Brenner for BIM

 
Brenner for BIM
Maria Jakobsons er utdannet sivilingeniør innen «produktutvikling og produksjon» ved institutt for energi- og prosessteknikk på NTNU. Etter fullførte studier i 2015 har hun jobbet som rådgivende ingeniør innen prosjektering av VVS-anlegg for Hjellnes Consult.

- Jeg vil påstå at jeg er over gjennomsnittet engasjert i BIM, digitalisering og arbeidsmetodikk basert på nye verktøy som Rendra. Jeg trengte ikke mange uker i arbeidslivet før det kriblet i fingrene etter å effektivisere hverdagen, sier Jakobsons.

Tenker helhetlig BIM
Siden våren 2016 har hun ledet en spesialbrukergruppe for utvikling og kompetanseheving innen bruken av BIM i VVS-prosjektering. I dag jobber hun med Deichmanske i Bjørvika og er BIM-ansvarlig for VVS på Vikingtidsmuseet. Hun mener en BIM-koordinator må tenke helhetlig fra starten.

- I BIM-verdenen skiller nemlig VVS seg litt fra de andre tekniske fag ved at alle objekter i modellen er koblet sammen og satt i systemer, eksempelvis varme, kjøling, sanitær og ventilasjon. I tillegg legger vi inn tusenvis av komponenter, hvorav hver av disse er beriket med masse parametere. Det er ikke sjeldent at VVS leverer den tyngste modellen, sier hun.

- Alt dette gjør modellene våre svært komplekse, og det er helt avgjørende at man fastslår BIM-ambisjoner på et tidlig tidspunkt i prosjektet og diskuterer hva man ønsker å kunne hente ut av modellen til slutt, slik at vi kan legge premisser og føringer for modelleringen helt av starten av, sier hun.

BIM-koordinator
Jakobsons ser likhetstrekk mellom prosjektene og tenker hele tiden på hvordan neste prosjekt kan gjøres bedre.

- Vi har mange automatisere prosesser basert på BIM. Produktdatabaser fra leverandører gjør at vi kan utføre ulike beregninger i modellen. Samtidig ser vi at mange verktøy smelter sammen og krever en nye måte å jobbe på, sier hun.

- Rendra har en annen tilnærming til modellene enn tunge modelleringsverktøy. Utfordringen er at vi lager gode innholdsrike modeller som vi ønsker skal brukes utenfor kontoret. Modellene krever ofte dyre programmer som krever høy kompetanse. Siden mange fortsatt bruker tegninger på byggeplassen fører dette ofte til dobbeltarbeid, sier hun.

Enkel tilgang til modeller
Jakobsons mener Rendra kommuniserer modellene bedre på byggeplassen.

- Verktøy som Rendra bringer modellene ut på byggeplassen og spiller en viktig rolle for oss som rådgivende. Om våre kunder har enkel tilgang til modeller og annet underlag i byggefasen gjør det at vi kan redusere detaljeringsgraden i tegningene. Enkel tilgang til modellene fører til mindre oppfølging og feil på byggeplassen, sier hun.

- Tidligere måtte vi forklare modellene for entreprenører. Nå bruker vi modellene ute på byggeplassen og reduserer gapet mellom rådgivende og entreprenør. Rendra tilrettelegger for en visuell kommunikasjon mellom oss på kontoret og de på byggeplassen uten at man trenger flere timer med kurs, sier hun.

BIM er mer enn 3D
I prosjekteringsarbeidet møter hun ofte manglende forståelse for verdien av BIM.

- Mange tror fortsatt at BIM bare handler om 3D-modeller. Det er informasjonen og hva modellen kan brukes til som er interessant. Mange vet ikke hvordan man kan bruke informasjonen og kan ikke hente ut nyttige informasjon. Hvis de på byggeplassen ikke har evne eller vilje til å bruke verktøyet, så er vi like langt. Det fine med Rendra er derfor fokuset på brukervennlighet for alle, sier hun.

Fremtiden er nå
Jakobsons mener det er mange faktorer som påvirker utbredelsen av BIM.

- Når jeg kom inn i bransjen var man skeptisk til å dele informasjon på tvers av verdikjeden. Mange må fortsatt se resultater og eksempler før de tørr å bruke digitale verktøy. Rendra er ikke fremtiden, men et verktøy som er tilgjengelig i dag, sier hun.

- Samtidig ser jeg at vi som rådgivere må fokusere på prosessplanlegging. Vi som rådgivere kan i større grad tilrettelegge modellene for mengdeuttak til ulike formål, deriblant kostnadsanalyser og fremdrifts-, logistikk- og materialplanlegging. Først da kan vi oppnå store effektiviseringsgevinster fra digitaliseringen av byggenæringen, avslutter Jakobsons.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår