Ble advart mot blandebatteri fra Ikea

 
Ble advart mot blandebatteri fra IkeaIllustrasjonsbilde
Likevel overtalte Jon Sverre Kjerstad i Stavanger rørleggeren til å montere. Få måneder senere kom lekkasjen.
Da Kjerstad skulle pusse opp gjestetoalettet i kjelleren hjemme i Stavanger dro han på Ikea. Der kjøpte han en liten vask, men rørleggeren Kjerstad hadde hyret ba ham om ikke å handle blandebatteri fra Ikea.
- Da jeg spurte selgeren på Ikea om blandebatteriene sa hun at batteriene var godkjent i henhold til norske forskrifter og holdt standardene de skulle. Da jeg fikk det levert, og rørleggeren kom, sa han at han ikke ville ta i det, sier Kjerstad til avisa Aftenbladet. 
Kjerstad fant frem til godkjenningspapirene fra Sintef på nettet, da installerte rørleggeren likevel blandebatteriet.

Oppdaget lekkasje
Den andre dagen i januar, i overkant av fire måneder etter at blandebatteriet ble installert, oppdaget Kjerstad at det kom vann ut døren på gjestetoalettet.
- Jeg stengte hovedstoppekranen og ringte rørleggeren, sier Kjerstad.
Det ble konstatert av rørlegger at vannet rant fra blandebatteriet og videre nedover tilkoblingen, ifølge Kjerstad. Det ser foreløpig ikke ut til at vannlekkasjen har ført til skader, fordi lekkasjen ble oppdaget såpass tidlig.
- Det har blitt noe ujevnheter på gulvet og noe merker på nedre del av vegg. Det er uansett så lite at vi velger å leve med det, sier Kjerstad.

Får tilbake pengene
Kjerstad får tilbake pengene for blandebatteriet har Ikea besluttet. I tillegg dekker de regningen for rørleggeren i forbindelse med lekkasjen.
- Vi er lei for den opplevelsen kunden har hatt med våre produkter og jobber sammen med ham for å finne en løsning på det som har skjedd, som han vil være fornøyd med, sier Kristian Willanger, kommunikasjonsrådgiver i Ikea.

Kjent problem
Rørleggeren vil ikke omtales med navn, men bekrefter at han stoppet en lekkasje. Han fjernet blandebatteriet fra Ikea, og byttet til et annet han hadde meg seg.
- Dette er et kjent problem med blandebatterier fra Ikea. Det har vært utrolig mange lekkasjer.
- Så dere har også tidligere montert blandebatterier fra Ikea? Er det derfor du sier det har vært mange lekkasjer?
- Vi har installert noen fra Ikea, og det har vært lekkasjer på noen av disse blandebatteriene, sier rørleggeren.
Han forteller at han og kollegene blir uglesette av noen kunder for å selge egne produkter. 
- Ikea dekker kun nytt batteri, vi rørleggere må dekke følgeskadene. Vi står med ansvaret etterpå, sier rørleggeren.
- Det stemmer ikke at vi kun dekker selve produktet, sier Willanger i Ikea.
- IKEA tar ansvar for eventuelle følgeskader som oppstår i tilfeller hvor våre produkter har vært involvert. Når noe oppstår, vurderer og behandler vi hver enkelt sak individuelt. Dette gjelder for alle våre produkter, legger han til.

Problemer med blandebatterier
Ikea hadde litt problemer med blandebatterier for noen år siden, forteller Tor Backe, adm. direktør i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL).
- Etter det begynte de å få Sintef-godkjenninger på plass. Jeg vet ikke om det fremdeles er problemer med disse blandebatteriene, sier Backe.
Han vet ikke hvordan rørleggere generelt stiller seg til Ikeas utstyr, men tror mange bedrifter har lister over produkter de ikke vil installere.
- Vi anbefaler bedriftene å installere godkjente batterier. Hvis rørleggeren har sjekket at batteriet er godkjent, vil ansvaret være hos leverandøren. Ulempen hvis noe går galt er at rørleggeren blir kalt inn igjen, og det koster kunden, sier Backe.

Testet og sertifisert
- Ikea har et meget høyt fokus på sikkerhet og kvalitet, og tar eventuelle feil og mangler meget alvorlig. Vi har strenge sikkerhetsrutiner, basert på varsler fra våre kunder, og gjennom tester og forbedringer utvikler vi vårt sortiment kontinuerlig, sier Willanger.
På spørsmål om Ikeas blandebatterier er noe dårligere enn andre godkjente batterier, svarer Willanger at alle batteriene er testet og sertifisert av Sintef. I tillegg gjennomgår blandebatteriene omfattende tester på Ikeas egen testlab.

- Hva mener dere er grunnen til at noen rørleggere er skeptiske til å installere blandebatteri fra f. eks Ikea?
- Vi har avtaler med rørleggerbedrifter over hele landet som daglig jobber med å installere nye IKEA bad og kjøkken.  Vi har en god dialog med disse og de virker godt fornøyd med våre produkter. Som forhandler av kjøkken og bad er IKEA en direkte konkurrent til andre rørleggerbedrifter igjen, som selv selger VVS-produkter i tillegg til installasjonstjenester, sier Willanger.
Ikea har ikke oversikt over hvor mange reklamasjoner som går på blandebatterier, men ifølge Willanger er nivået lavt og stabilt i forhold til antallet som selges.

Overlater risikoen til forbrukeren
I fjor samarbeidet NRL med blant annet Forbrukerombudet og Forbrukerrådet om nye kontrakter for forbruker og håndverker. Der er det kommet inn et viktig punkt, mener Tor Backe.
- Forbruker kan levere utstyr og kreve at rørleggeren monterer. Samtidig har forbruker risikoen for produkter han eller hun skaffer selv, sier Backe.
Rørleggeren kan nekte å installere hvis produktet ikke er godkjent i henhold til lover og forskrifter.
I tillegg har en ny byggevareforordning fra EU tredd i kraft i år: «CE-merking og ytelseserklæring må være på plass ved omsetning av byggevarene, og før byggevarene brukes.»

– Nettsalget øker, da kan man komme borti rare produkter, sier Backe.
– Hvis en rørlegger nekter å installere produktet forbruker har skaffet, er det snobberi?
– Det er ikke alltid du kan ta med deg en motor til et bilverksted og montere heller. Hvis man ser bort fra blandebatterier, selges også mange dusjkabinetter til billig pris. Skal rørlegger nekte å installere? Han gjør ofte ikke det, men kabinettene kan ha finurligheter som gjør at det tar lenger tid å installere. Kunden får et billigere produkt, men rørleggeren bruker lenger tid, og det koster altså mer, sier Backe til Aftenbladet.
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår