Fyr ikke for kråkene!

 
Fyr ikke for kråkene!Illustrasjonsbilde: Shutterstock
I følge en ny studie finansiert av blant andre Statnett, bør nordmenn «ikke slå av varmeovnene,» men heller la panelovnene dure og gå natten gjennom. Det bidrar nemlig til redusert effektbelastning for strømnettet. Studien er et skoleeksempel på hvordan feil premisser fører til feil konklusjon.

Av Bjarne Haugland,
Daglig leder i VA og VVS produsentene, VVP

For premisset for studien gjengitt i Byggeindustrien, er at norske bygninger bør varmes opp med elektrisk kraft. Med en slik forutsetning bærer det galt av sted. Det fornuftige utgangspunktet for en diskusjon om energibruk i husholdningene, bør være hvordan vi kan bruke minst mulig av vår dyrebare elektriske energi til å varme opp hytter og hus.

Studien er typisk for en utvikling vi har sett de senere årene. Betydelig vekst i produksjonen av fornybar energi og lave strømpriser, har gitt vind i seglene til dem som lobbyerer for økt bruk av strøm til oppvarming av hus. For Norge er det en utvikling som kan koste dyrt. Norsk elektrisk energi er et altfor dyrebart gode til å sløses bort som kilde til oppvarming i bygninger.. Vannkraften gir grunnlag for verdiskapning, industriutvikling og klimatiltak som elektrifisering av persontrafikk.

Hver eneste kilowattime som brukes til å varme opp hus, kontor og hytter kunne blitt brukt til å redusere utslipp av klimagasser, eller danne grunnlag for ny industri. Vi mener det er feil veg å gå. Det offentlige bør legge til rette for at mest mulig av vår dyrebare rene elektriske energi brukes til industriutvikling og effektive klimatiltak. Skal vi frigjøre mest mulig elektrisk energi til de store oppgavene som trengs, må vi husholdere effektivt med kraften. Heldigvis finnes det gode klimavennlige alternativer til å la panelovnene løpe løpsk.

Fleksible, vannbårne oppvarmingsalternativer bruker langt mindre elektrisk energi og gir god, rimelig og effektiv oppvarming. Moderne vannbårne varmeløsninger belaster strømnettet langt mindre enn elektrisk oppvarming, i tillegg kan nye vannbårne varmesystemer hente sin energi fra andre kilder enn vannkraften. Solenergi og biogass er blant nullutslippskildene som kan brukes til å tilføre energi.

Vårt syn er derfor at både tekniske forskrifter og offentlige støtteordninger i større, ikke mindre, grad bør legge til rette for at privatpersoner, bedrifter og kommuner velger varmeløsninger som bruker minst mulig elektrisk kraft. I lavutslippssamfunnet blir elektrisk kraft i enda større grad enn i dag nervesystemet industrien og transportsystemet skal leve av. Når alternativene finnes er det ingen grunn til å sløse verdens reneste energi bort på oppvarming av hytter og hus!   

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår