Airlux AGS vil støyen til livs

 
Airlux AGS vil støyen til livs
Basert på sine tyske samarbeidspartneres kjemikompetanse og erfaring, leverer Airlux AGS AS komplette løsninger for å dempe støy

– Vi jobber helt enkelt med å dempe støy. Støy kan være et komplisert fenomen som det ofte og dessverre ikke finnes en kvikk-fix løsning for. At støy er komplekst har vi erfart etter å ha brukt 2 år på å utvikle et støydeksel for varmepumper. Det vi trodde skulle være såre enkelt, med tyske eksperter med doktorgrad i støy på laget, viste seg å være svært komplisert å finne gode løsninger for, sier Sindre Godager, teknisk leder i selskapet.

– Sammenligner vi oss med land som Tyskland, Frankrike, UK og Benelux-landene ligger vi nok litt bakpå når det gjelder å ta støy på alvor. Dette gjelder både i privat- og industrimarkedet” sier Sindre Godager, teknisk leder i selskapet.
– I Norge er nok den gjengse oppfatning at støy er noe vi må leve med og akseptere. Litt utypisk kan vi vel si at det offentlige ved Statens Vegvesen har ledet litt an når det gjelder veistøy. Men deretter er det ikke mye å skrive hjem om, fortsetter Godager.

En dom fra Asker og Bærum Tingrett viser at rettstilstanden når det gjelder ansvar for støy i forhold til naboer er sammenfallende med resten av Europa. Dommen slår fast at det er den som støyforurenser som bærer ansvaret i forhold til sine omgivelser på lik linje med all annen forurensning, og må få støyen fjernet. Blir resultatet stående blir den svært viktig for dem som plages av støy, og noe industrien må rette seg etter, mener Godager.

Basert på sine tyske samarbeidspartneres kjemikompetanse og erfaring, leverer Airlux AGS AS komplette løsninger for å dempe støy.  Airlux AGS AS er delt i to segmenter; Privat Støy fokuserer på støy generert av private, typisk varmepumper. Bedriftens andre fokus er industristøy, som dreier seg om mer komplekse og større forhold der støyen er generert av maskiner eid av virksomheter. Typisk caser er støy fra kjøleanlegg i dagligvaresektoren, motorstøydemping på skip og borerigger, og støy fra ventilasjonsanlegg i næringsbygg.

– Leiligheter i blokkbebyggelse er underlagt så strenge lydkrav at hvis varmepumpens utedel plasseres på balkongen uten støydeksel oppfylles ikke støykravene. Selv om støynivået på varmepumpens utedel har gått ned de siste årene er det langt ned til de grenseverdier som gjelder for rekreasjonsarealer. Vi ble i 2013 orientert om denne problemstillingen og har siden jobbet med å utvikle et støydeksel som kan oppfylle støykravene. Etter snart to års arbeid har det patentsøkte støydekselet Silenzzer ™ sett dagen lys, sier Godager.

Silenzzer ™ er et deksel som trekkes over varmepumpens utedel. Den er laget av et 150 mm tykt mykt høyabsorberende materiale som omslutter utedelen helt, og som har unike egenskaper. Ytterst har den en robust gummiduk som gjør den vanntett og som også reflekterer lydbølgene tilbake gjennom det lyddempende materiale på nytt. Fremfor åpningene for sirkulasjonsluften er det montert akustikklameller med en helt spesiell utforming, for å dempe støyen fra selve viften.

– Retningen på støyen/luften fra viften kan endres 360 grader. Dekselet gir foruten lyddemping også god beskyttelse for varmepumpen generelt. Vi har fått gode tilbakemeldinger på designet som endrer utseende på varmepumpen helt. Vi avventer nå resultatene fra et finsk laboratorium som skal gjennomføre klima- og lydtester på varmepumper med støydekselet påmontert, det samme laboratorium som for øvrig tester effekten på varmepumper. Vi må imidlertid ha dokumentasjon og sertifiseringen på plass før vi kan starte salget. Testingen er langdryg og ikke minst kostbar prosess.

– Vi har foretatt målinger i bomiljø som har støyverdier langt over det som er retningslinjene. At folk reagerer når det går på nattesøvnen løs, forstår de fleste.  Vi griper nå fatt i oppdragene og problemstillingene vi er presentert for. Først ut er dagligvaresektoren, som nå virker å være litt på hugget. Mange private plages av støy fra kjøleanlegg fra nærbutikken og kjøpesenter, så der er det mye å gripe fatt i, sier Godager avslutningsvis.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår