Grønt lys for etablering av VA-senter på Ås

 
Grønt lys for etablering av VA-senter på ÅsGodt fornøyd med bevilgning i revidert statsbudsjett. Fra høyre: administrasjonsdirektør Lars Atle Holm, NMBU, avdelingsdirektør Sigurd Grande, Oslo VAV, dekan Anne Cathrine Gjærde, NMBU, direktør Toril Hofshagen, Norsk Vann, rektor Mari Sundli Tveit, NMBU, statsråd Iselin Nybø, Kunnskapsdepartementet, prorektor Solve Sæbø, NMBU, rådgiver Sjur Tveite, eget firma, førsteamanuensis Arve Heistad, NMBU, amanuensis Jon Arne Engan, NMBU, assisterende direktør Yngve Wold, Norsk Vann og prorektor Øystein Johnsen, NMBU. (Foto: NMBU).
Tirsdag kommer 17,5 millioner statlige kroner til det lenge planlagte kompetansesenteret for vann- og avløpsinfrastruktur ved NMBU på Ås. Endelig har regjeringen forstått budskapet om at norsk vannbransje trenger sitt eget kompetanse-senter.
Av Odd Borgestrand
 
Det var VG som fikk denne spesielle vannlekkasjen eksklusivt i et internt pressemøte med kunnskaps- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø på NMBU på Ås tirsdag.
 
Større synlighet
Den eksklusive nyheten førte vannbransjen på topp i landets største avis, og det er heller ikke hverdagskost. Det er nettopp større synlighet denne bransjen trenger, der det er behov for 280 milliarder kroner i vedlikehold av ledningsnett, vannbehandling og avløpsrensing.
- Statlig investeringsstøtte på totalt 20 millioner kroner har vært avgjørende for at kompetansesenteret kan bli realisert. Dette er derfor en gledens dag for både vannbransjen og for kunder av vann- og avløpstjenester, sier direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann til VVS aktuelt.
De statlige midlene blir bevilget over Kunnskapsdepartementets budsjett til NMBU, som en tung aktør i etablering og drift av kompetansesenteret på Ås. 
22.juni er det innkalt til et bredt anlagt informasjonsmøte for alle aktører i norsk vannbransje, og der vil det også komme signaler om hvordan bransjen selv skal skaffe de resterende 15 millionene som skal til for fysisk å etablere senteret på Ås.
- Her skal hele verdikjeden få muligheten til å bli med på et viktig løft, sier Toril Hofshagen. Hun er ikke i tvil om at bransjen vil klare dette. 
 
Kompetanseheving og utdanning
Avdelingsdirektør Sigurd Grande i Oslo kommunes vann- og avløpsetat har vært en av drivkreftene bak kompetansesenteret etter at Rørinspeksjon Norge og nylig avdøde Arve Hansen tok initiativ til opprettelsen av et øvingssenter for ulike VA-aktører.  Grande er nå  leder av styringsgruppen for prosjektet og han er tydelig på at kompetansesenteret vil være viktig for å heve kompetansen hos ansatte i bransjen og for utdanning av studenter som bransjen trenger i årene fremover. Senteret vil også være et arnested for utvikling av ny teknologi og bedre metoder, poengterer Grande.
 
Stor oppslutning
Leder i Rørinspeksjon Norge, Peer-Christian Nordby hos NoDig entreprenøren Olimb, uttrykker også stor glede over at sårt tiltrengte midler nå ser ut til å være på plass. 
- Dette har vi ventet på i mange år, og det er mange som skal ha æren for at regjeringen endelig har sagt ja til denne bevilgningen. En ekstra honnør vil Nordby gi til ledelsen i Norsk Vann og Oslo VAV, men han mener også Rørinspeksjon Norge og hele verdikjeden kan takke seg selv for innsatsen så langt.
 
Vil koste 35 mill.kr.
Total etableringskostnad for kompetansesenteret er kalkulert til 35 millioner kroner. Her blir det nå et tett samarbeid mellom kommuner, teknologileverandører, rådgivere, entreprenører, utdanningsinstitusjoner og forskningsmiljøer. De 10 største kommunene har allerede signalisert at de vil bidra økonomisk til etablering av senteret. 
- Nå begynner jobben med å få på plass forpliktende avtaler med alle interessentene i kompetansesenteret, forklarer assisterende direktør Yngve Wold i Norsk Vann, som er sekretær for styringsgruppen. 
- Vi er trygge på at det blir stor oppslutning om dette viktige bransjesamarbeidet, som alle vil ha nytte av, avslutter Wold.
Han håper og tror at spaden kan settes i jorda høsten 2019 om alt går etter planen. Mer detaljert informasjon om framdrift for etablering og hvordan senteret skal driftes vil komme under det store informasjonsmøtet på Ås 22.juni, lover han.
 
 
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår