Investerer 363 millioner i svømmeanlegg

 
Investerer 363 millioner i svømmeanleggIllustrasjon: Terje Grønmo Arkitekter
AKTUELLE PROSJEKTER: Prosjekt Nye Nordlandsbadet i Bodø er på skinner igjen, og skal etter planen ferdigstilles våren 2023.

Av Bjørn Laberg

Allerede i 2015 startet Bodø Spektrum en mulighetsstudie for å bygge ut med et konkurransebasseng på 25 meter med tribuner. Prosjektet har blitt satt på vent fordi tilbudene i anbudsrunden var høyere enn den vedtatte kostnadsrammen på 320 millioner kroner. I etterkant har bystyret i Bodø utvidet denne rammen til 363 millioner, og nå er det klart hvem som skal bygge idretts-Bodøs nye storanlegg, skriver Avisa Nordland.

Illustrasjon: Terje Grønmo Arkitekter

Integrert energisystem

– Bodø mangler et moderne konkurransebasseng for svømmeidretten – det kommer nå, sier daglig leder for Bodø Spektrum, Steinar Bang Hansen til an.no
Bodø Spektrum og eier Bodø kommune ønsker å redusere energiforbruket og klimagassutslippene til det nye 25 m konkurransebassenget sitt betydelig. Det utredes hvordan et integrert energisystem for eksisterende bygningskroppene Nordlandshallen, Bodø Spektrum og det nye konkurransebassenget kan gi miljøgevinster og en mer effektiv drift. I et nytt samarbeidsprosjekt mellom en rekke aktører, med Bodø kommune, Bodø Spektrum og Bodø Energi-konsernet i spissen, er målet å finne løsninger som gjør at Bodø Spektrums idrettsanlegg bruker elektrisitet og varme best mulig. Med seg i partnerskapet har de Senter for idrettsteknologi og anlegg ved NTNU, Guard Automation og Pixii.

Batteri i Nordlandsbadet

- Ved å se termisk og elektrisk energiforsyning med et helhetlig blikk kan man utnytte ressursene bedre og effektivisere driften. Vi ser på hvordan kombinere fjernvarme, elektrisitet fra strømnettet, energilager og lokal solenergiproduksjon. Tradisjonelle løsninger fokuserer på optimalisering av de ulike elementene et energisystem, men ny teknologi for smart styring av energiforbruket i byggene muliggjør en koordinert drift, sier prosjektutviklerne Fredrik Pettersen og Grete Coldevin i Bodø Energi.
En av ideene i konseptutredningen er hvordan redusere belastningen i strømnettet gjennom å installere et batteri i Nordlandsbadet. 

Effektkrevende bølger

- Sammen med batterileverandøren viser vi at et batteri kan ta ned effekttopper fra eksempelvis bølgemaskinen i bassenget i Nordlandsbadet. Bølgemaskinen i bassenget er uhyre effektkrevende. Derfor ser vi på en løsning hvor et batteri kobles inn når bølgemaskinen slås på, for å bokstavelig talt avhjelpe strømnettet på bølgetoppene, forklarer forretningsutvikler Mariann Meby i Bodø Energi.
- Et batteri kan spare Bodø kommune for utgifter ved å redusere effektleddet i nettleien som utgjør en betydelig kostnad i strømregningen til idrettsanlegg. I tillegg er dette samfunnsmessig smart, fordi man bidrar til å frigjøre kapasitet i strømnettet for å elektrifisere transport og industri, mener hun.

Smarte og grønne Bodø

Samarbeidet et viktig ledd i å realisere integrerte, fremtidsrettede energisystemer, og ambisjonene om nullutslippsnabolag i Ny by – ny flyplassprosjektet. 
– I Bodø har vi et mål om å gjøre byen vår mer smart og grønn. Derfor har vi fokus på lokal utnyttelse av ressurser som er effektiv og basert på fornybare kilder. Lokal produksjon av energi, lagring og deling er et mulighetsrom vi skal utforske knyttet til Nordlandsbadet og området. Vi må se på byggene våre som en integrert del av energisystemet, sier Rakel Hunstad, prosjektleder FoUI og næringsutvikling i Ny by – ny flyplassprosjektet.

Illustrasjon: Terje Grønmo Arkitekter

FAKTA:

Prosjektering og arkitekt: OPV Consulting og Terje Grønmo Arkitekter

ITB-koordinator: Guard

Uavhengig kontroll: XPRO

Samspillsentreprise vannbehandling, stålbasseng, vannsklier og attraksjoner: BWT Birger Christensen

Samspillsentreprise automasjon: GK

Byggeledelse bygg med koordineringsansvar: Norconsult

Byggeledelse VVS: HRP

Byggeledelse Elektro: Rambøll

Framdriftskoordinator: Sweco

SHA-koordinator: Rambøll

BREEAM revisor: Norconsult

BREEAM AP prosjektering: OPV Consulting

BREEAM AP utførelse: Norconsult

Byggentreprise: Gunvald Johansen Bygg

Rørleggerarbeider: Haneseth VVS

Ventilasjonsarbeider: GK

Elektrotekniske arbeider: Haneseth Bodø

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår