Store prisforskjeller på byggemelding

 
Store prisforskjeller på byggemeldingBildet: Det er ikke bare å sette igang med oppussing av badet lenger. Men det er det fortsatt ikke alle som vet. (Illustrasjonsfoto: Birgitte Henriksen)
18.02.11: Snart åtte måneder etter at de nye reglene ble innført, hersker det fortsatt forvirring rundt kravet om byggemelding ved oppussing av bad.
18.02.11: Snart åtte måneder etter at de nye reglene ble innført, hersker det fortsatt forvirring rundt kravet om byggemelding ved oppussing av bad.
De nye kravene i plan- og bygningsloven ble innført første juli i fjor, endringer som blant annet innebærer at tiltakshaver må søke kommunen i forkant av vestentlige endringer på bad eller våtrom.

Forvirring i bransjen
Rørleggerkjeden Varme&Bad er blant dem som opplever at det fortsatt er mange som ikke er klar over at de må sende byggemelding til kommunen når de skal pusse opp badet.
- Og det hersker også en del forvirring i bransjen, sier rørlegger Vemund Eithun i Varme& Bad i en pressemelding.

Målet med de nye reglene er færre byggfeil og bedre kvalitet på bygg, og Eithun mener at forståelsen for behovet for innstramminger er til stede i bransjen, selv om det altså fortsatt er mange både fagfolk og kunder som ikke er kjent med de nye reglene.

Mange kunder mener det blir mye styr med nye skjemaer og regler å forholde seg til, og ifølge Eithun kan en søknad om å byggemelde bad til sammen inneholde 10-15 skjemaer.
- For mange er det en lettelse at vi påtar oss jobben med å søke, sier rørleggeren i Varme & Bad Hågenstad Rør i Oppdal. 

Prisforskjeller
Saksbehandlingsgebyrene varierer også stort fra kommune til kommune. Mens Tønsberg for eksempel tar 1565 kroner for å behandle søknad om endringer på bad, koster det i Bærum og Tjøme henholdsvis 4000 og 5000 kroner.

Søknaden må gå gjennom rørlegger eller annet godkjent foretak som skal stå ansvarlig for jobben, og det er viktig at arbeidet ikke blir igangsatt før godkjenningen fra kommunen er på plass. Når arbeidet er ferdig skal kunden ha en ferdigattest fra firmaet som har utført jobben.

Når kravene om uavhengig kontroll av byggeprosjekter blir innført - etter planen første juli 2012 - kan det bli nok et gebyr å betale for den som skal pusse opp badet.

 
Følgende tiltak krever søknad: 

- Vesentlig endring eller fornying av fuktsperre.

- Installering, endring og reparasjon av skjulte rør.

- Ettermontering og utskifting av sluk i bygningsdel som er skille mot annen bruksenhet eller branncelle. 

- Hulltaking og gjennomføring av vann- og avløpsledninger i våtrommets våtsoner.

Dette kan man gjøre uten å søke:

- Installere toalett med og uten innebygget sisterne, dersom det kobles til eksisterende rørledninger og ikke berører våt sone.

- Installering, endring og reparasjon av sanitærinstallasjoner som ikke berører membran i våtsoner.

- Montering av vannstoppventil eller vannmåler.

- Installering av ny eller utskifting av varmtvannsbereder.

- Omtrekking og utskifting av innerrør i rør-i-rør-systemer som kan gjøres uten å komme i konflikt med våt sone.

- Oppvaskmaskin, is/vannmaskin, kaffemaskin og lignende.

- Utskifting av armatur, også som berører våt sone når man bruker eksisterende rørledninger og tilkobling.
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår