Tester ut fremtidens urbane bomiljø
Publisert: 13 Des 2021
Av Odd Borgestrand
70 personer, fordelt på 34 boenheter blir en del av et forskningsprosjekt der det i stor grad handler om å dele på godene.
Nøye «overvåket»
OBOS Living Lab er en kombinasjon av bolig og forskningslab. Hvor mye av leiligheten er beboerne klar for å dele? Hvor sosiale er de, og hvor smarte er de med tanke på å ta i bruk ny teknologi. Svarene vil OBOS og en rekke samarbeidspartnere få i løpet av de neste tre årene.
Beboerne skal bokstavelig talt bo i en testlab for nye måter å bo sammen på. De skal prøve ut alt fra fellesrom, deling av leiligheter og aktiviteter til smart-teknologi og sensorer. De blir nøye «overvåket» av ulike fagfolk som skal sjekke hva som fungerer for å finne ut hvordan OBOS skal legge til rette for velfungerende boliger i urbane boområder.
Utbyggingsområde
Når VVS aktuelt er på besøk på Vollebekk er de første beboerne flyttet inn, men de har foreløpig ikke noen erfaringer å dele. Det er ikke til å legge skjul på at de bor i et utbyggingsområde med gravemaskiner, lastebiler og bygningsarbeidere tett på. Slik vil det være i et drøyt år framover.
OBOS i samarbeid med Veidekke AS er godt i gang med å etablere flere borettslag i bydelen. I første omgang er det snakk om totalt 1000 nye boliger innenfor et forholdsvis lite område. De som skal bo her må like å ha folk rundt seg om de skal trives. Det er Veidekke AS som har bygget OBOS Living Lab. De nye løsningene her kan resultere i byggemetoder som er kostnadsreduserende og dessuten reduserer klimaavtrykket. Det skal også legges til rette for det som betegnes som sosial bærekraft. Sosial bærekraft handler om å jobbe for at alle mennesker skal ha like sjanser til et stabilt helsefremmende liv, til å få utdanning, jobbe og leve uten diskriminering av noe slag.
Teste ut nye løsninger
– Vi har planlagt og bygget en god stund. Nå skal det bli utrolig spennende å komme i gang. Dette skal bli i et godt sted å bo for de som flytter inn, og samtidig en arena hvor beboerne skal være med å teste ut nye teknologiske, sosiale og fysiske løsninger. At beboerne er så engasjerte og nysgjerrige, er helt sentralt for å lykkes. Vi går inn i dette med åpent sinn og få svar. Vi håper funnene vi gjør de kommende årene, vil være viktige bidrag når framtidens hjem skal utvikles, sier Ingemund Skålnes, daglig leder for OBOS Living Lab.
Dele på godene
Ørjan Hurv er prosjektleder for OBOS Living Lab. Han mener det å utforske nye og mer delte boformer er viktig for å forstå hvordan man kan hjelpe flere inn på boligmarkedet.
– Vi ønsker å sette i gang tankeprosesser rundt hva man egentlig trenger. Det store spørsmålet her er: Hva er folk villige til å dele, og hva vil de ikke dele?
For å undersøke dette er andre etasje i bygget delt inn i åtte private rom, som i sin tur er bygget rundt en felles kjerne. Denne består av to store rom – et felleskjøkken og et kombinert spiserom og stue, samt et bad som deles av noen av leilighetene. Der noen av rommene har små hjørnekjøkken eller egne bad, er tanken at mest mulig skal være delt. Slik sparer man også plass. Målet med OBOS Living Lab er å finne ut hva som gjør en bolig god for de som skal bo her. Hva forventer de av boligen, og hva gir økt verdi. Dette er noen av spørsmålene OBOS vil ha svar på gjennom dette prosjektet.
Ulike boløsninger
I OBOS Living Lab har etasjene forskjellige temaer, slik at man kan teste ut ulike boløsninger i leilighetene og fellesarealene. I første etasje er det fellesrom med innvendig hage, kjøkken og uterom i bakgården. I andre etasje handler det om deling. Alle har egne private rom, mens kjøkken, hage og oppholdsrom er felles. I etasjen over er det leiligheter med fleksible planløsninger. Her kan møbler og vegger enkelt flyttes og tilpasses ulike behov. I de tre øverste etasjene er det leiligheter med planløsninger som er vanlige i dag. Her skal det testes ut teknologiske løsninger og nye tjenester sammen med andre aktører i bransjen. Leilighetene varierer i størrelse. De minste leilighetene er ettroms på 14 kvadratmeter, men da med et delt areal med andre beboere på totalt 136,t kvadratmeter. Den største leiligheten er en fireroms leilighet på 76,9 kvadratmeter.
Spennende for LPO
- Målet er å finne ut hva fremtidens bolig kan være, men også å flytte bransjen i mer bærekraftig retning og skape boliger som gir økt livskvalitet. Det syns vi er spennende å være med på, sier arkitekt og partner Camilla Falkenberg Erikstad i LPO arkitekter til VVS aktuelt.
- Boligblokka på Vollebekk i Oslo med seks etasjer og til sammen 34 utleieleiligheter ser vanlig ut fra utsiden, men inne er legges det opp til forskning på framtidens boligformer både når det gjelder teknologiske, sosiale og materielle løsninger. Her har vi arkitekter både mye å bidra med - og mye vi kan lære av, mener arkitekt og partner i LPO, Hilde Sponheim.
Camilla Falkenberg Erikstad forteller at LPO har samarbeidet i et større tverrfaglig team som har samarbeidet om programmet og interiøret i de tre første etasjene. Her er det et konsept med fleksible, sosiale møteplasser og fellesløsninger skal blir utprøvd.
Møbler og vegger kan flyttes og tilpasses
- Første etasje har en fleksibel åpen planløsning med blant annet innvendig hage, kjøkken og en lys og innbydende vaskestue. Andre etasje byr på kollektivløsninger hvor beboerne deler rom, funksjoner, gjenstander og tid med hverandre, men alle har egne private soner. Kjøkken, innendørs hage og oppholdsrom er felles. I tredje etasje blir det leiligheter med fleksible planløsninger. Her kan møbler og vegger enkelt flyttes og tilpasses ulike behov, forklarer Camilla Falkenberg Erikstad.
Fjerde til sjette etasje, er utformet av Lillestrøm arkitekter som også har tegnet selve bygget. Her skal det også testes ut ny teknologi, tekniske løsninger og nye boligtjenester, men utleie-leilighetene er organisert som typiske, private 1-3 roms leiligheter.
Rekreasjon og avslapning
- På toppen av blokka er det en felles takterrasse som henger sammen med takterrassene i resten av borettslaget. Dette blir enda en sosial møteplass, men byr også på rom for rekreasjon og avslapning. LPO har hatt en sentral rolle i utvikle selve konseptet, der fleksible delefunksjoner og fellesarealer står sentralt. Samtidig har vi ønsket å undersøke andre materialer, utforming og løsninger enn det som er vanlig å ha i nybygde prosjektleiligheter, forklarer Hilde Sponheim. Hun er spent på hvordan beboerne responderer på denne måten å organisere boliger på.
– Vi har vært opptatt av at det skal være godt å være der og at bomiljøet skal gi en følelse av tilhørighet og identitet. Derfor har vi og resten av teamet jobbet mye med programmet, farger, belysing og materialene i de tre første etasjene, forteller hun.
Utenfor vinduene er det i dag fortsatt en byggeplass. Her skal OBOS i samarbeid med Veidekke AS etablere totalt 1000 nye boenheter, og området på Vollebekk blir nok et trivelig boområde.
- Nå går vi inn i en ny fase der tanken er at konseptet skal evalueres. Vi vil se hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Det blir både spennende og lærerikt å følge prosessen videre og få direkte kunnskap fra de som skal bo der. Målet er å finne ut av hva som gjør bolighverdagen bedre og at kunnskapen skal komme nye boliger til gode, sier Sponheim til slutt.
Fakta OBOS Living Lab:
• På Vollebekk i Oslo har OBOS bygget en blokk med 34 leiligheter.
• Formålet er å forske på ny teknologi og nye boformer. Målet er å søke svar på hvordan vi skal bo og leve i fremtiden.
• Prosjektet samarbeider blant annet med med Veidekke, Arkitekthøyskolen, Byantropologene, Ikea, ELKO, Eaton og LPO arkitekter, for å nevne noen.
• Leilighetene leies ut til markedspris: Ca 7000–16.000 kroner pr. måned.
• Innflyttingen skjer nå i høst.
Illustrasjon: Leilighetene i de tre øverste etasjene er «vanlige», men vil bli fylt av ulike «smarte» teknologiske løsninger. Tanken er at teknologien skal gi verdi for beboerne, ikke «tippe over». Foto: LPO Arkitekter
Bildet: IKEA er en av samarbeidspartnerne i prosjektgruppen og har vært med å møblere de fleksibel fellesarealene i andre etasje. Foto: LPO arkitekter
Bildet: Et lyst og fint felles vaskerom i første etasje kan også bli en sosial møteplass for beboerne i OBOS Living Lab. Foto: LPO arkitekter
Bildet: Store fellesarealer, varierte farger og materialer er blant kvalitetene Obos trekker frem på Vollebekk. Foto: LPO arkitekter
Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?
Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.
-
Pipelife spisser seg innen overvannshåndtering
Pipelife øker satsingen på overvannshåndtering ved å bygge opp en organisasjon av spesialister på området.
-
Ny Country Director i Grundfos Norge
John Ove Laksberg er utnevnt til ny Country Director i Grundfos Norge AS, med virkning fra 1. september 2024.
-
hansgrohe lanserer Pulsify S Puro EcoSmart Showerpipes
PRODUKTNYHET: De nye Pulsify S Puro EcoSmart Showerpipes fra hansgrohe oppfyller alle krav til en behagelig, vannbesparende dusj. Den har sylindriske design, som er tilgjengelig i fire forskjellige overflater.
-
Lovende resultat ved pilotanlegg for CCS
SVERIGE: Siden april i fjor har et banebrytende pilotanlegg for karbondioksidseparasjon (CCS) blitt testet ved Sysavs kraftvarmeverk i Malmö.
-
Jobb i fellesferien ga solid ordrereserve
Mens mange tok fri i fellesferien, valgte rørleggermester Espen Teien fra Rørkjøp-bedriften Ringvoll VVS og Varmepumpeteknisk AS å jobbe. Denne beslutningen har gitt ham en solid ordrereserve for høsten.
-
Finalistene til "Årets grønne driftsteam 2024" er klare
Hvert år deler Grønn Byggallianse ut prisen "Årets grønne driftsteam" til et team som utmerker seg gjennom sitt arbeid med å redusere miljøbelastningen til bygg. I 2024 deles prisen ut for tolvte gang.
-
- Her er lekkasjesøkerens bønn til rørleggeren
BRANSJEKOMMENTAR: - Vi ber på vegne av alle landets lekkasjesøkere : Lokalisér alle skjøter, loggfør posisjoner i kartverket. Gjør hver eneste kum klar til å koble til hydrofoner.
-
Optimismen tilbake i arbeidsmarkedet?
Forrige kvartal tydet ManpowerGroups arbeidsmarkedsundersøkelse på at optimismen var på vei tilbake i arbeidsmarkedet. Nå skal arbeidsmarkedet bli enda sterkere, ifølge de nyeste resultatene.
-
- God avløpsrensing avhenger av rør som ikke lekker
KRONIKK: Utslipp av nitrogen forringer vannmiljøet i Oslofjorden. For å oppfylle strenge krav til rensing må det investeres milliarder i nye renseanlegg. Men hvorfor skal vi bruke store ressurser på å rense vann som aldri skulle vært der?
-
Arbeidsministeren møtte Yrkeslandslaget
YRKESFAG: Arbeidsminister Tonje Brenna besøkte nylig det norske Yrkeslandslaget på Radisson RED Hotel Gardermoen. Den 7. september reiste de 16 utøverne til Yrkes-VM 2024 i Lyon, Frankrike, hvor de skal konkurrere i 14 ulike fag.
Aktivitetskalender
-
Forberedelsene til Hallingtreff 2025 er godt i gang
Nok en gang er Hallingplast, RIN og SSTT i gang med forberedelsene til vannbransjens tankesmie; Hallingtreff 2025. -
Prisdryss på Norsk Vanns årskonferanse
Prisene for Årets bedreVANN – virksomhet, Omdømmeprisen, Bærekraftprisen, Mest aktive organisasjon og Mest aktive person ble nylig delt ut under Norsk Vanns årskonferanse. -
Webinar om overvannsutfordringer i Viken
10. september kl. 13.30-14.30 arrangerer Construction City Cluster (CCC) og Norwegian Water Cluster (Vannklyngen) et webinar for å diskutere utfordringene knyttet til overvann i Viken. -
- Bærekraft er både etisk ansvar og økonomisk fordel
Fredag 23. august samlet Grundfos Norge alle ansatte til en hel dag dedikert til bærekraft. Dagen var fylt med inspirerende innlegg fra både interne og eksterne fagpersoner, som delte innsikt om hvordan vi kan integrere bærekraft i våre daglige operasjoner. -
Verdig 30-års markering for Rørinspeksjon Norge
Rørinspeksjon Norges fagtreff 2024 ble nylig gjennomført i gjestfrie og regnvåte Bergen. Over 120 deltakere fikk med seg et variert og innholdsrikt fagprogram, samt en verdig markering av organisasjonens 30-årsjubileum. -
Inviterer til VA-seminar
AxFlow, INNVA, Process Partner, Safe Supply og VA-Prosjekt inviterer alle som er interessert i VA til seminar 26. september på Norrøna House på Lysaker. -
Økt bestillerkompetanse – men klarer bransjen å følge med?
Mange bestillere av håndverkstjenester har i dag, gjennom digital tilgang, tilegnet seg detaljkunnskap om både rettslige og tekniske krav, allerede før de tar kontakt med en bedrift. Fagrådet for våtrom (FFV) erfarer at bestillere av våtrom har blitt mer bevisste og dermed mer «kravstore» kunder. -
Meld deg på Nordisk Vannskadeseminar
Nordisk Vannskadeseminar arrangeres annen hvert år på ulike steder i Norden. I år arrangeres seminaret på Aronsborg i Bålsta i Sverige, med Säker Vatten som vertskap. -
Tematreff om tilstandsvurdering av vannledninger
Holmestrand kommune og Kjeldaas AS inviterer til tematreff 12. juni om tilstandsvurdering av vannledninger i samarbeid med SSTT. -
Kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon
Velkommen til SINTEFs årlige kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon. Møtet er gratis og åpent for alle, men du må melde deg på. Delta fysisk eller digitalt. -
Kunstig intelligens i bransjen – inspirasjon og muligheter
VKE-konferansen 2024 og årsmøtet går av stabelen torsdag 25. april på Oslo Militære Samfund. -
Velkommen til Vann & Miljø 2024
Konferansen Vann & Miljø 2024 arrangeres 17. – 18. april på Quality Hotel Tønsberg / Oseberg Kulturhus. Konferansen er et samarbeid mellom AVK og Pipelife. -
Inviterer til VAnnfestival
Vannsenteret inviterer studenter med vannfag i hele Norge (bachelor og master) til VAnnfestival på Vannsenteret og Campus Ås. -
Snart braker det løs!
VA MESSENE 2024: Neste uke går startskuddet for VA Messene 2024, med premiere i Kristiansand. Få med deg en stor fagmesse og spennende foredrag! -
Kurs i uavhengig kontroll - våtrom
5. mars arrangeres kurs i uavhengig kontroll (SAK 10) - våtrom. Kurset er utviklet av Fagrådet for våtrom i samarbeid med Vinger Takst og Byggvurdering (VTB AS). Påmeldingsfrist er 29. februar -
Inviterer til RomVent2024
NORDBYGG 2024: En av verdens viktigste konferanser innen ventilasjon og inneklima finner sted på Nordbygg-messen i Stockholm 22.–25. april 2024.
Aktuelle prosjekter
-
Søker rørleggere til vannmålerprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Indre Østfold kommune søker rørleggerforetak til utskifting av cirka 9000 mekaniske vannmålere. -
Tilbyr rammeavtale for økt fornybarsatsing i skolebygg
AKTUELLE PROSJEKTER: Trøndelag fylkeskommune ønsker å inngå rammeavtale for å sikre økt produksjon av fornybar energi på ni av fylkets videregående skoler. -
Veas tilbyr rammeavtale på rådgivertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Veas Selvkost AS utlyser åpen anbudskonkurranse om rammeavtaler for rådgivertjenester. Verdi: inntil 35 millioner kroner. -
Søker energirådgivere til Campus Ås
AKTUELLE PROSJEKTER: NMBU v/ Eiendomsavdelingen utlyser konkurranse om levering av rådgivningstjenester for energikartlegging. -
Tilbyr rammeavtale på rådgivertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Skatteetaten ønsker å inngå rammeavtale på byggteknisk rådgivning, VVS- elektro, kjøle- og energiteknisk rådgivning. -
Bygger luktreduksjonsanlegg ved Alvim renseanlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: Sarpsborg kommune ønsker prekvalifisering av entreprenør til etablering av luktreduksjonsanlegg i prosjektet «Utvidelse Alvim Renseanlegg». -
Tilbyr rammeavtale innen ventilasjon
AKTUELLE PROSJEKTER: Ålesund kommune utlyser konkurranse om rammeavtale innen ventilasjonsarbeid, til en verdi inntil 16.5 millioner kroner -
Søker industrirørlegger for rammeavtale
AKTUELLE PROSJEKTER: Ålesund kommune tilbyr rammeavtale på tjenester innen faget industrirørlegger, til en verdi av inntil 13.2 millioner kroner. -
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester i Moss
AKTUELLE PROSJEKTER: Moss Kommunale Eiendomsselskap utlyser konkurranse om rammeavtale på rørleggertjenester, til en verdi av cirka 60 millioner kroner. -
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester i Ålesund
AKTUELLE PROSJEKTER: Ålesund kommune utlyser konkurranse om rammeavtale på rørleggertjenester, til en verdi av cirka 22 millioner kroner. -
Oslobygg tilbyr samspillsentreprise i skoleprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Oslo kommune v/ Oslobygg KF inviterer til åpen anbudskonkurranse i forbindelse med anskaffelse av samspillsentreprise Ellingsrud skole – rehabilitering og nybygg. -
Ønsker totalentreprenør til energiprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Lillestrøm kommune utlyser totalentreprise for bygging av energieffektiv undervarme til kunstgressbaner i Fetsund. -
Utlyser ventilasjonsprosjekt på Steinkjer
AKTUELLE PROSJEKTER: Steinkjerbygg KF utlyser totalentreprise på leveranser av nytt ventilasjonsanlegg ved Malm sykehjem. -
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester på Hadeland
AKTUELLE PROSJEKTER: Innkjøpssamarbeidet på Hadeland tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester. -
AF Gruppen bygger avløpsrenseanlegg i Skåne
SVERIGE: AF Gruppen har fått i oppdrag å bygge et nytt avløpsrenseanlegg i Knislinge i Östra Göinge kommune på vegne av Skåne Blekinge Vattentjänst AB (SBVT). -
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester i Rørvik
AKTUELLE PROSJEKTER: Rørvik kommune ønsker å inngå rammeavtale om kjøp av rørlegger- og VVS-tjenester.
Bransjekommentar
-
- Her er lekkasjesøkerens bønn til rørleggeren
BRANSJEKOMMENTAR: - Vi ber på vegne av alle landets lekkasjesøkere : Lokalisér alle skjøter, loggfør posisjoner i kartverket. Gjør hver eneste kum klar til å koble til hydrofoner. -
- God avløpsrensing avhenger av rør som ikke lekker
KRONIKK: Utslipp av nitrogen forringer vannmiljøet i Oslofjorden. For å oppfylle strenge krav til rensing må det investeres milliarder i nye renseanlegg. Men hvorfor skal vi bruke store ressurser på å rense vann som aldri skulle vært der? -
Nytt vannrensesystem fra Klart Vann ved SUS
FAGARTIKKEL: I 2025 står nye Stavanger universitetssjukehus (SUS) klar til å ta imot pasienter med sitt splitter nye vannrensesystem fra Klart Vann AS, installert av VB. -
- Viktig å involvere rørleggeren tidlig i byggeprosjektet
BRANSJEKOMMENTAR: - Erfaring viser at mange byggeprosjekt kunne vært enklere gjennomført – og fått et bedre resultat – hvis rørleggeren hadde vært involvert på et tidlig tidspunkt. -
- Derfor vil jeg bli anleggsrørlegger
FAGARTIKKEL: - Vi trenger flere fagfolk inn i anleggsrørleggerfaget, og jeg snakker gjerne varmt om faget til folk jeg kjenner. -
Hvilke regler gjelder for inneklima og luftkvalitet i næringsbygg?
KRONIKK: - Tenk deg at du er i et innestengt rom uten frisk luft – det føles ganske kvelende, ikke sant? Den tunge lufta er ikke bare ubehagelig, den betyr også at usynlige forurensende stoffer kan svirre rundt. Så hvordan kan du vite om luftkvaliteten er god nok? -
Hvordan takle utfordringen ved rehabilitering av bad i borettslag?
BRANSJEKOMMENTAR: - Skal ditt borettslag eller sameie rehabilitere bad, eller rør og vannledninger? Her er noen av de vanligste problemstillingene og tips til hvordan de burde håndteres. -
Vannlekkasjer til besvær
FAGARTIKKEL: - Norge er faktisk på Europatoppen i andel drikkevann som forsvinner ut i lekkasjer. Hvorfor lekker det? Hva gjør vi med det? -
Derfor lekker det i PE mot blågods
FAGARTIKKEL: Skjøter der PE møter duktile rørdeler – populært kalt "blågods" – er en gjenganger i lekkasjer og driftsproblemer. -
Cadea ønsker å automatisere planlegging av VA-prosjekter
FAGARTIKKEL: Kan man automatisere planlegging av prosjekter i vann og avløp? Ja, mener Aleksander Eriksen i startup-selskapet Cadea. Nå utvikler de dataverktøy som skal bidra i to viktige faser av VA-prosjekter: Planlegging og utforming. -
Ønsker nytt lærefag for driftsoperatører i VA
BRANSJEKOMMENTAR: - Opprettelsen av et nytt lærefag for driftsoperatører i vann og avløp er en lang og komplisert byråkratisk prosess. Men det er fullt gjennomførbart. -
Er bygningens VVS-system rustet for ekstremevær?
FAGARTIKKEL: - Ekstreme værforhold er noe vi er godt vant med her i Norge, samtidig som dette stiller høye krav til bygninger og deres VVS-system. -
Bærekraft i praksis
KRONIKK: - Bærekraft i praksis er tydelige valg hvor du tar «det beste valget» for deg og dine etterkommere. Vanskelig er det selvsagt, men kom igjen folkens, dette får vi til sammen! -
Hvordan kan smart VVS gjøre bygg mer energieffektive?
FAGARTIKKEL: - Teknologien har endret måten vi utvikler og bygger nye bygninger på. Smarte bygninger står i spissen for denne utviklingen, der VVS-systemer realiserer potensialet til mer energieffektive bygninger. -
- Unngå sløsing med høyverdig pukk
FAGARTIKKEL: - Vi bør bruke mer stedlige masser der det ligger til rette for det, og sløse mindre med høyverdig pukk. Men en VA-grøft er også en helhetlig konstruksjon med rør og omfylling i samspill, og må behandles deretter. -
Hva er fettutskiller og hvem må ha dette?
FAGARTIKKEL: I alle virksomheter hvor avløpsvannet inneholder animalsk eller vegetabilsk fett eller olje, skal det være en fettutskiller. Unntaket er hvis fettinnholdet er lavt (ikke overskrider mer enn 150 mg pr liter).
Kurs og Seminarer
-
Forberedelsene til Hallingtreff 2025 er godt i gang
Nok en gang er Hallingplast, RIN og SSTT i gang med forberedelsene til vannbransjens tankesmie; Hallingtreff 2025. -
Prisdryss på Norsk Vanns årskonferanse
Prisene for Årets bedreVANN – virksomhet, Omdømmeprisen, Bærekraftprisen, Mest aktive organisasjon og Mest aktive person ble nylig delt ut under Norsk Vanns årskonferanse. -
Webinar om overvannsutfordringer i Viken
10. september kl. 13.30-14.30 arrangerer Construction City Cluster (CCC) og Norwegian Water Cluster (Vannklyngen) et webinar for å diskutere utfordringene knyttet til overvann i Viken. -
- Bærekraft er både etisk ansvar og økonomisk fordel
Fredag 23. august samlet Grundfos Norge alle ansatte til en hel dag dedikert til bærekraft. Dagen var fylt med inspirerende innlegg fra både interne og eksterne fagpersoner, som delte innsikt om hvordan vi kan integrere bærekraft i våre daglige operasjoner. -
Verdig 30-års markering for Rørinspeksjon Norge
Rørinspeksjon Norges fagtreff 2024 ble nylig gjennomført i gjestfrie og regnvåte Bergen. Over 120 deltakere fikk med seg et variert og innholdsrikt fagprogram, samt en verdig markering av organisasjonens 30-årsjubileum. -
Inviterer til VA-seminar
AxFlow, INNVA, Process Partner, Safe Supply og VA-Prosjekt inviterer alle som er interessert i VA til seminar 26. september på Norrøna House på Lysaker. -
Økt bestillerkompetanse – men klarer bransjen å følge med?
Mange bestillere av håndverkstjenester har i dag, gjennom digital tilgang, tilegnet seg detaljkunnskap om både rettslige og tekniske krav, allerede før de tar kontakt med en bedrift. Fagrådet for våtrom (FFV) erfarer at bestillere av våtrom har blitt mer bevisste og dermed mer «kravstore» kunder. -
VVPs topplederkonferanse gjenoppstår
Topplederkonferansen i regi av VA- og VVS-produsentene VVP gjenoppstår når bransjeforeningen inviterer hele bransjen til samling med et omfattende og spennende program på Hotel Continental i Oslo 18. september -
SINTEF inviterer til grunnkurs i innregulering
Dette todagers kurset gir deltakerne praktiske og teoretiske kunnskaper om instrumentering, målemetoder, innreguleringsmetoder og anleggstekniske forutsetninger for innregulering av ventilasjonsanlegg. -
Meld deg på Nordisk Vannskadeseminar
Nordisk Vannskadeseminar arrangeres annen hvert år på ulike steder i Norden. I år arrangeres seminaret på Aronsborg i Bålsta i Sverige, med Säker Vatten som vertskap. -
Tematreff om tilstandsvurdering av vannledninger
Holmestrand kommune og Kjeldaas AS inviterer til tematreff 12. juni om tilstandsvurdering av vannledninger i samarbeid med SSTT. -
Kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon
Velkommen til SINTEFs årlige kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon. Møtet er gratis og åpent for alle, men du må melde deg på. Delta fysisk eller digitalt. -
Kunstig intelligens i bransjen – inspirasjon og muligheter
VKE-konferansen 2024 og årsmøtet går av stabelen torsdag 25. april på Oslo Militære Samfund. -
Velkommen til Vann & Miljø 2024
Konferansen Vann & Miljø 2024 arrangeres 17. – 18. april på Quality Hotel Tønsberg / Oseberg Kulturhus. Konferansen er et samarbeid mellom AVK og Pipelife. -
Inviterer til VAnnfestival
Vannsenteret inviterer studenter med vannfag i hele Norge (bachelor og master) til VAnnfestival på Vannsenteret og Campus Ås. -
Snart braker det løs!
VA MESSENE 2024: Neste uke går startskuddet for VA Messene 2024, med premiere i Kristiansand. Få med deg en stor fagmesse og spennende foredrag!
Produktnyheter
-
hansgrohe lanserer Pulsify S Puro EcoSmart Showerpipes
PRODUKTNYHET: De nye Pulsify S Puro EcoSmart Showerpipes fra hansgrohe oppfyller alle krav til en behagelig, vannbesparende dusj. Den har sylindriske design, som er tilgjengelig i fire forskjellige overflater. -
Hansgrohe Group lanserer AXOR Citterio C
Med sitt umiskjennelige men diskré utseende føyer seg AXOR Citterio C inn i enhver baderomsstil. Den markante detaljen, en fin avfasning rundt tuten og grepet, finner du på alle produktene i kolleksjonen. -
Geberit lanserer Mix & Match
PRODUKTNYHET: Geberit introduserer konseptet Mix & Match. Her kan kunden nå sette sammen de tre baderomsmøbelseriene ONE, Acanto og iCon til sin egen unike kombinasjon. -
hansgrohe lanserer Ecostat Element
PRODUKTNYHET: De nye dusj- og kartermostatene Ecostat Element fra hansgrohe er utviklet for komfort og sikkerhet og leveres i krom eller matt sort design. -
Grundfos klar med EPD-dokumentasjon for ALPHA2 sirkulasjonspumper
I tillegg til å ha oppnådd en EPD miljøproduktdeklarasjon for ALPHA2, har Grundfos EPD dokumentasjon for ALPHA1, MAGNA3 sirkulasjonspumper til større bygninger og MIXIT blandesløyfeløsningen. -
CONTI+ lanserer GRAPHITE black line
For å markere sitt 50-årsjubileum, gir CONTI Sanitärarmaturen GmbH ut en ny spesialutgave i år: GRAPHIT black line. -
Grundfos-app gjenkjenner den gamle sirkulasjonspumpen og viser deg den beste erstatningen
PRODUKTNYHET: Når en pumpe skal skiftes ut, gjenkjenner appens Replace-funksjon den gamle pumpen blant mer enn 14 000 pumper og forteller deg umiddelbart hvilken erstatningspumpe som er best egnet – og på lager hos grossist. -
- Nå blir det lettere og enklere å tørke (ut) bygg
En ny avfukter på snaue 11 kg tåler tøff behandling, er effektiv og kan settes i gang enkelt og raskt. – En lett vei til full kontroll på fukt, sier Hilde Brønlund i F-Tech. -
Eaton lanserer nytt UPS-system
Eaton lanserer i dag et nytt plassbesparende og miljøoptimalisert UPS-system, myntet på datasentre. Systemet leveres med en komplett livssyklusanalyse og miljøpass som viser miljøpåvirkningen. -
Årets vaskeromsnyheter fra Vedum
PRODUKTNYHET: Svenske Vedum lanserer nå årets vaskeromsnyheter. Her møter den populære Maja-døren i linbeige en smart funksjonsvegg med Molly-døren i hvitpigmentert eik. -
Porsgrund lanserer Glow Art 2.0
PRODUKTNYHET: Porsgrund introduserer TurboFlush-teknologi i sin serie Glow Art 2.0, gulvstående toaletter. Installasjon av Glow Art 2.0 er svært enkel og metoden velkjent -
Vedum lanserer Flow i brunbeiset eik
PRODUKTNYHET: Varme naturtoner med et gedigent uttrykk og en eksklusiv følelse – det er stikkordene når svenske Vedum Kök & Bad lanserer årets andre baderomsmiljø. -
Gustavsberg først ut med kjøkkenkran i energiklasse A
Gustavsberg lanserer et nytt sortiment av Nye Nautic kjøkkenkraner med energiklasse A (SS-82 0000:2020). Kranene er utviklet og produsert i Vårgårda i Västra Götalands län. -
Geberit WC-system med 40 prosent raskere installasjon
Geberit introduserer sitt nye WC-system bestående av vegghengt toalett og innebygd sisterne. -
Scala Bad og Cosentino i enda tettere samarbeid
I samarbeid med Cosentino har Scala Bad laget egne DEKTON- servanter tilpasset bedriftens COMO- møbler. -
Geberit Silent-Pro SuperTube
PRODUKTNYHET: Det nyutviklede Geberit Silent-Pro SuperTube-systemet gjør planlegging av boligblokker og forskjøvne etasjer som terrasseblokker betydelig enklere.
Nyttekjøretøy
-
Snart verdenspremiere på nye Volkswagen Transporter
Volkswagen Transporter har satt standarden for hva et nyttekjøretøy skal være i over 70 år. Nå er duken dratt av syvende generasjon Volkswagen Transporter, som har verdenspremiere i september. -
Nå kommer oppgradert ID. Buzz Cargo med 4MOTION firehjulsdrift
NYTTEKJØRETØY: Volkswagen ID. Buzz Cargo har etablert seg som Norges mest solgte varebil. Nå kommer modellen i oppgradert versjon, med vesentlig mer effekt, mer utstyr og 4MOTION firehjulsdrift. -
Helelektrisk også for landets rørinspektører
PipelineVision AS i Bærum er klar for leveranse av sin første helelektriske rørinspeksjonsbil for det norske markedet. -
Heidenreich tar grep for å nå hårete mål om utslippskutt
Heidenreich har en målsetning om å redusere sine utslipp med minimum 70% innen 2030. Nullutslippsløsninger innenfor transport er et av de viktigste tiltakene for å redusere de totale utslippstallene. -
- Sjokkerende dårlige intensiver
Under Arendalsuka har støtte og insentiver til elektriske varebiler vært et hett tema. RSA mener nullutslippsmålene i 2025 for el-varebiler kun kan nås dersom varebil-intensiver økes betraktelig, på linje med andre europeiske land. -
Først ut med helelektriske Ford E-Transit
De tre første kundeleverte E-Transit i Norge, som nylig ble utlevert hos Kverneland Bil i Stavanger, skal nå settes inn i den daglige driften og levere kontorrekvista og forbruksmateriell til bedrifter i Stavanger og Sandnes-regionen i Rogaland. -
Ford Transit Custom blir helelektrisk
Ford tok i dag nok et stort og viktig skritt på veien mot en helelektrisk fremtid da Ford Pro avslørte de første detaljene om den nye helelektriske E-Transit Custom. -
Fortsetter å sponse Norges Hyggeligste Håndverker
– Vi er svært fornøyd med fortsatt å være hovedsponsor for en kåring som skaper så mye engasjement og stolthet hos håndverkerne, sier Ingvild Øversveen, markedssjef for Volkswagen Nyttekjøretøy i Harald A. Møller AS. -
Først ute med «grønn rørinspeksjon»
JTR Gruppen, med hovedkontor på Nærbø, har fått overlevert sin første helelektriske rørinspeksjonsbil. Trolig er dette den første bilen i sitt slag i Norge. -
Har overtatt Fiat, Alfa Romeo og Jeep i Norge
Fra og med 1. desember 2021 har Bertel O. Steen overtatt importen av bilmerkene Fiat, Alfa Romeo og Jeep til Norge. -
Ford avduker neste generasjon av Ford Ranger: Smartere, tøffere og enda mer praktisk i bruk
Ford avduket i dag den smarteste, tøffeste og mest kapable Ranger pickup som noensinne er utviklet. -
Ranger i fire spesialutgaver
I løpet av året har Norge og Europas mest solgte pickup så langt i år, Ford Ranger, kommer i fire nye spesialutgaver. Nå skal de nye variantene prøvekjøres av europeisk presse. -
Tvinges til å kjøpe flere biler
Dagens regelverk tvinger KTV Group-eier Kennet Nilsen til å kjøpe flere biler enn han trenger. Årsaken er seteavgiften. Et baksete koster bygg og anleggsbedriften 674 000 kroner. -
Salgsstart på elektriske EQV varebil
Mercedes-Benz EQV varebil er et elektrisk alternativ med høyt fokus på komfort. Bilen har en rekkevidde på opptil 357 kilometer (WLTP), og kan hurtiglades med opptil 110 kW. Prisene starter på kr. 689.900,- og den kan bestilles allerede nå. -
Nye Ford E-Transit skal snart testes av norske kunder
Norge er et av tre land hvor den nye helelektriske varebilen Ford E-Transit snart skal tas i bruk i et stort kundetestprosjekt som gjennomføres i Europa. -
Ford lanserer to nye Ranger-spesialvarianter: Stormtrak og Wolftrak
Ford Ranger var Norges mest solgte pickup i Norge i fjor. Til høsten kommer den i ytterligere to spennende og eksklusive spesialvarianter: Ranger Stormtrak og Ranger Wolftrak.