RIF krever at Stortinget fjerner kompetanseskatten

 
RIF krever at Stortinget fjerner kompetanseskattenBildet: - Norge møter mange og sammensatte utfordringer, som må adresseres i revidert nasjonalbudsjett, sier Liv Kari Skudal Hansteen, administrerende direktør i RIF.
Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) mener det er avgjørende at Stortinget skroter den ekstra arbeidsgiveravgiften i revidert nasjonalbudsjett for 2024.

 Avgiften rammer norske kunnskapsbedrifter svært hardt.

- Norge møter mange og sammensatte utfordringer, som må adresseres i revidert nasjonalbudsjett. Om ikke kompetansskatten fjernes nå, svekker det evnen vår til å ta tak i alle de andre viktige sakene, sier Liv Kari Skudal Hansteen, administrerende direktør i RIF.   

RIF er dypt bekymret for at den ekstra arbeidsgiveravgiften får leve videre. De mener avgiften, som skulle være midlertidig, er i ferd med å bli en varig og skadelig kostnad for norsk næringsliv. Avgiften rammet alle bedrifter som er avhengige av høyt kvalifisert arbeidskraft.

– Den ekstra arbeidsgiveravgiften er en ren skatt på kompetanse og kveler næringslivets konkurranseevne både på hjemmebane og internasjonalt. Den blokkerer investeringer og utvikling som er avgjørende for Norges evne til innovasjon og grønn omstilling, sier Skudal Hansteen.

Midt i en tid med geopolitisk uro, inflasjon, høye renter, rask teknologisk utvikling og klimaendringer, understreker Skudal Hansteen at det er avgjørende at politikerne setter rammer som støtter næringslivet og innovasjonstakten, ikke svekker den.

Trussel mot norske arbeidsplasser

– Den ekstra arbeidsgiveravgiften legger en tung byrde på små, lokale bedrifter og fagmiljøer som allerede kjemper i oppoverbakke for å tiltrekke og beholde nødvendig kompetanse. For viktige fagmiljøer både i byene og i distriktene, er denne avgiften direkte ødeleggende, sier Skudal Hansteen.

Hun viser til NAVs bedriftsundersøkelse fra 2023 som bekrefter at det er et akutt behov for mer ingeniørkompetanse, spesielt innen industri, energi og bygg- og anleggssektoren.

– Ekstraavgiften forverrer problemet ved å gjøre det dyrere å investere i høyt utdannet arbeidskraft. Resultatet er at mange bedrifter blir nødt til å holde tilbake investeringer, eller verre, sende jobber ut av landet, sier, sier hun.

Skader Norge som kunnskapsnasjon og investeringsland

RIF advarer om at tyngre skattlegging av høyt kvalifiserte stillinger faktisk demper viljen til både arbeidstakere og bedrifter til å satse på og videreutvikle spesialkompetanse, noe som kan føre til en nedgang i hele landets kompetansenivå og bremse produktivitetsveksten. Selv om det er lovet at den ekstra arbeidsgiveravgiften skal fjernes før valget i 2025, er tidspunktet for avviklingen fortsatt i det blå.

–  Denne usikkerheten lammer næringslivet. Uten en konkret plan og dato for når avgiften skal bort, er det vanskelig for bedrifter å planlegge for fremtiden. Dette hindrer nødvendige langsiktige investeringer, akkurat når vi trenger dem mest, sier Liv Kari Skudal Hansteen.

RIF mener Norge ikke har råd til å la politisk usikkerhet henge over næringslivet.

– Den ekstra arbeidsgiveravgiften skaper stor usikkerhet for både norsk næringsliv og arbeidstakere, og undergraver tilliten til det norske skattesystemet og Norges attraktivitet som investeringsland. Det sender et ekstra uheldig signal at staten fritar seg selv, mens næringslivet må ta hele byrden. Vi krever en konsekvent og rettferdig skattepolitikk fra Stortinget. Det må bli slutt på bruk av kreative, kortsiktige og ad hoc skatteendringer som et middel for å balansere statsbudsjettet, avslutter Skudal Hansteen.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår