Neste år går 6000 energimerker ut på dato

 
Neste år går 6000 energimerker ut på datoIllustrasjonsbilde
I år må nesten 2000 energimerker fornyes, da de kun varer i 10 år. Neste år blir trykket langt høyere, når over 6000 energimerker går ut på dato.

I 2010 ble det innført lovpålagt energimerking av alle yrkesbygg og utleielokaler på over 50 kvm. i Norge. I år må nesten 2000 energimerker fornyes, da de kun varer i 10 år. Trykket neste år blir langt høyere. 

- Det er NVE som er ansvarlig for å gjennomføre tilsyn av energimerking av yrkesbygg og utleielokaler. Byggeier kan bli ilagt gebyr for manglende gyldig attest, sier seksjonssjef Ane Torvanger Brunvoll i NVE i en pressemelding.

- Miljø og energieffektivitet har stort fokus nå, og energimerke er noe som er etterspurt av både kjøpere og leietagere. I tillegg kan du gjennomføre energimerkingen sammen med f.eks. vurdering av tekniske anlegg som kan føre til at du identifiserer muligheter for mer effektiv drift og kostnadskutt, påpeker Brunvoll.

Eergirådgiver i Caverion, Marte Aaltvedt forteller at energiattesten skal inneholde energimerke, oppvarmingsmerke, energibruk, tiltaksliste og sammendrag.

- For yrkesbygning som er i drift, skal målt energibruk for de tre siste år oppgis. Det eneste byggeier må gjøre er å gi tilgang til bygget for befaring, sende over det de har av FDV og tegninger samt energiforbruk, resten skal energirådgiveren ta seg av, sier Aaltvedt.

Energirådgiveren vil da beregne energikarakteren for bygget i samsvar med beregningsmetodene i NS3031:2014 og laste det opp i energimerkesystemet sammen med aktuelle tiltak for bygget. Energiattest sendes til kunden så de kan slå det opp på bygget. 

Energimerkeforskriften trådte i kraft 1. januar 2010. Fra 1. juli 2016 er det ENOVA som forvalter energimerkesystemet. Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) er tilsynsmyndighet.

Fakta om energimerking:

• Yrkesbygg og nye boliger skal energimerkes av en ekspert.
• Eksperter kan være rådgivende ingeniører og andre som dekker de kompetansekravene som er stilt.
• Energimerkeforskriften pålegger eier av en bygning å sørge for at bygget er energimerket ved salg og utleie av eiendom.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår