Oppvarming og kjøling på samme adresse

 
Oppvarming og kjøling på samme adresseBildet: Energiselskapet HOFOR skal bygge et nytt kjøle- og energisenter i Nordhavn i København. Illustrasjon: Gottlieb Paludan Architects
Det danske energiselskapet HOFOR tar nå det første skrittet mot bygging av et nytt innovativt kjøle- og energisenter i Nordhavn i København, for levering av klimavennlig fjernvarme og fjernkjøling.

Av Bjørn Laberg

De mange nye boligene og kontorene i Nordhavn må ha klimavennlig fjernvarme med lav temperatur, akkurat som flere selskaper i området ønsker å få plassbesparende og klimavennlig fjernkjøling. HOFOR, hovedstadsregionens forsyningsselskap, etablerer derfor et nytt energisenter i Sundkrogsgade ved det fremtidige grøntområdet Kranparken.

- Det har vært litt av et puslespill, men nå har vi klart å få både varme- og kjøleproduserende anlegg i samme bygning. Det gir en unik mulighet til å utnytte synergien mellom forsyningene - og da gir det mer plass i distriktet til grøntområdene. Bygningen er faktisk plassert på toppen av en stor nybygd kloakkpumpestasjon åtte meter under jorden. Dermed blir det mer plass i Kranparken bak energisenteret, sier avdelingsleder ved HOFOR, Martin Lykke Jensen, til hofor.dk

HOFOR vil installere en 20 MW varmepumpe i bygningen. Det planlegges produksjon av fjernvarme ved å bruke strømmen og temperaturen i sjøvannet. I tillegg forventes det også at varmepumpen, med en smart synergiløsning, vil kunne utnytte overskuddsvarme i fjernkjølingsprosessen, som konverteres klimavennlig fjernvarme. 20 MW er nok til å levere fjernvarme til et stort område i Nordhavn, ifølge John Halkjær Christensen, driftsleder for fjernvarme i HOFOR.

- Det vil være vår hittil største varmepumpe, og vi forventer at HOFOR vil sette opp varmepumper flere steder i København de neste årene. Vi bruker sjøvann andre steder, og vi har også varmepumper som bruker overskuddsvarme fra industribedrift. Felles for våre varmepumper er at de leverer varme til det kollektive fjernvarmenettet, slik at alle københavnere drar nytte av den klimavennlige varmen, sier Christensen.

Kjøle- og energisenteret vil kunne levere til Nordhavnens mange kontoreiendommer, bedrifter og hoteller med inntil 10 MW sentral kjøling. Fjernkjøling produseres med høyeffektive luftkjøleenheter, samt synergi ved å benytte kjøling som varmepumpen har i overskudd. Sjøvann vil også kunne bidra til å sikre produksjonen av kaldt vann til fjernkjølesystemet.

- Våre kunder unngår bryet med å måtte håndtere et system selv, og samtidig får de mer plass i kjelleren eller på taket. Anlegget i Nordhavn blir HOFORs fjerde fjernkjøleanlegg, forklarer Jakob Thanning, leder for HOFORs fjernkjøling.

Når bygningen er klar, innen utgangen av 2022, begynner arbeidet med å installere varme- og kjølesystemer. HOFOR vil imidlertid levere fjernkjøling til området fra et midlertidig anlegg allerede i 2021.

Kilde: hofor.no

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår