Messe med ambisjoner om vekst

 
Messe med ambisjoner om vekstEldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen sto for den offisielle åpningen av Miljø & Teknikk, og hun fokuserte mest på vannets betydning. Her flankert av Direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening, Torbjørn Vinje (t.v) og styreleder for Miljø & Teknikk-messa, Ole Johan Krog. Foto: Odd Borgestrand
MILJØ & TEKNIKKMESSE: Med et bredt fokus på alle kommunaltekniske oppgaver og utfordringer håper Norsk Kommunalteknisk Forening på en ny giv for sin messe Miljø & Teknikk, som åpnet på Lillestrøm i formiddag.

Av Odd Borgestrand

Målet er minst 8.000 besøkende de tre dagene messa varer. 2000 er forhåndspåmeldt, men antallet utstillere fortsetter å gå ned. Det er 22.gang messa arrangeres, men i år er første gang Norsk Kommunalteknisk Forening står alene som arrangør. Tidligere har KS og VVP også vært medarrangører. Leder i messestyret, Ole Johan Krog sier til VVS aktuelt at han tror på god oppslutning i år, både fordi messa er flyttet fra Fornebu til Lillestrøm, og fordi det i år fokuseres på tre hovedområder.

Det er vei og uterealer, eiendomsforvaltning og vann og avløp. Tidligere har vann og avløp tatt mye av hovedfokuset, men nå dreies messa mer over på det totale infrastruktur-bildet, mener Krog. Messestyret mener de i år har tidenes mest allsidige og spennende seminarprogram.
- Her er det mye å hente av innovative løsninger og vi håper mange blir inspirert til å forsterke sine nettverk innen kommunalteknikk, sier Krog.

Messe med konkurranser
Miljø & Teknikk er kjent for sine konkurranser. Mest kjent er kåringen av Norges beste drikkevann, som går av stabelen på åpningsdagen. 126 vannkilder fra hele landet har blitt testet, og i dag kåres to vinnere, nemlig Norges beste drikkevann for grunnvann og for overflatevann. 18 kandidater møtes til finalen.   Videre skal Norges beste kommune på veiforvaltning og Norges beste kommune på eiendomsforvaltning kåres, henholdsvis onsdag og torsdag.  Norges beste uterom som er bygget i 2018 skal også kåres. 

120 utstillere
Det er dog bekymringsfullt at antallet utstillere har gått ned fra 150 til 120. Fortsatt glimrer medlemmene i VVP med sitt fravær. Her er heller ingen av de store grossistene. Årsaken til dette kommer vi tilbake til i en egen artikkel.
 
Rent vann er luksus
Det var Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen som sto for den offisielle åpningen av Miljø & Teknikk, og hun fokuserte mest på vannets betydning.
- Det er luksus å kunne ta et glass vann direkte fra springen. Tilgang til trygt drikkevann er livsviktig, og selv i departementet fylles nå drikkevannsflasker fra springen under alle møter i Helse- og omsorgsdepartementet, fortalte Michaelsen.

Et sikkerhetsproblem
- Vi vet hvor viktig vann er. Vi skal ikke være lenge uten vann før infrastrukturen bryter sammen. Alle som arbeider med vann og avløp gjør derfor en svært viktig jobb. Vi har mye vann i dette landet, men vi har utfordringer med den store lekkasjeprosenten. Mye av ledningsnettet er i siste fase. Med lekkasjer opp mot 60 prosent oppleves dette som et sikkerhetsproblem, og slik kan det ikke fortsette.
Derfor må kommunene sette i gang et krafttak for å redusere lekkasjene. Dette har vært et forsømt område, til tross for selvkostprinsippet, sa hun i sitt åpningsforedrag.

Økt bevissthet
Hun fokuserte også på økt bevissthet innen beredskap og sikkerhet, og oppfordret norske kommuner og vannverk til å øke kompetansen på dette området.
- Vi har egen oppfølgingsplan for dette i helse- og omsorgsdepartementet, og det er viktig at den nye drikkevannsforskriften følges opp både med tanke på IT-sikkerhet og kvalitet på ledningsnettet.
Kommuner og vannverk har et sterkt ansvar for sikkerhet i hverdagen. Den døgnåpne vannvakttelefonen er viktig i dette arbeidet. Når det nye VA-senteret på Ås er på plass, vil dette også være et viktig verktøy for teknologiutvikling i vannbransjen, mente hun.

VVS aktuelt følger konferansen på Lillestrøm

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår