Teknologi og omsorg på Lindeberg

 
Teknologi og omsorg på LindebergBildet: : Det er Omsorgsbygg Oslo KF som er byggherre for Lindeberg Sykehjem. Skanska har totalentreprisen, med Sweco, HUS arkitekter og landskapsarkitektene Bjørbekk & Lindheim AS på laget.
Innovativ velferdsteknologi skal tas i bruk ved nye Lindeberg sykehjem på Alna i Oslo.

Av Bjørn Laberg

Dagens omsorgssenter er revet og nytt sykehjem bygges som plusshus, og skal tilby samtlige beboere toppmoderne velferdstjenester, som skal gi en tryggere og mer effektiv hverdag.

Raskere hjelp

Beboerne på Lindeberg sykehjem vil gjennom teknologileverandøren Sensios løsninger få raskere hjelp, mer presis håndtering under krisesituasjoner og ikke minst en større grad av autonomi.
– Løsningen vi leverer til Lindeberg sykehjem kommer til å gi både beboere og ansatte en enklere og bedre hverdag med større frihet. De får et mer åpent og fremtidsrettet sykehjem som det blir spennende å følge videre, sier Therese Holter Langeland, prosjektleder i Sensio AS.

Smartdørfunksjon og alarmsmykker

Sykehjemmet vil ha full integrasjon for dørstyring, basert på et direkte kablet relégrensesnitt mot adgangssystemene. De ulike brukerne og beboerne vil bli gitt forskjellige tilganger, noe som betyr at dørene vil låses eller åpnes, avhengig av hvem som nærmer seg døren. Dette skal gi beboerne frihetsfølelse og autonomi, samtidig som det gir økt sikkerhet. Pasientvarslingssystemet er en kombinasjon av klassisk og trådløs pasientvarsling.
- Dette er et moderne og fremtidsrettet alternativ til det klassiske sykesignalanlegget, som ved hjelp av beboernes - og de ansatte sine «alarmsmykker» gir muligheten til å kunne be om hjelp akkurat der de er, sier Langeland.

Demper institusjonspreget

- Sammen med et mobilt vaktrom for mottak av alarmer, tilbyr vi en fleksibel løsning som sikrer optimal ruting og eskalering av alarmer, basert på det kritiske nivået til alarmen, samt bemanningssituasjon. Man unngår samtidig unødig støy og varsling via korridordisplay, ettersom alarmene kun blir rutet til de som skal håndtere alarmen, sier hun.
- Institusjonene vil med dette i større grad kunne fjerne elementer som bidrar til uro og som assosieres med institusjonalisering, og dermed oppnå et mer «hjemlig» preg. Dette mener vi vil øke den generelle trivselen for brukere og personalet, understreker Langeland.

Alarmmottak på mobil

Tjenesten Sensio Mobilt Vaktrom håndterer varsel og visning av en filtrert liste av alarmer ved soner eller lokasjoner som den innloggede brukeren er knyttet til.
- Alarmoversikten vil alltid være sortert etter prioritet, og det defineres i regelsettet hvilken prioritet en gitt alarmtype skal ha. Ulike alarmtyper kan varsles med ulike akustisk varsling. Varslingssystemet vil gi høy grad av sikkerhet og er svært oversiktlig, mener Langeland.
Løsningen som installeres på Lindeberg sykehjem kan motta alarmer fra brannsentralen og sende disse videre til det mobile vaktrommet.
- Ved brannalarmer dukker det automatisk opp en «pop-up» i den mobile vaktromsklienten, i tillegg til en push-varsling. Dette utgjør en tilleggsvarsling utover den eksisterende brannvarslingen i bygget, sier hun.

Avansert grafisk grensesnitt

Alarmtavlen er en erstatning for det klassiske «korridor-displayet», som i tillegg til å vise alarmer, har et mer avansert grafisk grensesnitt.
- Alarmtavlen støtter regelbasert filtrering av alarmer, som kan variere avhengig av tid på døgnet og bemanningssituasjonen, lik det mobile vaktrommet. Det er valgt en KNX-basert bryter for å kunne «tilstedemarkere» og avstille alarmer på rommet. Alarmbryteren kan også benyttes til å utløse assistanse og nødanrop. Man vil raskt få oversikt over alarmstatus, avstilling og tilsedemarkering på rommene. I tillegg utløser bryteren en varsling for assistanse og nødanrop ved behov, sier Langeland.

Bildet: Sensio sine «Alarmsmykker» gir muligheten til å kunne be om hjelp akkurat der brukerne er. Foto: Sensio

Bildet: Tjenesten Sensio Mobilt Vaktrom håndterer varsel og visning av en filtrert liste av alarmer. Foto: Sensio

Litt om Lindeberg sykehjem:

Lindeberg sykehjem vil få 3 bogrupper i hver etasje, med felles servicefunksjoner i kjernen. Bogruppene er organisert med 8 beboerrom med egne bad, felles dagligstue, kjøkken og en mindre TV-stue. Det er Omsorgsbygg Oslo KF som er byggherre, mens Skanska har totalentreprisen med Sweco, HUS arkitekter og landskapsarkitektene Bjørbekk & Lindheim AS på laget. Lindeberg sykehjem er en fossilfri byggeplass. Energibrønner skal hjelpe til og varme opp bygget også i byggefasen. Bygget vil få varme- og kjøleanlegg etter LowEx-prinsippet, termisk aktive dekker, samt energistyring basert på værprognose. Det vil også monteres bygningsintegrerte solceller i fasader og glass på det nye sykehjemmet.

Prosjekt Lindeberg sykehjem vil stå klart til bruk i løpet av 3. kvartal 2020.

Om Sensio:
• Sensio har avtale med hele 182 kommuner og med 10 000 smarthusinstallasjoner.
• Selskapet har kjernekompetanse i IoT-plattform- og softwareutvikling.
• Opprettet i 2009 av William Holm, Gard Sveen og Tore A. Nielsen.
• I dag huser de 50 ansatte, med hovedkontor i Oslo, samt avdelinger i Stavanger og Larvik.
• Utnevnt til Gaselle-bedrift i 2016 og 2017.
• Forventet omsetning for 2019: 170 millioner.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår