Markant økning i søkertallene til VKE-fagene

 
Markant økning i søkertallene til VKE-fageneElever ved Ås videregående skole i arbeid. Foto: VKE
Årets søkertall fra utdanningsdirektoratet er klare, de viser en generell positiv trend i søkertallene til Vg2 kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk. Men bak de gode tallene skjuler det seg også noen bekymringsfulle fakta.

Generelle tall
Antallet søkere til videregående utdanning har økt fra 2021 til 2022, og flere ungdommer velger yrkesfag fremfor studiespesialisering.

– Det er også stadig flere jenter som velger elektrofag, selv om andelen fremdeles kun er på 7 % og elektrofag er fremdeles den faggruppen blant yrkesfagene med lavest andel jenter, sier Espen Rønning, fagsjef i VKE.

Antallet søkere til elektrofagene holder seg nesten helt stabilt, med en marginal nedgang fra 2021.

– Men andelen som har søkt vg2 kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk har økt vesentlig fra 100 søkere i fjor til 124 søkere i år og dette er jo spesielt gledelig, fortsetter Rønning.

Det er totalt 86 stykker som har søkt seg videre fra vg2 til vg3 innen våre fag. 69 har valgt å gå videre innen kuldeteknikk, mens 17 skal forsøke seg på det nye fagbrevet innen ventilasjonsteknikk.

Positive tendenser
–  Søkertallene til VKE-fagene har økt vesentlig fra i fjor. Hovedårsaken til dette er nok den nye linjen som har blitt opprettet ved Slåtthaug vgs. i Vestland og god markedsføring av det nye studietilbudet fra bransjen og VKE, sier Rønning.

Her har de klart å få inn nesten en full klasse med søkere, totalt 13 stykker. I tillegg er det veldig gode søkertall i Trøndelag som har hatt en helt fenomenal økning fra 2 søkere i 2021 til 21 i år. I Troms og Finnmark, Møre og Romsdal og Innlandet er det også gode søkertall, og alle ser ut til å fylle opp bortimot alle skoleplassene.

– «Hemmeligheten» vår er at elevene allerede i vg1 får prøve seg i både kulde- og ventilasjonsbransjen gjennom YFF. Dette har vekket interessen for faget og ført til en overraskende rask stigning i antallet søkere, sier Kristoffer Hovde Håland, faglærer ved Heimdal vgs. Mer om YFF kan du lese her.

Grunn til bekymring
I Oslo og Viken er dessverre søkertallene noe dårligere enn ellers i landet. Oslo har kun 7 søkere til vg2-linjen på Kuben og i Viken har søkertallet sunket fra 45 i fjor til kun 29 i år. Men vi håper at man skal klare å fylle opp klassene i Oslo-området med søkere som har andre fag på førsteplass.

I Vestfold og Telemark ble linjen på Notodden lagt på is før forrige søknadsfrist, grunnet manglende lærlingplasser. Den har dessverre ikke vært et søkbart alternativ i år heller og det kan se ut som om linjen kan bli lagt ned for godt. Denne trusselen henger også over Godalen vgs. som har hatt dårlig søkertall de siste årene.

Godalen vgs.
Tidligere år har Godalen vgs. i Rogaland hatt gode søkertall, men de siste årene har disse falt ned til kun noen få søkere. Men allikevel har skolen holdt linjen i drift. I år har man kun fått en eneste søker som har valgt linjen som førstevalg, og inntaksnemnden vurderer å legge ned linjen.

– VKE har tatt saken og sendt en anmodning til fylkeskommunen om å opprettholde linjen, slik at bransjen kan hjelpe til med å få fart på rekrutteringen igjen, sier Rønning.

Fylkeskommunen har lovet å beholde faget som et søkbart fag for skoleåret 23/24 og ikke gjøre noen strukturelle endringer på skolen med det første.

– Uansett utfall for skoleåret 22/23 er dette et varselskudd for bransjen i Rogalandsområdet, bransjen må utover høsten jobbe tett sammen med skolen slik at vi får gjort vg1 elevene nysgjerrige på faget vårt, poengterer Rønning.

– Vi jobber gjerne tettere sammen med bransjen slik at enda flere elever får muligheten til å prøve seg som kuldeteknikere og ventilasjonsteknikere gjennom YFF, sier Otto Alvestad som er lærer på Godalen videregående skole.

Kilde: VKE

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår