Vil ta lederskap i det blågrønne skiftet

 
Vil ta lederskap i det blågrønne skiftetBildet: Administrerende direktør i Schneider Electric Norge, Karoline Nystrøm sto midt i manesjen med 350 tilhørere under Innovation Day på Fornebu i dag. Her lovte hun at hennes selskap vil ta lederskap i det blågrønne skiftet. Foto: Odd Borgestrand.
- Dersom næringslivet ikke bidrar til klimaskiftet vil vi tape klimakampen. Noen vil gå på en real smell og tape mye penger, men det er gode penger å tjene ved å være aktive for klimaet.

Av Odd Borgestrand

Det var en svært tydelig administrerende direktør i Schneider Electric Norge, Karoline Nystrøm, som understreket at det grønne skiftet også må bli blått dersom det skal bli et bærekraftig skifte. 350 deltakere er samlet på Schneider Electric Norge sin Innovation Day på Fornebu i dag, der klimakamp og endringsvilje og muligheter er hovedfokus.

Langt bedre avkastning

Karoline Nystrøm la ikke skjul på at hun hadde sans for uttalelsen fra sjefen i oljefondet, Yngve Slyngsad, som har uttalt at fondet tenker etikk og klima for å tjene penger.
- Selskaper som adresserer aktivt det grønne skiftet har en langt bedre avkastning enn de som ikke har dette fokuset. Klimarisiko er et tema som kommer høyt opp på agendaen i næringslivet. Tørken som rammet spesielt landbruket sommeren 2018 er et eksempel på dette. Landbruksproduksjonen gikk ned med 30 prosent, og dette påvirket både den norske økonomien og boliglånsrenta. Det viser at ting henger sammen, understreket Nystrøm.

Primært et energgiproblem

Hun mener forbrukerne vil bli langt mer tydelig i forhold til å bærekraft. I Sverige oppsto begrepet «flyskam», som ble en stor utfordring for flyselskapenene. De registrerte en omsetningssvikt i innenlandstrafikken på 10 prosent på svært kort tid. Tyske selskaper er nå kommet i samme situasjon.
- Derfor må vi være forberedt på endrede rammebetingelser, der mye vil handle om klimapolitikk og klimatiltak. Klimpolitikk og tiltak har endret flere bransjer. Eksempelvis har det fått store konsekvenser for bilforhandlerne, bensinstasjoner og verksteder. Nye ladestasjoner dukker opp over store deler av landet. Etterspørselen er stor. Forbrukerne vil bli enda tydeligere i forhold til bærekraft.
- Klimautfordringene er primært et energiproblem. Forbruket av energi vil øke med 50 prosent globalt de nærmeste årene. Stadig flere mennesker vil få tilgang til energi på verdensbasis. Urbanisering og digitalisering er to viktige årsaker til økning i energiforbruket i Norge. Energiforbruket på datasentrene er enormt, mente Schneider-direktøren.

Plikt og ansvar

- Vi har et ansvar og en plikt for å jobbe aktivt med energieffektivisering. Vi har kompetansen til å bidra og mulighet til å ta ansvaret gjennom innovative løsninger. Jeg mener vi har muligheten til å ta et blågrønt lederskap, og det er et lederskap vi i Schneider vil være en del av, fortsatte Nystrøm.
Ordet smart er tydeligvis «ut» i elektrobransjen. Nystrøm sa rett ut at hun hater dette ordet, fordi alle snakker om å være smart, uten at de legger noe mer inn i begrepet. Likevel brukte hun flere minutter av sitt foredrag på å snakke om «smart».
- Alt kan fjernstyres via en app, men det er ikke smart. Det smarte er å ha et system som innhenter fakta fra forskjellige kilder og som tar en beslutning på bakgrunn av fakta. Utenfor Sarpsborg ligger et magisk sted. Det heter Inspiria Science Center. Her er det mennesker med visjoner og energi, og som vår bransje kan hente inspirasjon fra, mente Nystrøm, som selv er en flittig besøkende sammen med sin 8 år gamle datter.  

Ekstremt lavt energiforbruk

Hun trakk fram dette senteret fordi energiforbruket er ekstremt lavt, nemlig 100 kW. Utfordringen er imidlertid at elle som kjører elbil og som ønsker å lade under besøket har et forbruk på 150 kW pr bil, og med 40 ladestasjoner er dette en utfordring. Inspiria Center får nå hjelp med sine ladeutfordringer på senteret. Konseptet som nå skal realiseres vil bli en del av INVADE, et internasjonalt forskningsprosjekt som er ledet av Smart Innovation Norway i Halden. I tillegg til personer fra dette miljøet er Østfold Energi, Fortum Charge & Drive, Schneider Electric, Sarpsborg kommune og flere aktører med som aktive partnere i prosjektet. På Inspiria Charge Court kan brukere velge mellom forskjellige tilbydere og ladeløsninger, fleksibel markedsplass for energi, akkurat som mat i en Food Court. Anlegget vil produsere energien selv fra et nytt solcelleanlegg på taket på Inspiria. Avhengig av ladebehov og hvor lenge man vil parkere kan man enten kjøpe eller også i enkelte tilfeller få betalt for å gi strøm tilbake til strømnettet. Anlegget vil ha egen batteriløsning for egenprodusert energi og effektlager, og vil utnytte den nye V2G standarden for elbiler som muliggjør kjøp og salg av strøm fra elbilene, ifølge Inspira-senterets egen hjemmeside.

Må jobbe sammen

Næringsliv, politikk og klima må jobbe sammen på en intelligent måte. Schneider kaller dette for EcoStruxure som er selskapets IoT-baserte, åpne plug-and-play-arkitektur og -plattform for alle typer bygg, datasentre, infrastruktur og industrier. Den kan benyttes på seks ekspertiseområder: elektrisk distribusjon, IT, byggautomasjon, maskinbygging, industriprosesser og kraftdistribusjon, og selskapet mener dette blir et viktig bidrag i klimakampen.
- Vår hårete visjon er å ta lederskap i det blågrønne skiftet, konkluderte Karoline Nystrøm. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår