7 mill.kr. i Enovastøtte til verdens største innendørs skianlegg

 
7 mill.kr. i Enovastøtte til verdens største innendørs skianleggI en alpinbakke på 500 meter får alpinister på alle nivåer muligheten til å boltre seg. Langrennsløypa vil slynge seg rundt i hallen over tre forskjellige nivåer. Illustrasjon: Chapman Taylor
AKTUELLE PROSJEKTER: Snø Eiendom bygger verdens største innendørs vinterhall.

av Tore Kubberød og Therese A. Bolin

Ved Lørenskog Stasjonsby bygges det nå et anlegg for helårsbruk, med en kapasitet på inntil 1.500 personer samtidig. Anlegget har en med ambisjon om å gjenvinne all kjølevarme ved hjelp av en godt isolert bygningskropp, energieffektiv ventilasjon og innovativ snøproduksjon.

Sterk miljøprofil

Det er arkitekt Thomas Thiis-Evensen som har utformet ideen til hallen som en isbre. Selve skissene er laget av det internasjonale arkitektbyrået Chapman Taylor. Hovedentreprenør er Betonmast Hæhre AS.

– Snø vil ha en sterk miljøprofil med fokus på å redusere energiforbruk og gjenvinne energi. I samvirke med andre bygg i prosjektet vil bygget levere mer energi enn det blir tilført, skriver eierne i en pressemelding.

Her inngår alpinbakker på 650 meter, 275 meter og 120 meter og med en høydeforskjell på 120 meter og med både stolheis og t-krokheis, samt en permanent langrennssløyfe på 500 meter og fleksible langrennssløyfer på 900 og 1.700 meter. Resort- og konferansehotell på 16.000 kvadratmeter er også planlagt, med til sammen 350 rom og sengekapasitet på 1.400 senger. Til sammen er det planlagt bygget 11.000 kvadratmeter næringslokaler og kontorer, inkludert et kompetansesenter for norsk vintersport.

Anlegget på 50.000 kvadratmeter skal stå ferdig i 2019.

Prosjektet, som har fått navnet SNØ, skal holde åpent 365 dager i året og gi både familier, mosjonister og toppidrettsutøvere muligheten til å oppfylle sjansen til å bedrive vinteraktiviteter hele året uten å måtte bruke mye tid og penger på å reise. For uansett hvordan været måtte være på utsiden av hallen så vil SNØ tilby perfekte snøforhold for alt fra langrenn til friski og alpint.

Ideen om skihallen var det Olav Selvaag i holdingselskapet Selvaag Gruppen som kom med allerede i 2010. Lørenskog kommune ga grønt lys for byggingen av skihallen i september 2015, og i januar året etter ble planene godkjent av Klima- og miljødepartementet. Totalt har prosjektet en budsjettramme på tre milliarder kroner, mens skihallen alene vil koste om lag 700 millioner kroner.

Prestisjeprosjekt

Betonmast Hæhre AS er stolte over å ha fått jobben med å bygge det aller første innendørs skianlegget i Norge.

– For oss blir dette prosjektet et utstillingsvindu og et referanseprosjekt som vi kan vise til hele verden. I konsernet vårt har vi enormt mye kompetanse innen utvikling og entreprenørskap. Jeg er meget godt fornøyd med at vi nå får bruke denne kompetansen på et så spennende og ikke minst krevende prosjekt, uttalte Peter Sandrup, leder av divisjon Bygg i Betonmast Hæhre i en pressemelding etter at det ble klart at konsernet ble valgt til jobben.

– SNØ er på mange måter banebrytende og etter vurdering av flere entreprenører valgte vi Betonmast Hæhre AS fordi det er et profesjonelt og løsningsorientert selskap som har vist både god samarbeidsvilje en positiv innstilling i en optimaliseringsfase. Vi ser fram til videreføring av drtte i gjennomføringsfasen, sa administrerende direktør Erik Hammer i Vinterparken Holding AS som står bak SNØ.

Det var selveste statsminister Erna Solberg som la ned grunnsteinen for SNØ i slutten av august sammen med Olav Selvaag, som representerte eierne av prosjektet. Siden har anleggsmaskinene vært på plass.

For alle

Når anlegget åpner sine dører for publikum i januar 2020 så vil man kunne tilby to kilometer med langrennsløyper som strekker seg over tre nivåer. Løyper som er for alle som er glade i langrenn enten man er toppidrettsutøver, mosjonist eller en glad skiløper uansett alder og fysisk form. Alpinbakken blir 505 meter lang og 100 meter bred. For de som tror dette blir en turistbakke kan vi nevne at største helling i alpinbakken blir på 38 prosent. Det blir også en terrengpark med forskjellige rails, blåparkhopp og et big jump som skal kunne sammenliknes med det største i Tryvannsparken på andre siden av Oslo. Heisene i alpinbakken vil ha en kapasitet på inntil 5000 personer i timen.Skihallen vil også ha et område på flere hundre kvadratmeter til aking og annen vinterlek.

Kapitalsterke eiere

Eierposten i Vinterparken AS er fordelt på tre kapitalsterke eiere. Olav Selvaag i Selvaag Gruppen har fått med både Stein Erik Hagen og Baumann Invest på laget. Selvaag Gruppen AS sitter nå med 50 prosent av aksjene i selskapet. Stein Erik Hagen-kontrollerte Canica er nesten like tungt inne med en eierpost på 42 prosent, mens Baumann Invest har de resterende åtte prosentene av aksjene.

Fakta om SNØ:

Tiltakshaver: Vinterparken AS

Pris: Cirka 700 millioner kroner

Entreprenør: Betonmast Hæhre AS

Åpner: Januar 2020

Total størrelse: 50.000 kvadratmeter (4 x Telenor Arena)

Antall alpine nedfarter: 4

Type heiser: Stolheis, koppheis og bånd.

Lengste nedfart: 520 meter (tilsvarende Kirkerudbakken)

Bratteste nedfart: Cirka 38 prosent (tilsvarende henget i Wyllerløypa

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?
Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Live.
 
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Messeguiden

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår