Større fokus på fornying av kummer

 
Større fokus på fornying av kummerBildet: Ved å bruke skreddersydde kummer fra Vertiliner tilpasses hver enkelt kum fra bunn og opp til kjegle. Nøyaktig innmåling er helt avgjørende for et godt resultat når kummer skal rehabiliteres, understreker salgssjef i Olimb Rørfornying AS, Svein Rune Myhre.
- Vi har alltid hatt fokus på fornying av kummer, og sett på kummer som en del av det totale ledningsnettet. Kumrenovering har lenge vært et glemt kapittel hos kommuner og interkommunale selskaper, men nå har dette endret seg.

Det skriver salgssjef i Olimb Rørfornying, Svein-Rune Myhre i en pressemelding.  Olimb er trolig det selskapet i Norge som har utført flest kumrenoveringer totalt sett, og selskapet som i år markerer 60 års jubileum har utvidet sitt utvalg av produkter og metoder for å kunne utføre renovering på de mange ulike kummene som eksisterer i VA-Norge.

Olimb har som mål å levere en totalpakke innen NoDig. Det betyr en enda sterkere satsing også på kumrehabilitering, der budskapet til kommunene er at med Olimb på plass kan alle oppdrag utføres av èn og samme entreprenør.

- Viktigheten av god hydraulikk i kumrenner og at bunnen i kummene fungerer er svært viktig. Det sier det seg selv at vi også må ha tette kummer for å unngå miljøforurensing. Tette kummer opp til kumlokk betyr en totalrenovering av kummene, og det er dette vi nå ønsker å tilby norske kommuner.
Myhre framhever spesielt Oslo kommune som nå har et eget program for renovering av kummer. Oslo VAV og flere andre større kommuner har sett verdien og viktigheten av å ha velfungerende og tette kummer i sitt avløpsnett.

Her handler det om å forhindre både innlekking og utlekking. Innlekking betyr større belastning på renseanleggene, mens utlekking kan forurense naturen.

- Kumarbeider har alltid vært et kostnadsspørsmål for kommunene.  De har prioritert fornyelse av ledningsnettet, og i mange tilfeller oversett behovet for kumrehabilitering. Det koster penger å etablere en god kumbunn og velfungerende renner, og vi har sett for mange eksempler på dårlig fungerende kummer rundt om i landet, sier Myhre.

Glassfiberproduktet blir dimensjonert ut fra dybde og totalt volum. Den «nye kummen» kommer ferdig produsert fra fabrikken i en lukket kasse for å hindre at lys setter i gang herdeprosessen. Glassfiberforingen blir heist ned i kummen og «blåst opp» slik at den legger seg tett inntil eksisterende kumvegg. Her er det viktig med presisjon i monteringsprosessen. Når den nye kummen er på plass føres et UV-lys ned til bunnen av kummen og trekkes så sakte opp mot kumlokket. Etter om lag 30 minutter er herdingen gjennomført og operatøren kan renskjære ved kumbunn og åpne for grenrør.

Selve bunnen og renna må renoveres separat, og Olimb kan da tilby glassfiber eller betong, men velger i de fleste tilfeller å støpe bunn og renne med betong for å oppnå best mulig resultat.Den store fordelen er at kumrehabiliteringen kan foregå raskt og uten noen form for oppgraving. Dette er spesielt viktig i byer med stor trafikk, og hvor kummene ofte ligger i veibanen.

En kum midt i Majorstuakrysset i Oslo ble rehabilitert i løpet av ei natt, med minimal ulempe for trafikken i området. Olimb benytter tyske Vertiliner som produsent av glassfiber-løsningene. Oslo, Bergen, Asker og Bærum er kommuner som nå er godt i gang med kumrehabilitering. De har forstått at dette er en viktig del av ledningsfornyelsen. Myhre tror flere kommuner vil se fordelen i et solid og trygt ledningsnett, - inkludert kummer.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår