Ventilasjon i vinden

 
Ventilasjon i vindenBildet: Mexico vokser i høyden og klimaanlegg er en viktig del av byggeprosessen i alle nye bygg. (Foto: Marco Aguilar)
Ventilasjonstjenester er etterspurte i Mexico, og en frisk ventilasjonsbris sveiper over landet.

Av Tone Aguilar Foto: Marco Aguilar og Caave Instalaciones

– Vi opplever en økning i etterspørselen etter ventilasjonstjenester, sier ingeniør Carlos Chire.
Han er kommersiell sjef i Caave Instalaciones, en bedrift som tilbyr tjenester innen elektrisitet, ventilasjon og avløp i Mexico by og omegn. Ingeniøren forteller at det spesielt er behovet for ventilasjon i industrilokaler som bidrar til at ventilasjonsbedriftene har mer enn nok å henge fingrene i. Pedro Moreno, sjefen for vedlikehold og reparasjon i CYVSA, Mexicos største ventilasjonsbedrift, understreker også et større behov for ventilasjon og air condition i landet.
– Dette har å gjøre med at vi vokser vertikalt, en økende befolkning bidrar til at bygningene vokser i høyden og med det behovet for ventilasjon, sier han og legger til:
– I tillegg ser vi flere prosjekter hvor et og samme byggekompleks inneholder kommersielle arealer, kontorer så vel som boligområder, og ventilasjon og air condition blir her en av pilarene for å sørge for komfort og godt inneklima.

Bildet: Ingeniør Carlos Chire er kommersiell sjef i Caave Instalaciones, en bedrift i det sentrale Mexico som arbeider med elektrisitet, avløp og ventilasjon. (Foto: Caave Instalaciones)

Isvannsmaskiner og minispliter

I Oaxaca sør i Mexico er ingeniør Felipe Parada i ferd med å avslutte et ventilasjonsprosjekt for et større hotellbygg.
– Hotell, fabrikker, sykehus, butikker og laboratorier er de prinsipielle kundene for oss som jobber med ventilasjon forteller han. 
Men det er også flere som velger å installere dette i hjemmene sine.
– Og dette til tross for at vi befinner oss i en del av Mexico hvor klimaet ikke er så ekstremt varmt, sier han og fortsetter:
– Nord i landet og ved kysten er det svært vanlig å ha klimaanlegg i hjemmene.
Han mener også befolkningsveksten har gitt et større behov for air condition.
– Byene vokser fort, og tettere bebyggelse, mindre trær og flere biler, bidrar til at den naturlige ventilasjonen begrenses og vi velger å installere klimaanlegg, sier han.
I hjemmene er det vanlig med minispliter, og det finnes et stort utvalg av disse i Mexico som tilbys av spesialiserte forhandlere så vel som på supermarkedene. Også en del kontorer og mindre butikker velger også minispliter.
– Disse er rimelige og enkel å installere, presiserer Parada.
En minisplit koster fra 7000 pesos, hvilket tilsvarer 3500 norske kroner.
Når det gjelder større ventilasjonssystemer, så er det vanlig med sentrale isvannsmaskiner og fancoil.
– Disse har dominert de senere årene når det gjelder større bygg, sier ingeniøren.
I hotellet han har arbeidet med har de installert to isvannsmaskiner som avkjøler alle rommene.

VRF-trend

Selv om isvannsmaskiner anvendes hyppig i Mexico, blåser riktignok vinden en annen vei.
– Den siste tiden har systemer med variabel luftavkjøling, VRF-systemer, virkelig posisjonert seg på markedet, sier Roberto Rosas Angeles, leder for avdelingen for klimaanlegg i den meksikanske foreningen for installasjoner innen byggeindustrien, AMERIC.
Han understreker videre at nye teknologier som inverterstyring og automatisering spinner om seg. Chire i Caave Instalaciones forteller også om en markant økning i installeringen av VRF-systemer.
– Disse er blitt populære fordi de bruker vesentlig mindre strøm, sier han. – Selv om det er et sentralisert system, så kan en her regulere ulike områder etter behovet de har for ventilasjon, og dette gagner flere av kundene våre.
Blant annet dem laboratorier som Caave Instalaciones har utført en rekke ventilasjonsoppdrag for.
– I enkelte tilfeller kan VRF-systemer redusere det elektriske forbruket med nesten 40 prosent, fortsetter ingeniøren.

Billigere og lettere vedlikehold

Chire trekker videre frem at VRF-systemene er modulære.
– De kan derfor installeres i et område samtidig som maskinene er mindre og en trenger mindre takhøyde for å installere ventilasjonsrørene, sier han. – Dessuten er det et system som er billigere å installere enn et sentralisert system med isvannsmaskiner.
Han forteller at installeringen av et isvannsmaskin-system med kapasitet på 100 tonn koster rundt 5 millioner meksikanske pesos, det vil si i overkant av 2,5 millioner norske kroner. Å installere et VRF-system med samme kapasitet koster til sammenligning 3 millioner pesos, tilsvarende 1,5 millioner norske kroner.
– I tillegg er vedlikehold og reparasjon av VRF-systemene enklere, uttaler Chire. – Ved bruk av isvannmaskiner kan det oppstå lekkasjer, og siden det er snakk om vannlekkasjer kan det medføre store skader. VRF fungerer derimot med gass, og en eventuell lekkasje gjør langt mindre skade.
Han understreker videre at rørene og loddingen som brukes ved VRF også er mer motstandsdyktig.
– Vi sjekker derfor isvannsmaskin-systemene hver måned mens VRF sjekkes hver tredje måned, avklarer Chire.

Luftfuktighet avgjørende

Vedlikehold og reparasjon av klimaanlegg den første tiden etter installering, er det som regel leverandørene som står for.
Isvannsmaskinene Parada nylig har installert ved det nybygde hotellet i Oaxaca er fra Trane.
– Og disse har en garanti på tre år, og i denne perioden er det leverandøren som står for bytte av filter og annet vedlikehold, sier han.
Cyvsa og Caave instalaciones opererer med ulike kontrakter med hensyn til vedlikehold av klimaanleggene.
– De fleste foretrekker en vedlikeholdskontrakt, sier Moreno i Cyvsas vedlikeholdsavdelingen.
Hvor ofte installasjonene trenger vedlikehold understreker han riktig at varierer med hensyn til hvor i Mexico de befinner seg og om de befinner seg utendørs eller ikke.
– Det er ikke det samme for en installasjon i Mexico by og omegn hvor klimaet er tørt som det er for en installasjon i Cancun for eksempel hvor det er høy luftfuktighet og ulike havsalter i lufta, spesifiserer Moreno. – I Mexico by er det vanlig med vedlikeholdsservice hver annen måned mens det i Cancun er hver måned og noen ganger hver fjortende dag.

Tette filtre

En annen som dedikerer seg til installasjon og vedlikehold av klimaanlegg er Alejandro Hernandez. Han har sin egen ventilasjonsbedrift, Aire Acondicionado y refrigeracion Labastida.
– Jeg har mange kunder ved kysten, både hoteller, butikker og private hus, forteller han.
Hernandez installerer sentralsystemer så vel som minispilter, og det viktigste vedlikeholdsarbeidet består som regel i å rengjøre filtre.
– Når folk klager over at klimaanlegget deres ikke kjøler, er det vanligvis fordi filtrene er tette, sier han.
Servicen består hovedsakelig av renhold av rør og filter, bytte av filter, justeringer av reimer, revisjon av rotorblader og påfyll av kuldegass.
Mens kontorbygg, sykehus og butikker som regel har faste servicerutiner for klimaanleggene sine hvor enhetene ofte sjekkes hver måned, er situasjonen en annen for de som har air condition hjemme hos seg.

Bildet: Alejandro Hernandez reparerer klimaanlegg. Her med en minisplit som er den vanligste ventilasjonsformen i bolighusene. (Foto: Marco Aguilar)


– Problemet jeg ofte opplever i bolighusene er at de ikke tar kontakt før anleggene deres ikke kjøler eller går i stykker, og dette bidrar til dyrere reparasjoner og at installasjonene ikke varer så lenge som de kan gjøre, avklarer han.
Hernandez arbeider mye med Carrier.
– Men vi installerer også mye York og LG, sier han. – Levetiden til de ulike installasjonene er omtrent den samme for de ulike merkene. Hva som påvirker hvor lenge de fungerer er nettopp vedlikeholdet.
I tillegg til merkene Hernandez ofte bruker, så er også Trane, Daikin, Hinse og Samsung dominerende på det meksikanske markedet.
Og mens en minisplit som regel varer i rundt ti år, så varer systemer med isvannmaskiner og VRF vanligvis i henholdsvis 20 og 30 år, alt etter hvor godt de vedlikeholdes.

Klimaanlegg på solenergi

Selv om installasjonene fortsatt fungerer er det i dag riktignok en trend innen HVAC-bransjen å bytte ut til mer miljøvennlige apparater.
– Før fungerte flesteparten av installasjonene med kuldengassen, R-22, sier Rosas Angeles i AMERIC.
– Det velges i dag mer miljøvennlige alternativer, men samtidig er det en utfordring at installasjoner som er eldre enn 15 år byttes til en mer moderne og bærekraftig teknologi, understreker han.
Chire i Caave Instalaciones mener Mexico er på rett vei i så henseende.
– Flere og flere bytter ut til mer økologiske varianter, sier han.
– Vi er dessuten i kontakt med canadiske produsenter som utvikler selvdrevne klimaanlegg som fungerer på solenergi. Dette tror jeg er fremtiden og i årene som kommer vil vi nok se mye mer av denne typen teknologi, konkluderer han.

Bildet: Systemer med variabel luftavkjøling, VRF-systemer, er ventilasjonssystemer som øker mest i Mexico om dagen. Sammenlignet med sentrale isvannsmaskiner er de billigere både med hensyn til installasjon og vedlikehold. (Foto: Caave Instalaciones)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår