Ledningseiere vil ha gravefrie løsninger

 
Ledningseiere vil ha gravefrie løsningerBildet: Oslo VAV har spart store summer på å benytte strømperehabilitering som metode ved fornyelse av sine avløpsledninger. Foto: Odd Borgestrand
NoDig 2019 GØTEBORG: 180 NoDig-entusiaster har inntatt Gøteborg for å oppdatere seg på gravefrie metoder, utveksle erfaringer fra ulike prosjekter og dessuten feire at Scandinavian Society for Trencless Technology, SSTT, fyller 30 år.

I år fokuseres det spesielt på foreningens viktigste målgruppe, nemlig ledningseierne. Selv om gravefrie metoder har eksistert i over 40 år er det fortsatt en rekke kommuner i Norge og Sverige som har liten eller ingen erfaring med de ulike metodene, og dette ønsker SSTT å gjøre noe med.  Stadig flere ledningseiere krever faktisk gravefrie løsninger fordi dette er til minst sjenanse for publikum, - det er miljøvennlig og det er god økonomi sammenlignet med konvensjonell graving.

Leder i SSTT, Mats Rostö, og Tomas Helenius, som leder den svenske arbeidsgruppa, ønsket velkommen til årets konferanse og understreket at samarbeidet mellom norske og svenske aktører innen NoDig er blitt styrket de siste årene. Det er blitt et betydelig fokus på de miljømessige fordelene med NoDig metodene.

Oslo satser aktivt
Ved å ta i bruk strømperehabilitering av avløpsnettet har Oslo kommune effektivisert sin ledningsfornyelse i langt større grad enn mange andre kommuner i Norden. Funksjonsleder i Oslo VAV og styremedlem i SSTT, Elin Liljegren, ga et innblikk i renoveringsarbeidet under NoDig-konferansen i Gøteborg i dag. Svenske Elin Liljegren, med oppvekst i Lysekil, ertet nok på seg noen svenske kolleger da hun påsto at mye fungerer bedre i Norge enn i Sverige innen NoDig. Med et muntert glimt trakk hun fram selve begrepet «strømperehabilitering». Det ordet eksisterer ikke i det svenske språket, for i Sverige benyttes «infordring med flexibla foder.»

Stor andel NoDig
Oslo har et mål om en fornyelsestakt på 1,2 prosent på vann og 1,9 prosent på avløp. På avløpssiden viste statistikk fra 2018 at det i 83 prosent av fornyelsesprosjektene ble benyttet NoDig metoder. Ved fornyelse av vannledninger var NoDig andelen på 41 prosent.
- Vi kan rett og slett ikke fortsette å grave i Oslo, og derfor er gravefrie metoder helt avgjørende for at vi skal kunne fornye vårt ledningsnett på en effektiv og miljøvennlig måte, sa Liljegren.

En av Liljegrens hovedoppgaver er å effektiviser prosjekteringsfasen for NoDig prosjekter i VAV. Det kan gjøres på mange måter og nå gjennomfører hun sammen med tre kollegaer et internt kurs om NoDig metoder. Målet er å heve kompetansen og få flere til å forstå mulighetene med NoDig metoder. Oslo kommune er meget positive til å benytte NoDig løsninger for å minimere miljøpåvirkningen, være kostnadseffektive og minske prosjektenes påvirkning for Oslos innbyggere, slo hun fast i sin Oslo-presentasjon i Gøteborg.

Store besparelser
- Jeg er heldig som hver dag går til en arbeidsplass med hyggelige, morsomme, kompetente og engasjerte kollegaer. Jeg jobber også tett sammen med NoDig-entreprenører, og vi trenger faktisk flere entreprenører for å gjennomføre våre planer for renovering de nærmeste årene, sa hun.

De tre siste årene har Oslo VAV klart å rehabilitere i overkant av fem prosent av avløpsnettet i Oslo.
Liljegren slo fast at det er store besparelser i en by som Oslo når man benytter NoDig-metoder. Hun trakk fram et eksempel der 10 km med konvensjonell ledningsfornyelse med graving kostet 400 millioner, mens 32,5 km med ledningsfornyelse med NoDig-metoder kom på 180 millioner kroner. Liljegren understreket at prosjekter med konvensjonell graving og strømperenovering ikke er direkte sammenlignbare, da produktene også kan være forskjellige.

Ønsker flere entreprenører
Oslo VAV er opptatt av å bygge tillit med entreprenørene, og prosjektene utføres i et dialogbasert samarbeid, der samme person fra Oslo VAV i de fleste tilfellene følger et prosjekt fra start til mål,
Liljegren avrundet sitt Oslo-foredrag med et ønske om at flere entreprenører spesialiserte seg på strømperenovering, for det vil være lønnsomt både for byen og for entreprenørene, mente hun.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår