Antec vinner innovasjonspris

 
Antec vinner innovasjonsprisBildet: Prototypen på reaktoren som har mottatt innovasjonsprisen
Antec Biogass har utviklet en revolusjonerende løsning for produksjon av grønn energi. Det norske selskapet har forsket fram en ny type biogassreaktor som kan halvere kostnadene ved produksjon av biogass.

Anleggene kan brukes i både liten og stor skala og bygges etter et modulprinsipp. For dette har det forskningsbaserte selskapet nå vunnet prisen ”Bioenergy Innovation Award ” ved en utdeling i Amsterdam.

For å vinne prisen for innovasjon innen bioenergi, må produktet ha bidratt til nytenking i bransjen, den må være forskningsbasert og den må ha et kommersielt potensiale. I følge juryen scorer Antec Biogass høyt på alle tre kriteriene. Selskapet får prisen for ”et mulig stort skifte innen produksjon av biogass”.

I følge juryen kan biogass bli en lønnsom kilde for grønn energi, og man ser for seg en halvering av kostnadene ved produksjon av biogass med Antec sin løsning. Prisutdelingen fant sted i Amsterdam 7. juni i forbindelse med en stor vitenskapelig bioenergi-konferanse. Prisen ”Bioenergy Innovation Award” er en innovasjonspris innen stasjonær bioenergi, og ble introdusert av FME CenBio ved Sintef i 2011.

Antec biogass har konstruert en reaktor som kan ta i mot biologisk avfall innenfor en rekke områder som kommunalt avløpsslam, kommunalt matavfall, husdyrgjødsel fra landbruk og fiskeoppdrett, samt fra industri og storkjøkken. ­

– Dette er banebrytende nytt, og vil gjøre biogassproduksjon lønnsomt på langt flere områder enn i dag og skape nye markeder denne grønne energien, sier daglig leder Egil Andersen Antec Biogass. ­– Denne prisen bekrefter at vi har klart å utvikle noe som kan revolusjonere måten Biogass produseres på, forklarer Andersen.

­– Prisen motiverer oss veldig til å gjøre denne teknologien til et stort eksportprodukt, og er en stor anerkjennelse til forskerne ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU) og Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO), som har bidratt stort til utviklingen av denne teknologien, sier Andersen.

Den nye reaktoren for framstilling av biogass tolererer høyere andel tørrstoff og har betydelig kortere oppholdstid, noe som gjør at reaktoren kan være mye mindre enn andre reaktorer og kostnadene per produsert kubikkmeter gass blir betydelig lavere. Energiforbruket til bruk i framstillingen vil også være betydelig redusert.

Antec Biogass sin reaktor bygger på en såkalt plug-flow strømning av materialet gjennom reaktoren. Prosessen består av flere kammere montert i serie, noe som muliggjør at ulike delprosesser av biogass-prosessen blir optimalisert i hvert kammer gjennom reaktoren. I tillegg er reaktoren konstruert som en biofilmreaktor, noe som betyr at mikroorganismene kan leve i biofilmen i reaktoren og ikke følger med biomassen ut av reaktoren. Restproduktet fra biogassproduksjonen har fortsatt hele sitt næringsinnhold intakt og kan brukes til gjødsling.

Den første eksportkontrakten til Antec Biogass er undertegnet, og det pågår bygging av et fullt anlegg i Slovakia som skal stå ferdig sommeren 2016.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår