Scandic hotel kuttet energibruken med to tredeler

 
Scandic hotel kuttet energibruken med to tredelerTeknisk sjef på Scandic Bakklandet, Svein Arne Eggen
– Scandic Bakklandet bruker cirka 6.000 kWh mindre i måneden etter at vi installerte Apurgo, sier teknisk sjef på hotellet.

Scandic Bakklandet bruker ca. 6.000kWh mindre i måneden etter at vi installerte ApurgoM3 systemet, sier teknisk sjef på hotellet, Svein Arne Eggen.

Scandic Bakklandet er et lavenergibygg. Da det sto ferdig i 2011, var det Norges første hotellbygning i energiklasse A. 

Svein Arne Eggen, som er teknisk sjef på hotellet, merket seg at kundene ble stadig mer miljøbevisste. Samtidig så han et konkurransefortrinn i å redusere kostnader til strøm, derfor grep han muligheten til å redusere energibruken enda mer.

Scandic Bakklandet installerte ApurgoM3 vannbehandlingssystem, først og fremst som en effektiv forsikring mot Legionella og andre uønskede bakterier i tappevannet. Med på kjøpet fikk de et enda mer energieffektivt bygg.

Senket temperaturen
Siden ApurgoM3 fjerner bakteriene, kan temperaturen på tappevannet senkes fra 70 til 55 grader.

Etter ett års drift kunne teknisk sjef Svein Arne Eggen konstatere at Scandic Bakklandet brukte 66 prosent mindre energi på å varme opp tappevann. På en typisk måned sparte de inn 6.000 kWh.

Manuell rens ble overflødig
Svein Arne Eggen og Scandic Hotels sparte også inn arbeidstimer. Før de installerte systemet, måtte hotellets dusjer gjennomspyles med 70 graders vann og renses med klor, minst fire ganger i året. Dette slipper de nå. Apurgo systemet er automatisert, det krever lite og enkelt vedlikehold.

– På et hotell med 400 rom brukte vi typisk 150 - 200 timer i året på manuell rensing av dusjene. Denne arbeidstiden kan vi heller bruke på andre oppgaver, sier Svein Arne Eggen.

Han har de siste årene fått installert Apurgos vannrensings- og overvåkingssystem på ytterligere to Scandic-hoteller i Trondheim.

Disse tiltakene innebærer utallige arbeidstimer og dermed store kostnader. I tillegg er det en HMS-risiko både med kjemikaliehåndtering og skåldingsfare. 

NTNU sparer over 150.000 kWh årlig.
Med ApurgoM3 og varmepumpe reduserte NTNU strømforbruket til oppvarming av tappevann med 80 prosent. NTNUs realfagbygg er et av Midt-Norges største bygg, det rommer 60.000 kvadratmeter. Her inne ville NTNUs Seksjon for teknisk drift få bukt med et stadig gjentakende og potensielt livstruende problem i sanitæranlegget: Målinger påviste oppblomstring av legionellabakterier i rørsystemene.
 Overingeniør NTNU, Olav Høyem

Tappevannet i Realfagsbygget ble tidligere varmet opp til 70 grader for å drepe legionellabakterien. Dette er i tråd med anbefalingene fra Folkehelseinstituttet og en utbredt måte å drive legionellaforebygging på, men for Realfagsbygget var det likevel ikke godt nok.

Legionellabakteriene kan overleve i rørsystemene allikevel. Les mer om hvordan.

Fra 70 til 50
Løsningen ble å installere ApurgoM3 vannbehandlingssystem. Tappevannet i Realfagsbygget ble bakteriefritt og trygt. Samtidig kunne temperaturen på tappevannet senkes fra 70 til 50 grader, for med Apurgos løsning forebygges bakterievekst helt fram til tappepunktene - uavhengig av temperaturen i vannet.

Overingeniør Olav Høyem og kollegaene hans i NTNUs Seksjon for teknisk drift registrerte at strømforbruket til oppvarming av tappevann gikk ned med 42 prosent. Men de ga seg ikke med det. 

Fem års payback-tid
– Vi leter konstant etter nye og bedre måter å optimalisere byggene på. Målet er å drive universitetet så lønnsomt og miljøvennlig som mulig, sier Høyem.

Lavere temperatur på tappevannet gir bedre effekt fra varmepumpeteknologi, så Høyem og kollegaene installerte vann-til-vann varmepumpe i Realfagsbygget. 

– På ett år reduserte vi energibruken fra 188.340 til 36 622 kWh altså rundt 80 prosent. Payback-tiden for investeringen i Apurgos vannbehandlingssystem og varmepumper beregnet vi til cirka fem år, opplyser Olav Høyem.

NTNU sparer også penger på drift og vedlikehold av Realfagsbygget. Apurgo overvåker ApurgoM3 anleggene hver dag - hele året, og det er ikke lenger nødvendig å gjennomføre renseprosedyrer med klor og 70 graders vann.

Hvordan spare energi med ApurgoM3 ?
I de aller fleste bygg varmes tappevann opp til 70 grader for å forebygge oppblomstring av legionellabakterier.

Med ApurgoM3  blir dette ikke lenger nødvendig. Bakteriene bekjempes fra byggets vanninntak og ut til alle tappepunkt. Dermed kan temperaturen på tappevannet senkes til 50 °C.

Lavere varmtvannstemperatur gir mer optimal utnyttelse av varmepumper, lavere energibruk for oppvarming av varmtvann og redusert varmetap i rørnettet. 

Spar tid
Byggeiere som installerer ApurgoM3 kan hente ut ytterligere besparelser fordi flere driftsrutiner kan kuttes. Oppgaver som blir overflødige er bl.a.  

  • Sjokkoppvarming ved å spyle alle tappepunkter med hett-vann
  • Kvartalsvis desinfeksjon med klor av dusjhoder og -slanger 
  • Månedlige temperaturmålinger 

Disse tiltakene innebærer utallige arbeidstimer og dermed store kostnader. I tillegg er det en HMS-risiko både med kjemikaliehåndtering og skåldingsfare. 

Hvor mye energi kan du spare?
Hvor mye energi du kan spare på dette påvirkes av flere faktorer, blant annet forbruket av tappevann, størrelsen på bygget og eventuelt varmetap fra rørene.


Lurer du på hvor mye energi ditt bygg kan spare?
Kontakt oss på tlf. 72 90 96 60 eller post@apurgo.noeller så kontakter vi deg for en energiberegning - helt uten forpliktelser. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår