Vindkraft blir butikk

 
Vindkraft blir butikk
Vindkraft blir trolig kommersielt lønnsomt i Norge innen 2025.

Av Espen Bogir Christophersen, Seksjonsleder Vind, Rambøll

Rambøll er for øyeblikket involvert i et vindkraftprosjekt som skal bygges neste år, hvor de totale produksjonskostnadene er på godt under 50 øre/kWh. Med en markedspris på strøm på cirka 30 øre/kWh, trenger prosjektet en ekstrainntekt på cirka 15-20 øre/kWh for å oppnå lønnsomhet, noe inntektene fra elsertifikatene forhåpentligvis skal dekke.

Utbygging av vindkraft og annen fornybar kraft kommer til å stoppe nokså raskt opp, både i Norge og Europa, dersom strømprisene blir værende på dagens nivå. Strømprisens utvikling er selvsagt usikkert. En ting er hvordan politikerne evner å sette en pris på CO2. En annen ting er hvordan svenskene håndterer opprustingen av sine kjernekraftverk. Det er min personlige mening at den fremtidige strømprisen i Norge vil gjøre det vesentlig mer attraktivt å investere i fornybar kraft enn hva det er i dag.

Med det optimistiske strømpris-scenariet til grunn, er det trolig at vindkraft kan bli kommersielt lønnsomt i 2025. Dette er selvsagt uvisst, men det finnes en rekke ulike studier som underbygger dette. Kostnadsutviklingen for vindkraft er riktignok helt avhengig av at det stadig bygges ut flere vindparker. Frem til 2004 hadde vindkraft en læringsrate på 10 prosent. Det innebar for hver kumulative dobling av installert vindkraft verden over så sank prisen med 10 prosent. De nyeste studiene indikerer at vi kan forvente en reduksjon av vindkraftkostnader på opp mot 15 prosent frem mot 2020, og opp mot hele 28 prosent frem mot 2040.

I dag produseres det over 500 terawatt-time (TWh) med vindkraft verden over. Den kumulative økningen de neste fem årene er forventet å ligge på om lag 14 prosent per år. Utbygging av fornybar kraft er ikke foreløpig på et forsøksstadium. Det er allerede «big business «i mange land og det har kommet for å bli. Man kommer til å se en ytterligere konsolidering av vindturbinprodusenter. Turbinprodusentene klarer å produsere raskere og bedre, og vindturbinene blir større og mer effektive.

Hvis jeg skal trekke frem en vesentlig utvikling vi kommer til å se i årene fremover, så er det enda større turbiner med enda lengre blader. Dette er helt vesentlig for å redusere kostnadene for vindkraft.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår