- Ta i bruk mulighetene

 
- Ta i bruk muligheteneTeknisk sjef i Byggevareindustriens Forening og leder EPD-Forum i EPD Norge, Trine Dyrstad Pettersen (t.v) og Seniorrådgiver i Difi – Direktoratet for forvaltning og IKT Cecilie Blytt med viktige innspill under Rørdagene 2018, her sammen med administrerende direktør i Pipelife Norge, Kjell Larsen. Foto: Odd Borgestrand
RØRDAGENE: - Etterspør leverandørenes kompetanse og fortell dem hva du vil ha. La leverandørene gi deg framtidsrettede løsninger.

Av Odd Borgestrand

Seniorrådgiver i Difi – Direktoratet for forvaltning og IKT, Cecilie Blytt, og teknisk sjef i Byggevareindustriens Forening og leder EPD-Forum i EPD Norge, Trine Dyrstad Pettersen, kom begge med viktige innspill til framtidsrettede infrastrukturløsninger under Rørdagene 2018 i Bergen, i regi av Pipelife AS.

I lys av at storbyen Cape Town i løpet av noen få måneder kan være totalt vannløse, regnet administrerende direktør i Pipelife Norge, Kjell Larsen, med at vann og avløpsbransjen ikke lenger vil være en «hemmelig tjeneste».
Pipelife er i gang med digitalisering av sine fabrikker, der de vil utvikle flere smarte produkter som en del av den teknologiske utviklingen både innen VA, VVS, kabelvern og elektro.

Fabrikken i Stathelle er nå også base for store leveranser til Asia.  I løpet av første halvår i 2018 starter slepet av totalt 3330 meter rør med diameter 2,5 meter fra fabrikken på Stathelle til et kraftverk øst i Malaysia.
-Du er ikke her for å bli underholdt, men for å bidra til en bedre framtid for norsk infrastruktur, var møteleder Christen Ræstads klare budskap under åpningen av Rørdagene 2018, som samlet et hundretalls deltakere. Her var grossister, ledningseiere, entreprenører, rådgivere og representanter fra høyskoler og universitet tilstede.

På vegne av Difi var Cecilie Blytt tydelig på at Difi anbefaler bruk av anbudskonkurranse for BVP anskaffelser. BVP er en prosjektstyringsmetode som belønner kvalitet og kompetanse hos leverandøren.
- Vi trenger en rask konkurransegjennomføring med færre konflikter. Vi trenger også framoverlente leverandører som føler eierskap til prosjektet. Nøkkelen i BVP er konkretiseringsfasen, der én leverandør får mulighet til å konkretisere sitt tilbud. I denne fasen blir det en avklaring av roller, ansvar og risiko. Prisen er allerede avtalt, og skal ikke endres som følge av de løsninger som blir gått gjennom mer detaljert.

- Mulighetene for konflikter blir begrenset i betydelig grad med denne metoden. Det er verd å merke seg at det ikke lenger bare handler om pris.  Tvert imot er det økt fokus på de gode løsningene, leverandørens kompetanse og mindre fokus på prisen. På den måten blir det mer innovasjon og flere muligheter for nye løsninger, mente Blytt.

BVP er en metode for prosjektstyring og innkjøp som vektlegger leverandørens kompetanse og prestasjon. Difi koordinerer et pilotprosjekt for utprøving av denne metoden i Norge.
- Prestasjonsinnkjøp legger til rette for en effektiv og målrettet konkurranse som får leverandøren til å levere på byggherrens prosjektmål, bidrar til å redusere byggherrens risiko og ikke minst reduserer partenes ressursbruk til konkurransegjennomføring.   Pilotprosjektene som er i gang viser foreløpig gode resultater for konkurransegjennomføringen, men det er fortsatt for tidlig å si noe om endelige resultater fra de norske prosjektene. sa Blytt.

Med det grønne skiftet også i norsk infrastruktur er miljødeklarasjoner av produkter og tjenester kommet inn som et viktig konkurransemoment i forbindelse med oppdrag i ulike prosjekter. Her har Pipelife sikret seg en EPD for sine rørprodukter, og det var nok en av grunnene til at teknisk sjef i Byggevareindustriens Forening og leder EPD-Forum i EPD Norge, Trine Dyrstad Pettersen, kunne gi en innføring i deklarasjonene for rørproduktene under Rørdagene i Bergen.

EPD står for «Environmental Product Declaration», og er et kortfattet dokument som oppsummerer miljøprofilen til en komponent, et ferdig produkt eller en tjeneste på en standardisert og objektiv måte. Forkortelsen EPD brukes både i norsk og internasjonal sammenheng. En EPD lages på grunnlag av en livsløpsanalyse (LCA) etter ISO 14040-14044. De standardiserte metodene som sikrer at miljøinformasjon innen samme produktkategori lar seg sammenlikne fra produkt til produkt, uavhengig av region eller land. Hensikten er at kunden skal kunne sammenligne miljøprofil og foreta en vurdering og et valg basert på miljødeklarasjonen. Dermed ligger Pipelife langt framme også globalt med sine rørprodukter, og må betegnes som en innovativ aktør i norsk og internasjonal infrastruktur.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår