Når må VA-rør i borettslag og sameier rehabiliteres?

 
Når må VA-rør i borettslag og sameier rehabiliteres?Illustrasjonsbilde. Foto: Odd Borgestrand
FAGARTIKKEL: Er borettslaget eller sameie forberedt på å håndtere aldrende vannledninger og avløpsrør?

Av Per H Olsen, daglig leder i VB Tromsø/Høytrykksvakta AS

Unngå kostbare nødreparasjoner og sikre en trygg og funksjonell infrastruktur ved å vurdere faktorene under. 

(Denne artikkelen ble første gang publisert på VB Bloggen. Gjengitt med tillatelse fra VB Gruppen)

Alder på rør og installasjonstidspunkt

Er rørene og vannledningene mer enn 50 år gamle har de nådd forventet levetid og vel så det, og det er på høy tid å gjøre noe med dem.

Levealderen kan forkortes hvis kvaliteten på materialene er dårlig – eller hvis den opprinnelige jobben ikke er skikkelig utført. I tillegg kan vannkvalitet og vanntemperatur ha betydning hvis det er snakk om kobberrør som ofte ble brukt tidligere. Produkter, materialer og arbeidsmetoder har endret seg gjennom de siste tiårene, derfor er også installasjonstidspunkt viktig.

Det kan godt hende bygget ikke har synlige symptomer på skader eller slitasje på rør og vannledninger akkurat nå. Det er likevel alltid lurt å gjennomføre en sjekk før skader oppstår, også hvis vannrørene er av yngre dato. Når en skade først har skjedd, blir kostnadene gjerne betydelig høyere enn ved planlagte utbedringer. I tillegg kan det få konsekvenser for forsikringen hvis nødvendig vedlikehold ikke har blitt gjennomført.

Les mer: Vedlikeholdsansvar og skadeforebygging i borettslag og sameier

Borettslagsstyret har et vedlikeholdsansvar

Borettslaget eller sameiet har gjennom styret et vedlikeholdsansvar. Det innebærer blant annet å sørge for at felles rør, kanaler og andre fellesinstallasjoner som går gjennom boligen eller i grunnen, blir holdt i orden.

Vedlikeholdsansvaret gjelder også sluk. Det finnes imidlertid ingen godkjente løsninger for rehabilitering av sluk. Her må det rett og slett lages nye sluk når behovet oppstår, eller når bad skal pusses opp eller rehabiliteres. 

Alle beboere bør imidlertid oppfordres til å rense sluk jevnlig og kontrollere varmtvannsberederen for å forhindre vannlekkasjer. Varmtvannsberedere har som du sikkert er kjent med, også en begrenset levetid. 

Les også: Må jeg bytte sluk når jeg skal pusse opp badet?

Rørfornying eller utskiftning av rør?

Her er det dessverre ingen fasitsvar. Det som er viktig, er å begynne i riktig ende. Be derfor rørleggeren om å gjøre en vurdering og eventuelt foreta en helhetlig analyse før dere tar en endelig avgjørelse. Utskiftning av rør må ses i sammenheng med øvrige installasjoner, for det er dumt å gå for utbedring av noe nå hvis noe annet må utbedres om kort tid. På grunnlag av vurderingen og analyseresultatene, vil en rørlegger kunne anbefale hva som er best i deres tilfelle. Kanskje må kun enkelte av rørene skiftes ut.

Les også: Gamle rør i borettslag – utskiftning eller rørfornying?

Forebygging og serviceavtaler

Selv om det kanskje er mange år til ditt borettslag må rehabilitere rør, er det en god idé å etablere en service- og vedlikeholdsavtale som for eksempel en Vannsjekk i hver enkelt leilighet hvert 3. år.

Gjennom VB kan borettslag og sameier få gode serviceavtaler med lokale bedrifter. Ved å inngå en slik avtale kan du være trygg på at du og styret hele tiden har kontroll på vann- og sanitærinstallasjonene i bygget. En serviceavtale skaper også forutsigbarhet, og rehabiliteringen kan planlegges i god tid.

En ytterligere fordel med en slik avtale, er at rørleggerbedriften er kjent med bygget og røropplegget, og trenger derfor ikke bruke unødvendig tid hvis det skulle oppstå uforutsette hendelser. Rørleggeren kan være raskt på plass og gjøre det som trengs umiddelbart. 

Sjekklister og kvalitetssikringsverktøy

Under en service eller en vedlikeholdskontroll benytter VB-rørleggere sjekklister som sikrer at alle relevante komponenter og rørdeler blir kontrollert. De fleste bedriftene har tatt i bruk Dextro, et digitalt kvalitetssikringsverktøy som gjør at dokumentasjon på utført service enkelt kan overføres til borettslaget rett etter utført service. Med god dokumentasjon på vedlikehold, står dere i tillegg sterkere i møte med forsikringsselskapet hvis det skulle bli nødvendig.

Les mer: Tre gode grunner til å benytte digitale rørleggere

I tillegg til jevnlig kontroll av hver leilighet, anbefaler vi gjerne en større hovedsjekk av innvendige rør og utvendige rør i bakken hvert 10. år. Husk også at taknedløp trenger en opprenskning med jevne mellomrom.

Dette er generelle forslag. Behovet vil avhenge av rørenes tilstand og alder. Forhør deg med en VB Rørlegger om hva som kan være fornuftig for borettslaget eller sameiet der du holder til.

På tide med rehabilitering eller bare planlagt vedlikehold?

Sitter du i styret i et borettslag eller sameie, og er usikker på hva du bør gjøre for å overholde vedlikeholdsplikten når det gjelder vannledninger, avløp, sluk og bad? Det enkleste er å starte med å kontakte en rørlegger.

(KILDE: VB Bloggen)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår