Åpner Nord-Europas råeste plusshus

 
Åpner Nord-Europas råeste plusshusBildet: F.v.: Adm. dir. Asbjørn Vennebo i Optimera, regionsjef Buskerud, Vestfold og Telemark, Nils Dag Ralle i Brødrene Dahl, direktør Stene Bergsløkken i Optimera Byggsystemer og adm. dir. Roger Lunde i Brødrene Dahl.
Onsdag 17. september åpner Brødrene Dahl og Optimera Nord-Europas råeste plusshus.

Plusshuset forsyner seg selv med energi og kan i tillegg levere overskuddselektrisitet tilbake til strømnettet, lade familiens elbil eller varme opp svømmebassenget. Hensikten med prosjektet er å demonstrere dagens energieffektive teknologi for nybygg og rehabilitering.

Forskningssenteret ZEB hos Sintef og arkitektfirmaet Snøhetta har vært vesentlige bidragsytere til prosjektet. 
– I plusshuset viser vi løsninger som kan redusere Norges miljøfotavtrykk. Som markedsledere er det naturlig at vi tar en ledende posisjon også innenfor dette området, sier adm. dir. Asbjørn Vennebo i Optimera.
– På Ringdalskogen skal vi demonstrere og lære opp hele Norges byggebransje i å levere energieffektive løsninger. Vi skal dessuten vise at energieffektivitet ikke nødvendigvis medfører triste bygninger med frimerkestore vinduer, sier Vennebo.

– Kompetansebygging for ansatte og kunder er en viktig del av satsingen vi nå gjør sammen med Optimera. Vi tilrettelegger for at ansatte, rørleggere, entreprenører, boligprodusenter, byggmestre og andre håndverkerbedrifter kan levere løsningene over hele landet. Dette er ny og innovativ teknologi. Vi senker terskelen ved å demonstrere og gi opplæring i teknologien og gode løsninger, sier samarbeidspartner og administrerende direktør i Brødrene Dahl, Roger Lunde.

Optimera og Brødrene Dahl er eid av Saint-Gobain. Konsernsjef Kåre Malo i Saint-Gobain Nordic står for åpningen. Det nye, høyteknologiske huset er designet av Snøhetta arkitekter. Snøhetta har formet et hjem for framtiden med utpreget bruk av naturmaterialer både inne og ute. ZEB (The Research Center on Zero Emission Buildings) har hatt en sentral rolle i å sette sammen miljøløsningene som er basert på komponenter og produkter som er tilgjengelig og "hyllevare" på markedet i dag.

I følge Enova står Norges 2,2 millioner husholdninger for et årlig energibruk på om lag 45 TWh (terrawattimer), tilsvarende nær 27 prosent av den totale energibruken. Beregnet energibruk i norske yrkesbygninger i 2010 var på 35,4 TWh – cirka 21 prosent av totalforbruket.
– Effektiviseringspotensialet er på mange terrawattimer. Men, det rekker ikke å bygge et og annet signalbygg. Potensialet må bli tatt ut ved rehabilitering av eksisterende bolig- og bygningsmasse og ved oppføring av nye boliger og næringsbygg, sier Vennebo.

Betegnelsen ”plusshus” henspeiler på at huset gir overskudd av elektrisitet og at CO2-regnskapet går i pluss. Plusshuset bidrar positiv til miljøet. Dette er mulig fordi det er benyttet materialer med lavest mulig eller ingen CO2 belastning og gjennom høyteknologiske løsninger som produserer energi utover behovet til daglig drift. Energien hentes fra sol, grunnvann og varmegjenvinning fra avløpsvann. Overskuddsenergien kan distribueres til strømnettet eller for eksempel lade elbilen eller varme svømmebassenget. Huset i Larvik er utstyrt med eget svømmebasseng i form av en resirkulert, 40 fots skipskontainer.

Multikomfort er konseptnavnet Saint-Gobain, Brødrende Dahl og Optimera bruker på sin nye energisatsing. Kompetansesenteret på Ringdalskogen retter seg mot våre kunder og ansatte samt andre aktører i verdikjeden som eksempelvis arkitekter, utbyggere og RIB'er.

– Med Multikomfort dekker vi miljø/energieffektivitet, design, inneklima, lys, lyd, vedlikeholdsvennlighet, trygge løsninger og lønnsomhet Multikomfort blir en integrert del av vårt kundetilbud sier Asbjørn Vennebo avslutningsvis.

Bildene: Nå pågår siste finpuss på Ringdalskogen, før den offisielle åpningen i morgen. (Foto: Metro/Paal-André Schwital)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår