Nå kan ansatte få varsel om inneklima

 
Nå kan ansatte få varsel om inneklimaIllustrasjonsbilde: Når CO₂ overstiger de anbefalte nivåene, vil en lys ring begynne å blinke rødt, noe som indikerer at det er på tide å få mer frisk luft inn i rommet.
Høy konsentrasjon av CO2 kan blant annet føre til hodepine og slimhinneirritasjon, nedsatt arbeidskapasitet og mistrivsel. Derfor har Airthings utviklet en helt ny funksjon som gir varsler til ansatte når CO2 -nivået blir for høyt.

- Den nye funksjonen vil hjelpe næringsbygg med å holde inneluftkvaliteten i sjakk ved å varsle dem når karbondioksid overstiger de anbefalte nivåene. Høye CO₂-nivåer kan øke risikoen for at luftbårne virus sprer seg mellom mennesker og påvirke kognitive evner. Ved å fortelle brukerne når et rom trenger en pustepause, kan de gjøre raske endringer, for eksempel å åpne et vindu eller en dør, for å forbedre luftkvaliteten, sier Øyvind Birkenes, administrerende direktør i Airthings, i en pressemelding.

Den nye funksjonen får ros av Astma- og Allergiforbundet (NAAF).

– Inneklima er viktig, og på mange arbeidsplasser er det dessverre for dårlig. Den gode nyheten er at dette er noe man kan gjøre noe med. Denne funksjonen fra Airthings viser når ansatte i en avdeling bør sette i gang tiltak for bedre luftkvaliteten. For eksempel rask effektiv lufting via vindu og dør eller oppnå gunstig temperatur, som er mellom 20-22 grader. Brukere vil også raskt kunne se at tiltaket de satte i gang hadde effekt på inneklima, sier Kai Gustavsen, fagsjef Inneklima NAAF.

Viktig strategi 

Under pandemien har effektiv ventilasjon blitt en viktig strategi for å redusere spredningen av COVID-19 på kontorer. Vi puster ut CO₂, og nivåene kan stige raskt i lukkede rom. Dette kan øke risikoen for smitte av luftbårent virus betydelig. Måling av CO₂-nivåer fungerer som en god indikator for innendørs luftkvalitet og ventilasjon, og reguleringer av luftkvalitet knyttet opp mot karbondioksidnivåer har blitt vanligere på kontorer over hele Europa.

– Eiere av kontorer er under enormt press for å sikre at bygningene deres beskytter helsen og velvære til beboerne. Airthings for Business-løsningen måler ikke bare CO₂, men også annen form for innendørs forurensninger og forhold som påvirker helse, produktivitet og velvære. Med den nye CO₂-varslingen går vi et skritt videre for å hjelpe kundene våre til å ta kontroll over luften de puster inn, noe som gjør det lettere å iverksette tiltak når det er nødvendig, fortsetter Birkenes.

Dårlig inneluft svekker kognitive evner

Vi bruker 90% av tiden vår innendørs, og luften kan ofte være 2 til 5 ganger dårligere enn utendørs. Når CO₂ bygger seg opp i dårlig ventilerte rom, kan det føre til lavere produktivitet, døsighet, hodepine, tap av konsentrasjon og til og med dårlig beslutninger. Forskning viser at evnen til beslutningstaking synker når nivåene stiger til 1000 ppm, mens ved CO2 nivåer over 1400 ppm ser man en 50 prosent nedgang i kognitiv evne. I tillegg til CO₂ finnes det flere luftforurensninger innendørs som påvirker helse og velvære, fra luftbårne kjemikalier til radon, den viktigste årsaken til lungekreft blant ikke-røykere. Forhold som fuktighet og temperatur er også viktige faktorer å overvåke, da begge er korrelert med videreføring av virus.

I dag befinner mange kontorer seg i bygg som ikke er optimaliserte for brukernes helse. Mens noen ventilasjonssystemer resirkulerer luften for å spare energi, er det viktig å bringe inn frisk luft for å sikre et sunt innemiljø på arbeidsplassen.

Sier fra når CO₂-nivået er for høyt

Når CO₂ overstiger de anbefalte nivåene, vil en lys ring begynne å blinke rødt, noe som indikerer at det er på tide å få mer frisk luft inn i rommet. Brukere vil nå kunne sette opp CO₂-terskler i henhold til lokale forskrifter. Ved å vifte med hånden foran enheten, vil brukerne få en fargekodet indikasjon på CO₂-nivåene (grønt betyr at nivåene er lave, gult betyr at nivåene stiger, og rødt betyr at det kreves en handling). Den nye CO₂-varsling funksjonen vil være tilgjengelig via Wave Plus for Business, Airthings sitt flaggskipprodukt, kåret til en av TIME Magazine's "100 Best Inventions."

Kontinuerlig overvåking og kjennskap til hva som er i luften gjennom teknologiløsninger som Airthings for Business, kan hjelpe virksomheter med å forbedre luftkvaliteten innendørs, samtidig som de optimaliserer energiforbruket. Airthings for Business-løsningene, som en enkelt setter opp i løpet av få minutter, er laget av trådløse enheter som kjøres på langvarige batterier. Det gjør løsningen enkel å skalere og tilpasse til ethvert nytt eller eksisterende rom.

- Informasjon om innendørs luftkvalitet er lett tilgjengelig via Airthings Dashboard, og brukere kan lage rapporter for å sikre at de er i samsvar med lokale lover og regler. CO₂-varsling vil bli rullet ut fra i dag til nye og eksisterende Airthings for Business kunder uten noen tilleggskostnader, sier Birkenes avslutningsvis i pressemeldingen.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår