Messe uten sentrale aktører

 
Messe uten sentrale aktører
MILJØ & TEKNIKK 2019: Det ble lagt merke til at bare ett av VA og VVS produsentenes medlemmer deltar med egen stand på årets Miljø & Teknikk messe på Lillestrøm. Arrangørene, Norsk Kommunalteknisk Forening, mener VVP burde vært sterkt representert og at foreningen nærmest svikter kommune-Norge med sitt fravær nok en gang.

Av Odd Borgestrand

I utstillingshall B, som huser hele årets messe med 120 utstillere, finner vi ikke sentrale VVP-medlemmer som Uponor, Wavin, Pipelife, Hallingplast, Glava, Ulefos, Grundfos, PAM Saint Gobain, som alle har et stort marked innen vann, avløp og kommunalteknikk. Her er heller ikke grossistene Brødrene Dahl, Ahlsell eller Heidenreich.

Daglig leder i VVP, Bjarne Haugland, stilte imidlertid opp under åpningssekvensen av årets messe for å ønske arrangørene lykke til. Det var da han ble møtt med kommentaren at VVP svikter norske kommuner med sitt fravær. Avsender av det budskapet var nestleder i Norsk Kommunalteknisk Forenings hovedstyre, og medlem i styret for Miljø & Teknikk, Ann-May Berg. Hun til daglig virksomhetskoordinator i Vann og avløp i Tromsø kommune.

Lyttet til innspill
Leder i messestyret, Ole Johan Krog, mener arrangørene lærte mye av messa for tre år siden, der det var 5.000 besøkende og 150 utstillere i Telenor Arena på Fornebu. Den gang kom det flere klare meldinger om forbedringspotensial fra utstillerne, samarbeidspartnere og VVP. Et av ønskene var å flytte arrangementet til Norges Varemesse på Lillestrøm, blant annet på grunn av tilgjengelighet for besøkende.

- Vi gjorde en grundig evaluering, og mener vi har etterkommet de aller fleste ønskene som kom inn, sier Krog.
Han har denne gang en drøm om at nærmere 10.000 kan besøke årets messe, som er den eneste norske messa i sitt slag som omfatter all lokal infrastruktur. Messa har stor bredde og dekker avfall og gjenvinning, forvaltning, drift og vedlikehold av bygg og eiendom, plan- og byggesak, brann, sikkerhet og beredskap, IT, kart og geodata, utemiljø, veg, trafikk, parker, idretts- og grøntanlegg og ikke minst vannforsyning, avløp og overvann.

Vil samle hele «kommune-Norge»
- Vi har vært opptatt av å få med «hele kommune-Norge», og jeg mener vi har lykkes, med unntak av aktører innen vann og avløp, kompletterer Ann-May Berg, som syns det er leit at VVP har anbefalt sine medlemmer å la være å delta på årets messe. 

- Som medarbeider i en kommune forventer jeg å treffe sentrale aktører også innen vann og avløp på denne messa, og det er signalet jeg har fått også fra mange andre kommune-representanter. Det betyr også at mange kommuner sender færre VA-medarbeidere til det som skal være den store, nasjonale messa, sier Berg videre.

Har fristilt sine medlemmer
Daglig leder i VVP, Bjarne Haugland, presiserer på sin side at foreningen har fristilt sine medlemmer i spørsmålet om deltakelse.   Det er uansett et faktum at samtlige medlemmer, unntatt nylig innmeldte Axflow AS, har valgt å droppe årets messe.  Selv om Haugland ikke vil bekrefte dette må det bety at det internt i foreningen har vært klare føringer i dette spørsmålet.

- Jeg kan bekrefte at vi har vært i dialog med ledelsen i Miljø & Teknikk-messa, men det er ingen hemmelighet at det har vært ulik oppfatning om hvordan denne type messe skal arrangeres. Argumentene for ikke å delta har også vært høyst forskjellig blant de ulike medlemmene. Noen mener kostnadene er for høye, mens andre mener vi har en for ulik oppfatning av hva en slik messe bør fokusere på. Vi føler rett og slett at vi ikke nådde fram med våre synspunkter blant annet om kompetansebygging. Det hersker nok også fortsatt usikkerhet blant noen av våre medlemmer om arrangøren i tilstrekkelig grad oppfyller og forstår rollen som messearrangør, sier Haugland.

En unik og viktig bransje
- Det er totalpakka vi ikke er fornøyd med. Vi mener bransjen vår er stor nok til at statsministeren skulle åpnet en messe av denne type. Det ville gitt en helt annen signaleffekt utad om at vi er en unik bransje som landet er helt avhengig av for å fungere. Vi ønsker oss en sterk arena, og da må den bygges opp fra bunnen av. Kommunalteknikk kan bli den arenaen som samler bransjen, også når det nye senteret på Ås kommer i drift, sier Haugland.

Leder i messestyret, Ole Johan Krog, bekrefter at han har vært i dialog med VVP det siste året og har oppfattet dialogen som positiv, selv om foreningen heller ikke denne gang støtter opp om messa, men i stedet fortsetter med sin egen VA-tour. Ved neste korsvei, om tre år, tror han Miljø & Teknikk kan framstå i en drakt som viser styrken og viktigheten av denne møteplassen.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår