forurenser må betale
- Det er et grunnleggende prinsipp i Norge at den som forårsaker en eventuell forurensing, skal gjøre tiltak for å hindre eller stanse forurensningen og betale for dette. Forurensningsloven bygger på dette prinsippet, og har blant annet bestemmelser om at forurensningsmyndigheten, som i dette tilfellet er VAV, kan pålegge eiere av private avløpsledninger å undersøke ledningene sine og å utbedre dem. Mens VAV lenge har hatt myndighet til å pålegge utbedring av private avløpsledninger, var det først i 2019 at vi fikk myndighet til å pålegge eiere å undersøke ledningene sine, i de tilfellene hvor vi ikke har kjennskap til tilstanden på de private avløpsledningene, kommenterer Andersen videre.
Abonnenten eier stikkledningen
Han minner om at hovedregelen i Norge er at abonnenten eier stikkledningen til og med tilknytningspunktet på kommunens hovedledning. Grensedragningen er godt illustrert i Standard abonnementsvilkår (KS). Dette grensesnittet gjelder også i Oslo kommune. For noen år siden overtok Stavanger kommune eierskapet til den delen av de private avløpsledningene som ligger i offentlig vei. Fra 1.1.2020 overtok Bergen kommune eierskapet til stikkledningene i offentlig bilvei. Det stemmer derfor ikke at Stavanger og Bergen har valgt å overta ansvaret for hele det private avløpsnettet.
Andersen sier at i noen av VAVs prosjekter, og der det lar seg gjøre, blir det filmet fra kommunens ledninger og inn mot bygningene på eiendommene.
Ikke alltid teknisk mulig å filme
- Dersom vi oppdager feil, vil det innebære store besparelser for private ledningseiere at vi pålegger dem å utbedre ledningene før feilene blir for alvorlige. Dessverre er det ikke alltid teknisk mulig å filme alle de private avløpsledningene i sin helhet, på denne måten. Det er viktig å merke seg at pålegg om utbedring av private avløpsledninger ikke gjelder kun de delene av avløpsledningene som VAV har film på. Dersom andre deler av ledningene har behov for utbedring, har eierne av de private avløpsledningene også ansvaret for å utbedre dette, understreker Andersen i sitt tilsvar.
-
Swegon lanserer ny miljøvennlig varmepumpe med propan
Swegon lanserte nylig Zeta Sky med R32 og R454, og nå utvides produktspekteret med Titan Sky, en miljøvennlig varmepumpe med propan.
-
Ny daglig leder i INNVA AS
Etter seks år som daglig leder har Hans-Erik Maastad har valgt å si opp sin stilling i INNVA AS. Hans etterfølger er Salgssjef Scott Reinhard som tar over 1. mai 2021.
-
Scala Bad - livsstil og lidenskap
Robert og Marianne Torp Halvorsen i Scala Bad går aldri tom for ideer. Det er gjerne ved kjøkkenbordet eller på hytta de nye designløsningene dukker opp. De innrømmer at arkitektur, design, produksjon, markedsføring og salg både er en livsstil og sterk...
-
Kvinne-offensiv i Ramirent
Ramirent har nådd sitt mål om 10 prosent kvinneandel innen 2020. Nå er målet 15 prosent innen 2023.
-
VVS Norge leverer nok et sterkt årsresultat - tross pandemien
Til tross for pandemi og flere store investeringer i 2020, fortsetter VVS Norge å vise at det er lønnsomt å drive kjeder som leverer bredere enn bare innkjøpstjenester.
-
Nå skal parkeringshuset gjenoppbygges
AKTUELLE PROSJEKTER: Avinor søker totalentreprenør til gjenoppbyggingen av det brannskadede parkeringshuset på Stavanger lufthavn, Sola.
-
Vannprisen 2021 går til nestoren Simon Haraldsen
RIF og Norsk vannforening har kåret nestoren Simon Haraldsen til vinner av Vannprisen 2021
-
- Ikke hopp bukk over konkurranseloven
KRONIKK: - Mange bedriftsledere setter seg godt inn i arbeidsmiljøloven og skattelovgivningen, men glemmer konkurranseloven. Det kan koste de dyrt.
-
- Pandemien kan gi økt risiko for Legionella i bygg
- Mange har fortsatt hjemmekontor eller hjemmeskole. Dette reduserer risikoen for koronasmitte, men medfører samtidig at en annen fare kan bygge seg opp i mange bygg og installasjoner, nemlig legionellabakterien.
-
TECE med betjeningsplate i eksklusivt materieale
Nå lanseres årets betjeningsplate TECEvelvet i prisbelønt materiale, FENIX NTM, designet av Konstantin Grcic.
-
Knut Strand Jacobsen skal lede Byggmesterforbundet
Knut Strand Jacobsen (52) er ansatt som administrerende direktør for Byggmesterforbundet.
-
Mange ventilasjonsprosjekt på gang
Over 9 000 bygg, til totalverdi på svimlende 2 210 milliarder kroner, er på planstadiet de kommende årene. Tall fra Byggfakta sin prosjektdatabase bærer bud om prosjekter innen ventilasjon/inneklima og varmesystemer til en verdi av 234 milliarder krone...
-
Jentene strømmer til rørleggerlinja
7 av 17 søkere til VG2 rør er jenter ved Polarsirkelen VGS i Mo i Rana. – Dette har aldri skjedd tidligere, sier faglærer Bjørn Lasse Pedersen.
-
Utlyser varmepumpeprosjekt i Sarpsborg
AKTUELLE PROSJEKTER: Sarpsborg kommune inviterer til åpen anbudskonkurranse for varmepumpeprosjekt ved Lande og Varteig skole.
-
- Tar fortsatt ikke avløp alvorlig nok
NORSK VANN FAGTREFF: En rekke kommuner og interkommunale avløpsselskaper svarte et klart ja på spørsmålet om de har store utfordringer innen avløpsområdet. Spørsmålet ble stilt under Norsk Vanns digitale fagtreff i dag.
-
Dramatisk økning i råvareprisene for plastrørprodusentene
Kraftig økte råvarepriser fører til leveringsproblemer for plastrørindustrien over hele Europa, og det skandinaviske markedet er ingen unntak.
Aktivitetskalender
-
Inviterer til ITB Brukerforum Digitalt
Integra og Grønn Byggallianse ønsker velkommen til ITB Brukerforum Digitalt 15. april. Vertskap er Entra ASA. -
Nordbygg forbereder seg på comeback
Til tross for pandemien, er planleggingen i full gang for Nordens største messe for byggesektoren. 26. april 2022 åpner Nordbygg i fire dager med nyheter, seminarer og inspirasjon. -
Inviterer til uformell digital møteplass for vannbransjen
Når de sosiale møteplassene med faglig påfyll er blitt borte vil Rørinspeksjon Norge (RIN) og den norske arbeidsgruppa i Scandianvian Society for Trenchless Technolgy (SSTT) invitere til en uformell digital møteplass. -
Legionelladagen 2021
Etter en pause i 2020 kommer nå endelig den årlige Legionelladagen igjen. Datoen er 18. mars. -
Utdanningsmesse i din egen stue
De neste seks ukene er "Bli Rørlegger" å finne på nasjonal utdanningsmesse på nett. Både med opplæringskontorer og med nyskapningen; digital utdanningsstand. -
Hallingtreff 2021 - nesten som planlagt
- Selv om regjeringens nye tiltak gir oss en tøff start på 2021, vil Hallingtreff 2021 bli arrangert tilnærmet som planlagt. -
Kurs for praksiskandidater ‒ Ventilasjonstekniker
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teori-forberedende kurs? -
- Det blir Bygg Reis Deg neste år
Styret i Bygg Reis Deg har vedtatt at neste års messe skal kjøres som normalt, 20-23 oktober 2021. -
UTSATT: Inneklimakongressen 2020
Ny dato kommer. -
UTSATT: FDVkongressen 2020
Ny dato kommer. -
UTSATT: Ventilasjon i medvind på Nordbygg
Nå får ventilasjon enda større oppmerksomhet på årets Nordbygg-messe i Stockholm, 21.-24. april. -
NY DATO: ARCHITECT@WORK Norge
19. & 20. mai 2021. -
Bygg Reis Deg 2021
20.-23. oktober 2021 arrangeres Bygg Reis Deg messen på Norges Varemesse i Lillestrøm. -
NY DATO: Nordbygg
Det er nå også klart at Nordbygg, som skulle finne sted 20. – 23. April 2021, flyttes til 26.– 29. april 2022. -
ARCHITECT@WORK Spain
Architect meets innovations. -
ARCHITECT@WORK Italy
Architect meets innovations.
Aktuelle prosjekter
-
Søker totalentreprenør til renovering ved UiB
AKTUELLE PROSJEKTER: Ved Universitetet i Bergen (UiB) i Christies gate 12, skal det gjennomføres totalrenovering av areal i fløy A, plan 2 – 5, samt bibliotek i plan 2 og møterom i mesanin i fløy B. -
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Universitetet i Tromsø (UiT) tilbyr rammeavtale for levering av rørleggertjenester. -
Utlyser varmepumpeprosjekt i Sarpsborg
AKTUELLE PROSJEKTER: Sarpsborg kommune inviterer til åpen anbudskonkurranse for varmepumpeprosjekt ved Lande og Varteig skole. -
Søker totalentreprenør til barnehageprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Sør-Varanger kommune ber om tilbud på prosjektering og bygging av ny barnehage i Kirkenes. -
Søker totalentreprenør til ventilasjonsprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: På vegne av Porsgrunn kommune inviterer Rejlers Engineering AS til konkurranse om totalentreprise på ventilasjonsprosjekt i kommunale bygg. -
Inviterer til samspillsentreprise om ny skole og flerbrukshall
AKTUELLE PROSJEKTER: Kristiansand kommune søker totalentreprenør til samspill om ny Wilds Minne skole, i tillegg til ny flerbrukshall, Starthallen. -
Rehabiliterer Ås videregående skole
AKTUELLE PROSJEKTER: Viken fylkeskommune søker totalentreprenør til rehabilitering av bygg G ved Ås videregående skole. -
Planlegger nye omsorgsboliger i Enebakk
AKTUELLE PROSJEKTER: Enebakk kommune søker totalentreprenør for utvidelse av omsorgsboliger ved Gaupeveien Bokollektiv. -
Søker totalentreprenør til vannprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Hammerfest kommune søker totalentreprenør til etablering av ny vannforsyning til Kvalsund sentrum, samt nytt vannbehandlingsanlegg. -
Vil oppgradere tekniske anlegg ved Sarpsborg rådhus
AKTUELLE PROSJEKTER: Sarpsborg kommune utlyser entreprise for oppgradering av tekniske anlegg ved Sarpsborg rådhus. Utlysningen består også av noen bygningsmessige arbeider. -
Tilbyr rammeavtale på tekniske rådgivertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Grenlandskommunenes innkjøpsenhet (GKI) tilbyr rammeavtale innenfor tekniske rådgivertjenester. -
Oppgraderer tekniske anlegg ved Ila fengsel
AKTUELLE PROSJEKTER: Statsbygg ønsker å rehabilitere tekniske anlegg ved Ila fengsel, og utlyser nå anbudskonkurranse. -
Tilbyr rammeavtale på entreprenørtjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Bane NOR SF utlyser konkurranse om rammeavtale på entreprenørtjenester i forbindelse med prosjektet «Nytt dobbeltspor Drammen-Kobbervikdalen». -
Rehabiliterer Eidsvoll Verk skole
AKTUELLE PROSJEKTER: Eidsvoll kommune søker totalentreprenør for tilbygg og rehabilitering av Eidsvoll Verk skole. -
Søker totalentreprenør til ny brannstasjon
AKTUELLE PROSJEKTER: Avinor inviterer til konkurranse om totalentreprise for bygging av ny brannstasjon ved Bergen lufthavn Flesland. -
UiO ønsker rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Universitetet i Oslo (UiO) Eiendomsavdelingen inviterer til konkurranse om rammeavtale på rørleggertjenester, inkludert vedlikehold og nyinstalleringer.
Bransjekommentar
-
- Ikke hopp bukk over konkurranseloven
KRONIKK: - Mange bedriftsledere setter seg godt inn i arbeidsmiljøloven og skattelovgivningen, men glemmer konkurranseloven. Det kan koste de dyrt. -
- Mitt møte med en mannsdominert bransje
KRONIKK: For litt over to år siden fikk jeg en telefon fra Thorbjørn Theie, min tidligere leder i ICA Norge. Han ønsket meg med i et nytt selskap innen VVS-bransjen – en bransje med behov for endring. -
- Rørbransjen har tatt smittevern på alvor
BRANSJEKOMMENTAR: - Utviklet materiell og gode rutiner har vært en viktig bidragsyter til at medlemsbedriftene våre har kunnet opprettholde fortsatt drift under pandemien. -
Til ungdommen: - Vi trenger nye helter
KRONIKK: Det foregår et hemmelig arbeid for å sikre kritisk infrastruktur, unngå lekkasje og uønsket inntrengning. Mislykkes kampen trues viktige samfunnsverdier, liv og helse - vår måte å leve på. -
– Tjuv stjeler fra tjuv
BRANSJEKOMMENTAREN: - Kommuner konkurrerer om å være best i klassen i arbeidet for et seriøst arbeidsliv, samtidig presser de samme kommunene prisene til bunns når rørleggeren skal utføre serviceoppdrag for dem. -
- Hva skjer på Hjelset?
KRONIKK: Bravida har de siste årene bygget mange sykehus og har flere i produksjon. Vi har gjennom denne perioden sørget for å bygge kompetanse hos våre medarbeidere slik at vi kan lære av feil og forbedre oss hele tiden. -
Dårlig vannkvalitet påvirker varmeanlegget
FAGARTIKKEL: Et varmeanlegg trenger vann med god kvalitet for at det skal fungere optimalt og leve lengst mulig. Å ha kontroll på vannet er derfor et effektivt og forebyggende tiltak for alle bygg med vannbåren varme og grønne ambisjoner. -
Vi trenger nok folk for å sikre rent vann i springen
BRANSJEKOMMENTER: For å sikre rent og trygt vann til hele Norges befolkning, har kommunene et stort behov for at det utdannes og ansettes nok fagarbeidere og ingeniører på vann, avløp og miljø. -
Er tradisjonelle rørkoblinger best?
BRANSJEKOMMENTAR: Tradisjonelle rørkoblingsmetoder som sveising, gjenging og flensing har alltid vært standarden i moderne byggeprosjekter. Men hva om det finnes en bedre løsning? -
Du bestemmer vel ikke forhandlerens pris?
BRANSJEKOMMENTAR: Vi i Konkurransetilsynet får spørsmål av typen; det er vel greit at vi som leverandør forteller forhandlere hvilke priser de må ta ved salg av våre produkter? Det er flott at aktører ber om veiledning, men svaret er nei. Det er ikke greit, det er faktisk ulovlig. -
Behov for store investeringer i vann og avløp
KRONIKK: Nye tall som Norsk Vann har fått utarbeidet viser at behovet for å investere i vann- og avløpsinfrastruktur i kommunene fortsetter å vokse. 320 milliarder kroner må til de neste 20 årene for å sikre rent vann i springen og forsvarlig rensing av avløpsvann. -
- Unngå forsinkelser og kortere levetid på rørinstallasjoner
KRONIKK: - Det kan bli dyrt hvis forsyningsrør til varme, kulde og vann blir installert feil. Men de tre vanligste feilene kan lett unngås ved å følge noen enkle huskeregler. -
- Flere burde utnytte tappevannet
VANNBÅREN VARME I LEILIGHETSBYGG: Hvorfor har ikke flere tatt i bruk tappevann til oppvarming når det betyr bedre utnyttelse av ressurser, og enklere installasjon? -
Skifte ut eller gå for rørfornying?
FAGARTIKKEL: Er vann- og avløpsrørene i borettslaget eller sameiet mer enn 30-40 år gamle, kan tiden være moden for rørfornying eller utskiftning. -
- Fjernvarme gir tonnevis av reduserte klimagassutslipp
KRONIKK: - Med enkle grep kan fjernvarme redusere tonnevis med utslipp av klimagasser på Fredrikstads byggeplasser. Det kan bidra til at kommunen oppnår sine ambisiøse klimamål. -
- Tingretten må kurses i våtrom
BRANSJEKOMMENTAR: - På andre områder i vårt samfunn fører lovbrudd til konsekvenser og sanksjoner. For våtrom gjør Tingretten unntak fra dette prinsippet.
Kurs og Seminarer
-
Inviterer til ITB Brukerforum Digitalt
Integra og Grønn Byggallianse ønsker velkommen til ITB Brukerforum Digitalt 15. april. Vertskap er Entra ASA. -
Nordbygg forbereder seg på comeback
Til tross for pandemien, er planleggingen i full gang for Nordens største messe for byggesektoren. 26. april 2022 åpner Nordbygg i fire dager med nyheter, seminarer og inspirasjon. -
Inviterer til uformell digital møteplass for vannbransjen
Når de sosiale møteplassene med faglig påfyll er blitt borte vil Rørinspeksjon Norge (RIN) og den norske arbeidsgruppa i Scandianvian Society for Trenchless Technolgy (SSTT) invitere til en uformell digital møteplass. -
Legionelladagen 2021
Etter en pause i 2020 kommer nå endelig den årlige Legionelladagen igjen. Datoen er 18. mars. -
Utdanningsmesse i din egen stue
De neste seks ukene er "Bli Rørlegger" å finne på nasjonal utdanningsmesse på nett. Både med opplæringskontorer og med nyskapningen; digital utdanningsstand. -
Hallingtreff 2021 - nesten som planlagt
- Selv om regjeringens nye tiltak gir oss en tøff start på 2021, vil Hallingtreff 2021 bli arrangert tilnærmet som planlagt. -
Kurs for praksiskandidater ‒ Ventilasjonstekniker
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teori-forberedende kurs? -
- Det blir Bygg Reis Deg neste år
Styret i Bygg Reis Deg har vedtatt at neste års messe skal kjøres som normalt, 20-23 oktober 2021. -
AVLYST: Tror på suksess for VA-touren 2020
Det blir på Sørlandet Travpark utenfor Kristiansand startskuddet går for tredje runde av VA Tour Norge førstkommende torsdag. -
Varmepumpekonferansen 2020 nærmer seg
På Varmepumpekonferansen vil det bli debatter og foredrag om alt fra synlighet på nett og maks effektbehov i borettslag, til dimensjonering av brønnparker og New Green Deal for Europe. -
UTSATT: Ventilasjon i medvind på Nordbygg
Nå får ventilasjon enda større oppmerksomhet på årets Nordbygg-messe i Stockholm, 21.-24. april. -
Fronter smarte VA-løsninger
Nå slippes hele seminarprogrammet for årets VA Tour Norge som arrangeres på fem steder i mars. Temaet er «Smarte løsninger for vannforsyning og overvann. -
Om kjønnsbalanse og sølvfargede menn på Hallingtreff 2020
Påmeldingene til Hallingtreff 2020 strømmer inn og er i begynnelsen av november allerede oppe i 170, inkludert utstillere og foredragsholdere. -
Politiske kvarter og mye fag på Hallingtreff 2020
«En bransje i endring!» blir hovedtemaet for Hallingtreff 2020, som arrangeres 13.-15.januar. Programmet er nå klart og det åpnes for påmelding fra 15.oktober. Treffet arrangeres også denne gang på Vestlia Resort på Geilo. -
Hvem skal eie vinden?
ARENDALSUKA: Vindkraft blir god butikk. Aldri før har interessen for utbygging i Norge vært større enn nå. Hvem betaler prisen og hvem skal sitte igjen med gevinsten? -
Råtner Norge på rot?
ARENDALSUKA: Det blir en topptung debatt når Rådgivende Ingeniørers Forening inviterer til diskusjon om «Norge råtner på rot» under Arendalsuka.
Produktnyheter
-
Swegon lanserer ny miljøvennlig varmepumpe med propan
Swegon lanserte nylig Zeta Sky med R32 og R454, og nå utvides produktspekteret med Titan Sky, en miljøvennlig varmepumpe med propan. -
TECE med betjeningsplate i eksklusivt materieale
Nå lanseres årets betjeningsplate TECEvelvet i prisbelønt materiale, FENIX NTM, designet av Konstantin Grcic. -
Lanserer nytt designsluk for proffene
- Etterspørselen etter designsluk har nærmest eksplodert det siste året. Veksten hittil i år er på formidable 50 prosent, og vi forventer en ytterligere økning når vi nå lanserer et helt nytt designsluk i forlengelse av Purus line serien. -
Hyperfleksible kulvertrør med rask levering
Hos Canes får rørleggere, gravearbeidere og entreprenører levert spesialtilpassede kulvertprodukter på rekordkort tid. -
Ford lanserer smarte speil for varebiler
Nå kan du få ettermontert et smart bakspeil til Transit Custom og 2T Transit. Speilet gir deg full oversikt bakover dersom du har varebil uten vindu bak eller fullastet bil. -
Grønn omstilling i byens undergrunn
Ny nordisk innovasjon gjør det mulig å skifte ut byenes nedslitte vann- og avløpssrør uten klimabelastning, uten sjenerende støy og uten opgravningsarbeid i gatene. -
Spar energi med EQ-matic
Enkel og automatisk innsamling av målerdata via KNX* -
Sammen om første industrihjelm med MIPS
Intellity AS har inngått samarbeid med Guardio Safety AB, og kan nå som først i Norge tilby den første industrihjelm med MIPS i Norge, Guardio ARMET. -
Lanserer fischer DuoSeal
fischer DuoSeal er markedets første og eneste innfesting der pluggen sammen med rustfri stålskrue kan brukes i våtrom, uten silikon eller tetningsmiddel. -
Eltrode lanserer utslippsfri mobil byggvarme
Eltrode AS tilbyr nå en utslippsfri luft-til-luft varmepumpe som ved 11kW forbruk produserer opp til 48 kW med varme. -
Utvider populær luft-til-vann-serie
Panasonic Heating & Cooling Solutions fortsetter å satse på bærekraftige HVAC-løsninger, og lanserer en ny modell for boliger. -
Ny inn- og utløpsventil fra Porsgrund
Fremover vil det bli enda lettere å reparere toalettene Porsgrund Glow og Seven D og Ifö Sign og Spira Art. -
Lanserer Sika Boom-163 Evolution
- Dette nye fugeskummet fra Sika er et miljøvennlig polyuretanskum, med svært lavt innhold av frie monomeriske isocyanater (< 0,1 %) og fritt for klorparafiner, myknere og halogener. -
Enklere tilgang til hydrauliske beregninger for VA-bransjen
Volue og DHI inngår samarbeid for å gjøre hydrauliske beregninger enklere tilgjengelige for kundene på Gemini-porteføljen og Mike+. Begge selskapene er markedsledende softwareleverandører for VA-bransjen. -
Dia Proff leverer profesjonelle frostfrie vannslanger
Det er mange som kjenner til problemene som kommer med å frakte vann fra A til B i minusgrader. Dia Proff Norge AS leverer profesjonelle frostfrie vannslanger som i all sin enkelhet løser dette problemet. -
Høiax lanserer prefabrikkerte fordelerskap
Høiax har utvidet kapasiteten med en ytterligere produksjonslinje for ferdig monterte fordelerskap i fabrikken på Lisleby i Fredrikstad.
Nyttekjøretøy
-
Ford lanserer to nye Ranger-spesialvarianter: Stormtrak og Wolftrak
Ford Ranger var Norges mest solgte pickup i Norge i fjor. Til høsten kommer den i ytterligere to spennende og eksklusive spesialvarianter: Ranger Stormtrak og Ranger Wolftrak. -
Toyota er Norges mest kjøpte bilmerke i første kvartal
Med over 6000 nyregistrerte biler så langt i år, topper Toyota listen over landets mest populære bilmerker ved å være størst både på person og varebil. -
Satser på elektriske varebiler
Bilansvarlig Ståle Thuv i Assemblin kunne uka før påske ta imot de første seks av i alt 32 nye, elektriske varebiler. -
Ford lanserer smarte speil for varebiler
Nå kan du få ettermontert et smart bakspeil til Transit Custom og 2T Transit. Speilet gir deg full oversikt bakover dersom du har varebil uten vindu bak eller fullastet bil. -
Ford utvikler egne lyspanel for å gjøre veiarbeid tryggere
Hvert år blir veiarbeidere som jobber langs europeiske veier skadet eller drept. Nå har Ford utviklet et eget avansert lysende panel som skal gjøre bilene og veiarbeiderne tryggere og synligere langs veien på mørke kvelder. -
Ford Transit utmerker seg i Euro NCAP-test
Ford Transit 2T og Transit Custom er to av varebilene med best aktiv sikkerhet på det europeiske markedet. Det viser en stortest av en rekke populære varebiler i Europa foretatt av det uavhengige kollisjonstestprogrammet Euro NCAP. -
Reduserer støtten til mange elvarebiler – kaller det en gladsak
Mandag 23. november justerer Enova det populære støttetilbudet for innkjøp av elektriske varebiler. Støttesatser tilpasset hver bilmodell skal gi et mer rettferdig, robust og effektivt virkemiddel i den grønne omstillingen av næringstransporten. -
Bedre arbeidsmiljø med riktig belysning året rundt
Vi nærmer oss vinteren og det blir mørkere ute. Det gjør det ekstra viktig å sørge for tilstrekkelig belysning når du arbeider fra bilen, ellers risikerer du å gå på kompromiss med sikkerheten i varebilen din. -
Introduserer automatisk el-modus
Nå kommer nye Ford Transit Custom ladbar hybrid med såkalt geofencing-teknologi som automatisk bytter om til utslippsfri elektrisk fremdrift når varebilen for eksempel kjører inn i storbyer med lavutslippssoner. -
Fords nyttekjøretøy med nettilkobling som standard
Nå innfører Ford internettilkobling som standardutstyr på de aller fleste av sine nyttekjøretøy. -
Ford lanserer nye Trail og Active-varianter
Ford lanserer to nye robuste og ekstra hardføre Trail og Active-varianter av sine Transit-modeller. De kan bestilles allerede nå, med levering på sensommeren. -
IVECO leverer første biogassbil til Mesta
IVECO har siden 1984 vært leverandør til Mesta. Nå leverer de for første gang en Daily biogassbil som primært skal brukes til vask av tuneller i Oslo Kommune. -
Utslippsfri fra dør til dør
Opel fortsetter med sin elektrifisering, nå også på varebilsiden. Nye Opel Vivaro-e får en rekkevidde på inntil 330 kilometer og leveres i tre ulike lengder. -
Stemningsbelysning gir bedre rekkevidde
Ulike farger på innvendig belysning skal spare strøm for Fords nye helelektriske minibusskonsept Transit Smart Energy Concept. -
Nå kommer elektriske varebiler fra Opel
Elektrifiseringen av Opel fortsetter. Fra 2020 blir Opel Vivaro tilgjengelig som elbil med lang rekkevidde. -
Omstilling i Bertel O. Steen
Bilbransjen er inne i sin største endringsfase siden Bertel O. Steen startet med bilimport i 1907. – Det krever en kraftfull omstilling for å rigge oss for fremtiden. Det er nødvendig for å kunne fortsette den transformasjonen av konsernet som vi er inne i, sier konsernsjef Bjørn Maarud i Bertel O. Steen.