Ny kunnskap fra ZEN

 
Ny kunnskap fra ZENBildet: Brattørkaia er pekt ut som et nullutslippsnabolag i FME-forskningssenteret ZEN. Ill: Powerhouse
NTNU og byggebransjen har valgt ut sju områder for å demonstrere hvordan nabolag kan bidra til nullutslipp i det nye, store ZEN-prosjektet. Allerede i 2019 kan de første nullnabolagene stå klare.

Hovedideen bak nullnabolagsprosjektet ZEN (The Research Centre on Zero Emission Neighbourhoods in Smart Cities) er å flytte fokuset vekk fra enkeltbygninger til hele nabolag når man skal utforme morgendagens energieffektive og klimavennlige bygninger og områder.

– Man kan designe områder på en mye smartere og mer kostnadseffektiv måte enn i dag, sier direktør i Skanska Teknikk og styreleder i ZEN, Rune Stene, til Lavenergiprogrammet.

Fordeler klimaansvaret på flere bygg
– For eksempel, kan bygninger med gunstige fasader og tak i forhold til himmelretning og lokalt klima få et større ansvar for solenergiproduksjon. Bygninger som ligger mer i skyggen kan benyttes til andre klima- og energieffektive funksjoner om man ser hele områder under ett.

Stene peker videre på et annet viktig element ved prosjektering av nullutslippsbygg.

– Energieffektiviteten og klimafokuset er gjeldende i hele byggeprosessen, og ikke bare selve bygningene og arealet som tas i bruk. Vi ser også på karbonavtrykket som byggematerialene tar med seg inn i prosjektet, og hvor stort karbonavtrykk selve byggeprosessen bidrar med. Dette skal tas med i karbonregnskapet til det ferdige området.

Effekt-prosjektering blir viktigere

Økt kompetanse på effekt-prosjektering og styring er viktige elementer for å kunne finne riktig forhold mellom kost og nytte i nullutslipps-prosjekter.  Partnene i ZEN er en sammensetning av aktører som har komplementær kompetanse, noe som vil gi svært nyttig bakgrunn for å løse komplekse utfordringer.

– Ett konkret eksempel på en tverrfaglig problemstilling er hvordan man prosjekterer og dimensjonerer effektuttak i et nabolag, og hvordan dette skal administreres i grensesnittet mellom energiproduserende privatboliger og offentlige formålsbygg, sier Stene som gleder seg til komme i gang med konkrete piloter.

Stene sier Skanska vil posisjonere seg i disse prosjektene for å bygge nødvendig kunnskap for å kunne møte morgendagens krav til energieffektive og klimavennlige byggemetoder.

– Vi kommer gjennom å være partner til å høste forskjellig erfaring fra pilotene, som til sammen vil gi ZEN-konsortiet, og byggebransjen for øvrig, nødvendig kunnskap og erfaring i å bygge klimasmart og energieffektivt for fremtiden.

Kilde: Lavenergiprogrammet

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår