OPI-kanal ble løsningen

 
OPI-kanal ble løsningenBildet: Wavin PP Sepio er produsert etter NS 2970 som kvalifiserer dem for SN4, og de er skreddersydd for innstøping i OPI-kanaler.
Wavin PP Sepio ligger nå under gatene i verneverdige Røros sentrum.

Med nettsjef Lars Hofstad i spissen bestemte Røros Elektrisitetsverk å legge kablene sine i en OPI-kanal, hvor kabelkanalene støpes inn i betong. I tillegg til å være solide og vare omtrent evig, er OPI-kanaler også fleksible; du må ikke grave dem opp igjen når du skal bytte kabler. Du kan bare dra ut de eksisterende kablene og deretter trekke inn nye.

- Lars Solbjørg i Oslo Presstoff Industri påstod at beregnet levetid på denne OPI-kanalen ville være minst 200 år, forteller Hofstad.

- En everkskabel lagt rett i bakken varer vanligvis bare 70 år, avhengig av hvordan kabelen er blitt forlagt og behandlet under utleggingen, og hvordan miljøet rundt kabelen tærer på ytterkappen dens. Vi forstod derfor raskt at en OPI-kanal var midt i blinken for dette prosjektet.

- Hvorfor valgte dere akkurat Wavin PP Sepio i denne OPI-kanalen?
- Vi ville være trygge på at rørene vi valgte var utstyrt med NS-merkingen fra Nemko Certification, som er de strengeste kvalitetskravene her i landet, svarer Hofstad - Wavin PP Sepio er produsert etter NS 2970 som kvalifiserer dem for SN4, og de er skreddersydd for innstøping i OPI-kanaler. Kort sagt tilfredsstiller de alle gjeldende krav og standarder til dette formålet. Dessutentåler de slag og støt som jo gjerne oppstår ved lagring, transport og legging. De kan også installeres under alle temperaturforhold og temperaturen påvirker ikke egenskapene deres, heller. Og det er jo et poeng her i vinterkalde Røros.

- Sepio er det latinske navnet for å «beskytte», og det passer godt til disse kabelrørene, innskyter Heiko Heincken. Han er Wavins distriktleder for El & Tele i region sør/vest. - Sepio er laget i PP, som vi anser er fremtidens materiale for kabelrør, på grunn av dette materialets gode egenskaper, både når det gjelder vekt og ringstivhet. Wavins PP kabelrør-sortiment består av glatte- og dobbeltveggede rør, pluss et komplett fittingsprogram med muffer og bend.

- Arbeidet med nedlegging av den 500 meter OPI-kanalen i Rørosgatene startet i 2013, opplyser Hofstad. - Kanalen består av seks Wavin 125 mm PP Sepio kabelrør. Tre av dem ble benyttet med en gang, mens de tre siste har vi i reserve og for fremtidige prosjekter.
- Alt har vært nøye planlagt, og det har vært strenge krav fra såvel kulturminneforvalter som arkitekt på at gaten skulle fremstå nøyaktig slik den gjorde før restaureringen startet. Dette har omfattet alt fra riktig farge på asfalten, til hvordan fordelingsskapene våre for strøm skulle bli minst mulig synlige i gatebildet. Vi hadde også en utfordring med en «vannpost» som tidligere hadde stått midt i gaten og nå skulle tilbake på plass igjen.
- Prosjektet var ferdig og klart for asfaltering i fjor høst. Så nå har rørosingene fått et ultramoderne kabelanlegg under de verneverdige og tradisjonsrike gatene sine, som de vil ha glede av de neste 200 årene, minst, fastslår Heiko Heincken

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår