- Prosjektstyringen kunne vært bedre

 
- Prosjektstyringen kunne vært bedreBildet: Liv Kari Skudal Hansteen, administrerende direktør i Rådgivende Ingeniørers Forening, mener det er viktig å være bevisst på rollefordelingen i byggeprosjekter. Foto: Odd Borgestrand
- I enhver byggesak er det en klar fordel med god bestillerkompetanse, og vi ser at mange som ikke innehar slik kompetanse henter den inn utenfra. Det er åpenbart at prosjektstyringen fra eier kunne vært bedre under ombyggingen av Stortinget.

Av Odd Borgestrand

Det er den generelle kommentaren administrerende direktør i Rådgivende Ingeniørers Forening, Liv Kari Skudal Hansteen, gir til VVS aktuelt, i forbindelse med den pågående byggeskandalen på Stortinget.
Skudal Hansteen understreker at hun vil være forsiktig med å svare bastant på hvilken betydning RIF mener at bestillerkompetansen, eller mangel på sådan, har hatt å si i denne saken.

Bistår medlemmene
- RIF har, som en medlemsorganisasjon, blant annet som oppgave å bistå medlemmene våre i ulike spørsmål og situasjoner. Vi kommenterer imidlertid ikke i detalj på hvordan vi støtter i hvert enkelt tilfelle. På generelt grunnlag kan jeg imidlertid si at vi bestandig følger med på utviklingen i saker som angår medlemmene våre og tilbyr vår bistand dersom de skulle ønske dette, fortsetter hun.
Hansteen sier videre at hun ikke har innsikt i hvordan Stortinget har forholdt seg til vurdering av Statsbyggs profesjonelle kompetanse siden Stortingets presidentskap i ombyggingen av Stortinget valgte å etablere en egen prosjektorganisasjon. 
- Erfaringsmessig opplever våre medlemmer Statsbygg som en solid, profesjonell byggherre, sier hun.

Rådgivernes rolle
Multiconsult har overfor Byggfakta vært tydelig på at det er forskjell mellom å være prosjekterende og byggherre, og kommunikasjonssjef Gaute Christensen bekreftet tidligere denne uka overfor VVS aktuelt at Multiconsult tidlig i prosjektet etterlyste en mer profesjonell byggherre.
- Vår klare anbefaling var at prosjektet hadde vært tjent med en aktør som Statsbygg, sa Christensen.
RIF-direktør Liv Kari Skudal Hansteen er tydelig på de rådgivende ingeniørene er svært sentrale i et hvert prosjekt fordi de gir byggherre råd om smarte, fremtidsrettede og kostnadseffektive løsninger. - Det skjer regelmessig at rådgivere som kommer tidlig inn i planprosessene bidrar til betydelige kostnadsinnsparinger for prosjektet. Det er imidlertid ikke rådgiver som bestemmer omfanget av et byggeprosjekt, det vil si om en del av prosjektet skal bygges eller ikke. Det er heller ikke rådgiver som bestemmer hva det koster å bygge noe - det avtaler byggherren direkte med entreprenørene, forklarer hun.

Stor usikkerhet i ombyggingsprosjekter
- Et byggeprosjekt består normalt av 80-90% entreprenørkostnader og størrelsen på disse kostnadene avhenger blant annet av hva slags kontrakt byggherren har inngått, og markedsprisene for entreprenørtjenester. I ombyggingsprosjekter vil det alltid være stor usikkerhet knyttet til ukjente forhold i grunnen og i gamle bygningskonstruksjoner, noe som ofte bidrar til flere endringer underveis enn i nybygg, sier Skudal Hansteen til slutt.

Det er dermed ingen tvil om at RIF også følger byggeskandalen på Stortinget med argusøyne og vil ta Multiconsults erfaringer med seg i det videre foreningsarbeidet. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår