Bygger datasenter for TikTok

 
Bygger datasenter for TikTokBildet: Slik vil det planlagte datasenteranlegget se ut ved full utbygging. Illustrasjon: CTS Nordics
Green Mountain signerer avtale med TikTok og bygger Norges største datasenteranlegg i Heggvin Næringspark på Løten.

Datasenterselskapet Green Mountain har inngått en avtale med TikTok for å dekke deres økende datalagringsbehov i Europa. Selskapet etablerer derfor et nytt datasenteranlegg i Heggvin Næringspark i Hamar og Løten kommuner. Dette blir Norges største datasenter anlegg og vil skape arbeidsplasser og positive ringvirkninger i regionen.

- Ideell lokasjon

Anlegget har fått navnet OSL2-Hamar og har en kapasitet på 150 MW. Totalt fem datasenterbygg, hver med en kapasitet på 30 MW, er planlagt på stedet. Den første bygningen er planlagt ferdigstilt innen november 2023. TikTok har signert en innledende kontrakt for 3 bygninger og 90 MW kapasitet, men med mulighet for å utvide kapasiteten opp til 150 MW innen 2025.

- Innlandet er en ideell lokasjon for våre datasentre. Her er det nok strøm, gode ferdigregulerte arealer og kompetent arbeidskraft. Vi ser frem til etableringen og ser for oss videre vekst i regionen, sier administrerende direktør i Green Mountain, Svein Atle Hagaseth.

Felles digital grunnmur

Prosjektet vil skape et betydelig antall arbeidsplasser, både i selve anleggsfasen men også når datasenteret er i drift. Å drifte et datasenter av denne størrelsen krever dyktige teknikere, sikkerhetspersonell, renholdere, støttefunksjoner og ledelse.

- Datasentre er en essensiell del av vår felles digitale grunnmur. Uten datasentre fungerer ikke det digitale samfunnet, hverken i det offentlige, i næringslivet eller for privatpersoner. Norge har siden 2018 hatt en egen Datasenterstrategi for å tydeliggjøre at dette er et satsingsområde, bidra til økt vekst i datasenternæringen og samtidig tilrettelegge for at utviklingen skjer på en bærekraftig måte, mener Hagaseth.

Målrettet satsing

- En tydelig og målrettet satsing med den nasjonale datasenterstrategien har vært avgjørende for at selskaper som Green Mountain nå opplever vekst og stor etterspørsel etter våre tjenester. Norge er blitt satt på det internasjonale kartet som en perfekt datasenterlokasjon. Et godt og fremtidsrettet samarbeid med Hamar og Løten kommuner, Heggvin Utvikling, Nordavind DC Sites, Eidsiva Energi, Elvia og CTS Nordics har vært avgjørende i realiseringen av prosjektet, sier han.

- Green Mountain har en helhetlig tilnærming til å bygge og drive bærekraftige datasentre. I OSL2-Hamar-prosjektet omfatter dette alt fra bruk av fornybar kraft, sertifiserte grønne bygg og varmegjenbruksprosjekter. Dette anlegget vil bli et stjerneeksempel på vår visjon om å sette den grønne standarden, sier Hagaseth.

Største industriinvestering

I morgen vil representanter for både nasjonale og lokale myndigheter, TikTok og andre interessenter delta på et lanseringsarrangement på Hamar.

- I kroner er dette den største industriinvesteringen i Innlandet noen sinne. Den innebærer flere hundre arbeidsplasser, men for Hamar, Løten og Innlandet vil ringvirkningene være vel så viktige. Vi besøkte Luleå og Facebook-anlegget der på nyåret og kunne ved selvsyn se ringvirkningene dette har hatt på utdanning, forskning, næringsutvikling og tilflytting for regionen, sier ordfører i Hamar, Einar Busterud.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår