Byråden trykket på startknappen

 
Byråden trykket på startknappenBildet: Byråden trykker på startknappen for tunnelboremaskinen. Den 19 km lange tunnelen drives med to tunnelboremaskiner. Foto: Sturlason
I dag startet arbeidet med tunnelen som skal frakte Oslos nye reservevann fra Holsfjorden og inn til hovedstaden.

- Oslo er i en uholdbar situasjon når det er knyttet risiko til noe så grunnleggende som å ha rent vann i springen og vann til å skylle ned med i toalettet. Nå er vi ett skritt nærmere den fullgode vannforsyningen Oslo sårt trenger, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune, Sirin Stav. 

Trykket på startknappen

Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune bygger ny vannforsyning til Oslo.  Dagens vannforsyning, der 90 % av innbyggerne får vann fra Oset vannbehandlingsanlegg ved Maridalsvannet, er uholdbart sårbar. Oslo kommune skal hente vann fra Holsfjorden og bygger en tunnel som skal frakte vannet inn til Oslo. I dag trykket byråd Sirin Stav på startknappen for tunnelboremaskinen som skal bore den 19 kilometer lange vanntunnelen. 

- I sommer fikk Oslos innbyggere føle litt på hva vannmangel vil si. Men hvis noe alvorlig skulle skje med dagens vannforsyning vil det ikke være nok å spare på vannet. Da vil innbyggere og institusjoner i store deler av byen stå uten vann etter bare få timer, sier Sirin Stav. 

Prosjektet går etter planen

Arbeidene i prosjekt Ny vannforsyning Oslo startet opp høsten 2020. Kravet fra Mattilsynet er at vannforsyningen skal stå klar den 1. januar 2028. 

- Jeg er svært fornøyd med at arbeidene i prosjektet går som planlagt. Så langt vi ligger godt an til å kunne ta anlegget i bruk innen 2028, sier Anna Maria Aursund, direktør i Vann- og avløpsetaten. 

Tunnelboremaskin oppkalt etter Betzy Kjelsberg

To spesialbygde tunnelboremaskiner skal bore tunnelen mellom Holsfjorden og Huseby i Oslo. Den ene maskinen startet fra Holsfjorden i dag, og den andre vil starte fra Huseby i mars. Maskinene veier 1000 tonn, er 310 meter lange og har en diameter på 5,2 meter. 
Det er tradisjon at tunnelboremaskiner døpes og gis kvinnenavn. Sirin Stav fikk det ærefulle oppdraget å døpe den første maskinen Betzy. 

- Vi har gitt denne tunnelboremaskinen navnet «Betzy» etter Betzy Kjelsberg som var en pioner innen arbeiderrettigheter og kvinnesaksspørsmål, sier Aursund. 

Bildet: Byråden døper tunnelboremaskinen. Den får navnet «Betzy» etter pioneren innen arbeidsrettigheter og kvinnesaksspørsmål, Betzy Kjelsberg.  Foto: Sturlason

Bildet: Den spesialdesignede tunnelboremaskinen startet i dag arbeidet fra Holsfjorden i retning Oslo. Den er 310 meter lang og veier 1000 tonn. Foto: Sturlason

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår