Systemair satser digitalt i Norge

 
Systemair satser digitalt i NorgeBildet: Den nye roboten knekker til metallplater for ventilasjonsaggregatene som leveres ut fra Systemairs anlegg på Dal i Eidsvoll. Foto: Odd Borgestrand
En ny «medarbeider» med en prislapp på 10 millioner kroner er på plass ved Systemairs moderne produksjonsanlegg på Dal i Eidsvoll – klar for en digitalisert produksjon av neste generasjon ventilasjonsaggregat. Nyinvesteringen er et klart signal om framtidshåp for norsk ventilasjonsbransje.

Av Odd Borgestrand

Den nye medarbeideren, som kommer fra Japan, vil etter en tilpasningsperiode være i stand til å arbeide 24 timer i døgnet. Her blir det ingen pauser og ingen sykefravær.
Vi snakker selvsagt om en robot som nå er satt inn i produksjonen, og som skal være en viktig brikke i produksjonen av Geniox, neste generasjon ventilasjonsaggregater fra Systemair.

Slutt på lemping
- Det er utrolig spennende og utfordrende å få en ny «kollega» inn i produksjonen, sier produksjonsmedarbeider Hans Olav Hammersborg, som har arbeidet ved Systemair på Dal de siste fem årene. Han har gjennomført en opplæringsperiode på nærmere åtte måneder for å betjene roboten. Det er en kompleks maskin, men mye er logisk når jeg blir kjent med hvordan betjeningspanelet og roboten fungerer, sier han.
Robotens oppgave er å knekke plater for ulike paneler til næringsaggregater, men det er bare fantasien som setter grenser for hva den egentlig kan utføre. Det er tilleggsverktøyet som avgjør arbeidsoppgaven. For Hammersborg er det nå slutt på den fysisk tunge delen av arbeidet med å lempe metallplater og innta en rekke krevende arbeidsstillinger.

11 ulike størrelser
Systemair har i løpet av de siste tre årene investert over 35 millioner i fabrikken på Dal i Eidsvoll. Det er her produksjonen av aggregater til næringsbygg er plassert, i tillegg til ett av to sentrallagre.
- Systemair satser i Norge, og vi er nå klare for å legge inn et nytt gir med norsk produksjon av de nye Geniox-aggregatene, forteller markedssjef Amund Ona Gjul.
Den nye roboten er viktig for å løse de mange nye og smarte løsningene som kommer med Geniox. Serien består av 11 ulike størrelser, med stor fleksibilitet med tanke på funksjonalitet, tilbehør og konfigurering.  Den nye linja er basert på såkalt fleksibel automasjon, og roboten skal etter hvert produsere 600 unike paneler og dører til de ulike aggregatene.

Setter ny standard
Smartere produkter krever smartere produksjonsmetoder og de nye aggregatene er spekket med smarte detaljer, som gjør det nødvendig med automatisert produksjon. Den tunge, maskinelle bearbeidelsen av stålplater tar nå roboten seg av, og vi kan bruke de menneskelige ressursene der de virkelig trengs – en kvalitetsmessig montasje av aggregatene. Vi ser også stadig høyere krav til tetthet, isolasjonsevne og kuldebroverdi, og med Geniox setter vi ny standard. Den nye linja handler også om en effektiv og rasjonell norsk produksjon som vil sikre vår konkurransekraft, fastslår Gjul. 

- Det er selvsagt også et miljøaspekt ved lokal, norsk produksjon, forteller han videre. Det er mye luftvolum i et ferdig aggregat og derfor er det riktig og viktig at produksjonen foregår nær markedet. Alle aggregater som produseres på Dal er beregnet på det norske markedet, og dermed blir det en miljømessig og kostnadsmessig gevinst med «kortreiste» aggregater.

Spent på mottakelsen
Gjul legger ikke skjul på at hele organisasjonen er spent på mottakelsen av de nye Geniox aggregatene. Her er det en helt ny generasjon aggregater, spekket med nye løsninger, som kommer på markedet. Geniox skal være lett å velge, lett å integrere og det skal være lett å få hjelp underveis. Prisen blir imidlertid noe høyere enn vår nåværende serie - Geniox er «high-end», og prisen vil gjenspeile dette. Geniox kommer i 11 størrelser, fra 2 000 til 36 000 m3/h. Vi har laget denne serien slik at det skal være lett å finne et aggregat for de fleste behov, lik eller veldig nær optimal størrelse, forteller Gjul. Luftbehandlingsenhetene skal tilby en energieffektiv ventilasjonsløsning for næringsbygg, undervisningsbygg, barnehager, sykehus etc.

Geniox-serien er sertifisert av Eurovent. Det betyr at Geniox-luftbehandlingsenhetene oppfyller de tekniske spesifikasjonene, med norsk tilpasning.  Geniox-aggregatene er egenutviklet av Systemair, dette gjelder også den medfølgende automatikkløsningen. Når de i tillegg produseres i Norge betyr det at kundene våre har en kompetansepartner som snakker norsk og som kan produktene, understreker markedssjefen.

Bildet: : Når roboten har gjennomført sin del av jobben kan produksjonsmedarbeider Hans Olav Hammersborg montere listverk og tette med solid isolasjon. Foto: Odd Borgestrand

Bildet: Systemair har i løpet av de siste tre årene investert over 35 millioner i fabrikken på Dal i Eidsvoll. Foto: Odd Borgestrand

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår