Setter brannfarlige kuldemedier på dagsorden

 
Setter brannfarlige kuldemedier på dagsordenBildet: Fra venstre Stig Rath, Ekspert for Standard Norge og SBS, Asbjørn Vonsild fra Danmark og Dr. Daniel Colbourne fra Storbritannia. Foto: SBS
Europas kuldetekniske eksperter var nylig samlet i Milano for å drøfte farer knyttet til bruken av brannfarlige kuldemedier i kuldeanlegg og varmepumper.

Av Bjørn Laberg

Brannfarlige kuldemedier er den vanligste erstatningen for HFK-klimagasser, og nå haster det med å få oppdatert myndighetenes regelverk og bransjens standarder for å unngå ulykker.

- Eksisterende standarder reflekterer ikke fullt ut de nyeste produktene på markedet, og det er også problemstillinger som ikke dekkes godt nok, sier Stig Rath.

Foruten å bedrive kuldeteknisk rådgivning i Stig Rath Consulting, er han også «SBS SME Expert Refrigerating Systems for Small Business Standards» (SBS), en forening som er samfinansiert av EU-kommisjonen og EFTAs medlemsstater. Foreningen skal forsvare interessene til små og mellomstore foretak (SME) i standardiseringsprosessen.

- Utfordringen med brannfarlige kuldemedier er å redusere risikoen til samme nivå som for bruk av de ikke-brannfarlige HFK-ene. Oppdragsbrevet "Flammable Refrigerants Standardization Request" fra EU kommisjonen hadde som mål å redusere bruk av HFK-klimagasser og derved global oppvarming ved å fremme alternativ klimavennlig teknologi som brannfarlige kuldemedier, og da spesielt hydrokarboner, sier Rath.

I to år har standardiseringskomitéen CEN/TC 182/WG12 arbeidet med spørsmålet om bruk av brannfarlige kuldemedier i kulde-/klimaanlegg og varmepumper, og høsten 2020 skal sluttrapporten leveres.

- Standardiseringskomitéene er dominert av produsentene, og jeg er veldig fornøyd med at vi som representerer installatørene har klart å flytte oppmerksomheten vekk fra produksjon og over til installasjon, drift, service, vedlikehold, og reparasjon, der faren for ulykker er størst. De få ulykkene som har vært så langt viser at risikoen for uhell er størst ved inngrep i kuldemediekretsen. Det er derfor viktig at kulde- og varmepumpeinstallatører får regelverk og standarder som opplyser om risikoreduserende tiltak og anviser en beste praksis for utførelse av arbeid på kuldeanlegg og varmepumper, sier Stig Rath avslutningsvis.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår