Oppfordrer til solidaritet i tøffe tider

 
Oppfordrer til solidaritet i tøffe tiderBildet: Nå handler det om å ta vare på egen helse, redusere smittefaren og hjelpe hverandre gjennom en tøff periode for bransjen og for hele samfunnet, sier administrerende direktør Marianne W. Røiseland i Rørentreprenørene Norge. Foto: Ilja Hendel
- Det blir noen tøffe måneder framover. Vi er en del av et globalt arbeidsmarked, og det blir en utfordring å skaffe nok personell til alle pågående prosjekter.

Av Odd Borgestrand

Det sier administrerende direktør Marianne W. Røiseland i Rørentreprenørene Norge til VVS aktuelt.

Aktivitet på vent

Rørentreprenørene Norge setter nå mye av sin aktivitet på vent for å bistå medlemsbedrifter med råd og veiledning i en tid der hele landet nærmest blir stengt ned. Både sentraladministrasjonen og avdelingsledere over hele landet er klare til å hjelpe medlemsbedrifter med å formidle både behov for arbeidskraft og overskudd på arbeidskraft. 
- Mange har erfaring med å bistå i leie av arbeidskraft mellom bedriftene. Nå trappes dette opp, forteller Røiseland.

Solidaritet i en tøff situasjon

Hun mener det er viktig å stille solidarisk opp for hverandre i en tøff situasjon.
- Vi er i et marked med mange gjestearbeidere og produkter som kommer langveis fra. For noen har det allerede skapt utfordringer, og vi vet at utfordringene øker dag for dag og time for time. Derfor er det utrolig viktig at vi nå står skulder ved skulder i denne situasjonen, sier hun.
Hun oppfordrer derfor alle medlemsbedrifter om å ta kontakt med sine lokale avdelinger eller med hovedkontoret for alle typer spørsmål.  Alle medlemsbedrifter vil i tillegg også få god hjelp av NHO-systemet til å håndtere praktiske spørsmål knyttet til permitteringer og andre arbeidsgiverutfordringer. Røiseland oppfordrer derfor alle medlemmer å bruke NHO og Arbinn-portalen for å holde seg oppdatert og få hjelp i praktiske spørsmål.
- Hvis det oppstår problemer rundt kontrakter kan de som har Help-forsikring bruke den, andre kan kontakte Rørentreprenørene Norge, fortsetter hun.

Utleie framfor permitteringer

Byggenæringens Landsforbund har også anbefalt bedrifter om å bistå hverandre med utleie av ansatte til andre produksjonsbedrifter som et alternativ til permittering.
- Mange bedrifter opplever at de ikke får levert nødvendige varer eller at leveringen blir forsinket slik at produksjonen begrenses eller stopper opp fordi koronaviruset har gitt opphav til ulike driftsforstyrrelser, skriver BNL på sine nettsider.
Marianne W. Røiseland mener det er viktig at hver enkelt bedrift lokalt vurderer hvilke tiltak som er hensiktsmessige og best egnet for å ivareta hensynet til både bedriften og de ansatte – innenfor de rammer lov og avtaleverk setter. Utleie av egne ansatte til andre produksjonsbedrifter kan være et godt alternativ til permittering.

En lyttepost

- I dagene og ukene framover vil vi være en «lyttepost» og fange opp det som rører seg blant våre medlemsbedrifter og bringe disse videre i BNL og NHO. Vi er i et globalt arbeidsmarked, og det handler først og fremst om å bidra til at bedriftene kommer seg gjennom denne krisen best mulig. Vi trenger sterke rørentreprenører når denne krisen er over. Generelt oppfordrer vi bedrifter til å følge rådene fra Folkehelseinstituttet og bidra til lavest mulig risiko for sykdom og spredning av den.

- Mange arbeidssituasjoner vil fortsatt være trygge og det må kjøres kloke vurderinger. Det blir en utfordring å skaffe nok personell på flere prosjekter rundt om i landet, og vi har allerede registrert at enkelte av våre medlemsbedrifter har medarbeidere i karantene. Derfor må vi stå sammen og bidra til at skadeomfanget blir minst mulig, sier Røiseland videre.

Hjemmekontor og digitale møter

Ansatte i administrasjonen i Rørentreprenørene Norge er allerede oppfordret til å benytte hjemmekontor for å redusere faren for smitte. En rekke av Rørentreprenørenes planlagte kurs og konferanser er allerede satt på vent.
- Noen samlinger vil trolig bli gjennomført digitalt. Det kan også gjelde foreningens generalforsamling som er planlagt til 19.-20. mai på Gardermoen.  Hvordan generalforsamlingen skal gjennomføres vil bli styrebehandlet i løpet av kort tid, men digital gjennomføring er absolutt et alternativ, tror Røiseland.
Hun ber alle medlemmer følge nøye med på utviklingen og først og fremst ivareta egen helse.
- Det blir en tøff tid for vår bransje og for hele samfunnet. Det er det ingen tvil om, men vi må håpe at denne perioden ikke blir for langvarig, sier hun til slutt.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår