Ny kunnskap fra ZEN

 
Ny kunnskap fra ZENBildet: Brattørkaia er pekt ut som et nullutslippsnabolag i FME-forskningssenteret ZEN. Ill: Powerhouse
NTNU og byggebransjen har valgt ut sju områder for å demonstrere hvordan nabolag kan bidra til nullutslipp i det nye, store ZEN-prosjektet. Allerede i 2019 kan de første nullnabolagene stå klare.

Hovedideen bak nullnabolagsprosjektet ZEN (The Research Centre on Zero Emission Neighbourhoods in Smart Cities) er å flytte fokuset vekk fra enkeltbygninger til hele nabolag når man skal utforme morgendagens energieffektive og klimavennlige bygninger og områder.

– Man kan designe områder på en mye smartere og mer kostnadseffektiv måte enn i dag, sier direktør i Skanska Teknikk og styreleder i ZEN, Rune Stene, til Lavenergiprogrammet.

Fordeler klimaansvaret på flere bygg
– For eksempel, kan bygninger med gunstige fasader og tak i forhold til himmelretning og lokalt klima få et større ansvar for solenergiproduksjon. Bygninger som ligger mer i skyggen kan benyttes til andre klima- og energieffektive funksjoner om man ser hele områder under ett.

Stene peker videre på et annet viktig element ved prosjektering av nullutslippsbygg.

– Energieffektiviteten og klimafokuset er gjeldende i hele byggeprosessen, og ikke bare selve bygningene og arealet som tas i bruk. Vi ser også på karbonavtrykket som byggematerialene tar med seg inn i prosjektet, og hvor stort karbonavtrykk selve byggeprosessen bidrar med. Dette skal tas med i karbonregnskapet til det ferdige området.

Effekt-prosjektering blir viktigere

Økt kompetanse på effekt-prosjektering og styring er viktige elementer for å kunne finne riktig forhold mellom kost og nytte i nullutslipps-prosjekter.  Partnene i ZEN er en sammensetning av aktører som har komplementær kompetanse, noe som vil gi svært nyttig bakgrunn for å løse komplekse utfordringer.

– Ett konkret eksempel på en tverrfaglig problemstilling er hvordan man prosjekterer og dimensjonerer effektuttak i et nabolag, og hvordan dette skal administreres i grensesnittet mellom energiproduserende privatboliger og offentlige formålsbygg, sier Stene som gleder seg til komme i gang med konkrete piloter.

Stene sier Skanska vil posisjonere seg i disse prosjektene for å bygge nødvendig kunnskap for å kunne møte morgendagens krav til energieffektive og klimavennlige byggemetoder.

– Vi kommer gjennom å være partner til å høste forskjellig erfaring fra pilotene, som til sammen vil gi ZEN-konsortiet, og byggebransjen for øvrig, nødvendig kunnskap og erfaring i å bygge klimasmart og energieffektivt for fremtiden.

Kilde: Lavenergiprogrammet

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår