Hvem blir Årets Varmepumpekommune?

 
Hvem blir Årets Varmepumpekommune?Bildet: Fra fjorårets Varmepumpekonferanse, der Kristiansand kommune ble kåret til Årets Varmepumpekommune i 2017
Den ene kommunen har et av landets mest energieffektive omsorgssentre. Den andre gjennomfører EPC-prosjekt. Den tredje har kuttet strømforbruk i kommunale bygg med en tredel. Varmepumper spiller nøkkelrolle hos alle tre.

Etter å ha vurdert en rekke foreslåtte kandidater til Årets Varmepumpekommune 2018, har juryen - Enova og Norsk Varmepumpeforening - nå nominert tre kandidater:

Haram kommune
Kommunen har etablert energiledelse og energioppfølgingssystem i alle kommunale bygg. Haram kommune er i gang med å gjennomføre energieffektiviseringstiltak i egen bygningsmasse, og vurderer å installere varmepumpe i flere bygninger. Eidet omsorgssenter i Haram kommune var ferdig våren 2017, og er et av landets mest energieffektive omsorgsbygg. Bygget har en varmepumpe med åtte energibrønner, og en svært godt isolert bygningskropp med både solfangere og solceller på taket.

Narvik kommune
Energikostnadene for bygg i Narvik var i 2013 høyere enn hva som er normalt i Kommune-Norge hvor snittet er 100 kr per kvadratmeter. Kommunen vedtok derfor å gjennomføre et større energieffektiviseringsprosjekt i 37 av kommunens bygg i tråd med mål i Klima- og energiplanen. I mange av disse byggene ble det installert varmepumper. På Narvik stadion har kunstgressbanen har siden 2007 vært oppvarmet via vannbåren varme. I 2015 erstattet en varmepumpe en propanbrenner på 1 120 kilowatt.

Røyken kommune
Kommunen reduserte elektrisitetsforbruk i kommunale bygg med 33,6 prosent fra 2007 til 2015. Røyken har lenge vært blant de kommunene i landet som kjøper minst strøm, mye takket være at kommunen har satset stort på energibrønner og varmepumper. Til nå er rådhuset, brannstasjonen, Røykenbadet, tre skoler og to idrettshaller varmet opp med bergvarme. Fossil olje blir ikke lenger brukt til oppvarming i kommunale bygg.

Vinneren kåres på Varmepumpekonferansen 2018 neste uke.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår