Mistenker omfattende arbeidslivskriminalitet

 
Mistenker omfattende arbeidslivskriminalitetIllustrasjonsbilde: Getty Images
SVERIGE: Det svenske Migrationsverket har besluttet å avslå rundt 300 søknader om arbeidstillatelse som gjelder ansettelse i ett enkelt selskap.

I fjor mottok Migrationsverket informasjon og indikasjoner på forseelser hos en bedrift som har flere hundre søknader om arbeidstillatelse knyttet til seg. På bakgrunn av opplysningene startet tilsynet en dybdeundersøkelse av arbeidsgiveren, som er underleverandør i byggebransjen. 

Aktivt i Belgia

Det aktuelle selskapet, som har vært aktivt i Belgia og lenger tilbake også i Sverige, er mistenkt i Belgia for å ha utsatt sine utenlandske ansatte for menneskesmugling og menneskelig utnyttelse, melder byggvarlden.se

Blant annet skal arbeidsgiver ha betalt svært lav lønn og hatt dårlige arbeidsforhold. I tidligere rapportering som Migrationsverket har tatt til etterretning, kommer det også frem at arbeidsgiver tvang ansatte til å forlate Belgia gjennom trusler for å hindre dem i å delta i undersøkelser iverksatt av belgiske myndigheter.

300 søknader med avslag

Migrasjonsverkets konklusjon fra egen undersøkelse er at arbeidsgiver opptrådte useriøst i forbindelse med de aktuelle søknadene om arbeidstillatelse. Det vurderes blant annet at det er fare for at de tiltenkte ansatte ikke får de vilkårene som er lovet i ansettelsen.

– Basert på det som har kommet frem har vi nå fattet vedtak i alle søknader knyttet til dette selskapet. Totalt dreier det seg om 300 søknader som får avslag. De gjelder folk som ennå ikke har kommet til Sverige, sier Jesper Starkerud, nasjonal koordinator for arbeid mot arbeidslivskriminalitet i Migrationsverket.

Migrationsverket skal bidra i arbeidet mot menneskehandel og hindre at reglene for arbeidstillatelser misbrukes. Dette innebærer blant annet å være observant på om arbeidstilbud utarbeides med sikte på å omgå reglene. Myndigheten har de siste årene gjort et omfattende arbeid for å øke vilkårene for dette.

Effektivt samarbeid gir resultat

– Vi ser nå et klart resultat av det arbeidet. Det er gjennom effektivt samarbeid innen Migrationsverket, blant annet med våre interne nettverk mot arbeidslivskriminalitet og menneskehandel, at vi har klart å identifisere disse sakene, sier Jesper Starkerud.

FAKTA:

Den svenske regjeringen har gitt Migrationsverket og åtte andre myndigheter i oppgave å utvikle felles kontrollmetoder for å motvirke juks, regelbrudd og kriminalitet i arbeidslivet. Arbeidet tar utgangspunkt i de felles arbeidsplasskriminalitetssentralene (AKC).

De ni deltakende myndighetene er: Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan i Sverige, Jämställdhetsbyrån, Migrationsverket, Politiverket, Skatteverket og Riksadvokaten. Det er det svenske Arbetsmiljöverket som koordinerer oppdraget.

KILDE: Byggvärlden

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår