Rett til utdanningspermisjon?

Publisert: 9 Aug 2018
Av advokat og partner Anniken Astrup i Føyen Torkildsen AS
Etterutdanning og kompetanseheving kan være både i den ansattes og i bedriftens interesse. Ikke sjelden oppstår det likevel praktiske og juridiske problemstillinger. Denne artikkelen tar sikte på å gi en oversikt over reglene for utdanningspermisjon som er nedfelt i arbeidsmiljøloven og gi noen avklaringer på de praktiske og juridiske problemstillingene som vil kunne oppstå ved etterutdanning.
Vilkår for rett til utdanningspermisjon
Retten til utdanningspermisjon gjelder alle arbeidstakere, uavhengig av stillingstype (fulltids- eller deltidstilsatt), tilsettingsform (fast eller midlertidig), størrelsen på virksomheten, type arbeidsgiver eller sektor man arbeider i.
Rett til utdanningspermisjon har ansatte bare dersom de har vært ansatt hos arbeidsgiveren de siste to år. Det kan søkes om permisjon i inntil tre år for å delta i organiserte utdanningstilbud. Ansatte har ikke rett til permisjon for selvstudier. Fjernundervisning er kun akseptert dersom fjernundervisningen er organisert av utdannelsesinstitusjonen.
Utdanningen må være yrkesrelatert. Yrkesrelatert utdanning omfatter alle typer arbeidsmarkedsrelevant etter- og videreutdanning. Det er ikke noe krav om at utdanningen har betydning for stillingen som arbeidstakeren for tiden har, eller for arbeidsgiveren for øvrig. Det er således mulig å ta permisjon for å utdanne seg til et helt annet yrke. Det er også mulig å ta permisjon for å fullføre grunnskole og videregående opplæring.
Hvorvidt en utdanning er yrkesrelatert må avgjøres konkret i forhold til den enkelte arbeidstakeren som søker permisjon. Utdanningstilbud som for noen kan være rent hobbypreget, kan for den aktuelle søkeren være ledd i en plan for å bedre sine utsikter på arbeidsmarkedet.
Unntak fra retten til utdanningspermisjon
I arbeidsmiljølovens § 12-11 (2) heter det at “Permisjon kan likevel ikke kreves når det vil være til hinder for arbeidsgivers forsvarlige planlegging av drift og personaldisponeringer”
Bakgrunnen for denne unntaksregelen er at ulempene for arbeidsgiveren kan være så store at arbeidstakerens legitime interesser for å ta utdanningspermisjon må vike. Det må foretas en konkret helhetsvurdering av partenes interesser i hvert enkelt tilfelle. Vurderingen må ta hensyn til at det alltid vil være visse problemer for virksomheten når medarbeidere avvikler permisjon. Slike generelle problemer vil ikke være tilstrekkelig til å nekte permisjon.
Relevante momenter i vurderingen vil blant annet være arbeidstakerens stilling, herunder om arbeidstakeren har en nøkkelposisjon, permisjonens varighet, virkningene av permisjonen sammenholdt med annet fravær, antallet tidligere fremsatte ønsker fra arbeidstakeren om permisjon, virksomhetens størrelse og virksomhetens muligheter for å redusere ulempene. Det vil oftere være til hinder for arbeidsgiverens forsvarlige planlegging av drift og personaldisponeringer om en ansatt i en nøkkelstilling eller i en ledende stilling innvilges utdanningspermisjon enn en ansatt i en underordnet posisjon. Årsaken er at virksomheten ofte er avhengig av at ansatte som har slike stillinger faktisk også fungerer/arbeider i disse. Ulempevurderinger vil uansett bero på en totalvurdering av ovennevnte momenter, hvor den ansatte stilling/rolle vil inngå som ett av flere momenter.
Arbeidsgiveren har plikt til å tilrettelegge for ansattes utdanningspermisjon. Dersom ønsket om permisjon gjentatte ganger blir avslått, kan dette indikere at arbeidsgiver ikke gjør tilstrekkelig for å tilrettelegge. Arbeidsgiveren har bevisbyrden og må sannsynliggjøre at unntaket kommer til anvendelse.
Blir ikke arbeidstakeren og arbeidsgiveren enige, kan tvisten bringes inn for Tvisteløsningsnemnda som treffer vedtak.
Fremgangsmåten ved søknad/krav om utdanningspermisjon
Det er et lovfestet krav at arbeidstakere som vil bruke retten til utdanningspermisjon, må gi arbeidsgiveren skriftlig varsel om dette. Varselet skal inneholde opplysninger om utdanningens faglige innhold, varighet og eventuelt opptak ved utdanningsinstitusjon. Dersom det gjelder utdanning ut over grunnskole eller videregående opplærings nivå, må yrkesrelevans begrunnes.
Dersom arbeidsgiveren vil gjøre gjeldende at vilkårene for utdanningspermisjon ikke er oppfylt, må arbeidsgiveren gi arbeidstakeren skriftlig underretning om dette, snarest mulig og senest innen seks måneder. Dersom varslet permisjon er kortere enn seks måneder, skal underretning foreligge innen tre måneder etter at varsel er mottatt, men innen to måneder når varslet permisjon er kortere enn en måned. Arbeidsgiveren skal fram til svar gis, på forespørsel orientere arbeidstakeren om hva som må gjøres for om mulig å legge til rette for permisjonen.
Etter endt utdanningspermisjon
Arbeidsgiveren kan ikke kreve at arbeidstakeren kommer tilbake etter endt utdanningspermisjon. Det er heller ikke tillatt å forhåndsavtale en bindingstid til arbeidsgiveren etter endt permisjon. Motsatt kan være tilfelle dersom arbeidsgiveren helt eller delvis betaler arbeidstakerens utdanning eller kostnader eller yter lønn under permisjonen. Det må være et rimelig forhold mellom arbeidsgivers støtte til utdanningen og bindingstidens lengde.
Ved tilbakekomst fra permisjon, har arbeidstakeren i utgangspunktet rett til å komme tilbake til samme stilling. Unntak kan tenkes hvor det har skjedd mer generelle endringer i organisasjonen i løpet av tiden vedkommende har vært ute i permisjon, som også kan ha betydning for arbeidstakerens stilling. Utdanningspermisjon er heller ikke til hinder for at arbeidstakeren kan sies opp av andre grunner, for eksempel driftsinnskrenkninger.
-
Hallingplast satser på fornybar energi
Hallingplast satser på solceller fra Bruse AS. Fullt utbygd skal anlegget produsere ti prosent av forbruket til plastrørprodusenten.
-
Søker totalentreprenør til VA-prosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Nittedal kommune utlyser tilbudskonkurranse for rehabilitering av vannledninger ved Slattum terrasse.
-
Bedrifter får betalingsproblemer
Antall inkassosaker for bedrifter har økt med 20 prosent det siste året. Dette indikerer at flere konkurser vil følge etter i løpet av året, spår Intrum Skandinavia.
-
NTNU tester ut ny varmepumpeløsning
Det forskes på å få til mer energieffektive varmepumper. En ny type mer energieffektiv varmepumpe er klar til testing ved NTNU. Målet er at den kan anvendes til å gjenvinne overskuddsvarme fra industrien.
-
- Hektiske tider for BTF
I høst ble det klart at Building The Future (BTF) vant kontrakten som totalteknisk entreprenør på en av Norges største fastlandsinvesteringer; battterifabrikken FREYR.
-
- Her er fem energitrender for byggebransjen i 2023
KRONIKK: Hvilke trender vil forme nærings-, bolig- og industribygningssektoren i 2023? Energi vil være et overordnet tema.
-
Hansgrohe prioriterer bærekraftig plast
Armatur- og dusjprodusenten Hansgrohe skifter nå ut ca. 45 prosent av den sprøytestøpte plasten ved fabrikken i Offenburg med materialet ABS-plast (Akrylnitril-butadien-styren).
-
Klart for BACnet-kurs
NFEA arrangerer BACnet-kurs i Oslo i 15-16. februar 2023. Foreleser er Frank Schubert fra Beckhoff Automation GmbH & Co i Tyskland.
-
Tilbyr kjøle- og fryseromsprosjekt ved Kurland sykehjem
AKTUELLE PROSJEKTER: Sarpsborg kommune utlyser totalentreprise på utskifting av kjøle- og fryserom ved Kurland Sykehjem.
-
NMBU søker ventilasjonsentreprenør
AKTUELLE PROSJEKTER: NMBU og NIBIO på Ås tilbyr rammeavtale på ventilasjonstekniske tjenester.
-
Uponor lanserer ny generasjon skap
Uponor har utviklet en helt ny generasjon fordelerskap og tilbyr nå 66 nye artikler i Uponor Aqua PLUS Skapportefølje. De nye produktene er allerede tilgjengelig for kundene, og et basissortiment er på vei inn til grossistene.
-
- Må ta byggefeil på alvor
- Vår yrkesstolthet blir såret når betydningen av fagkunnskap blir snakket ned. Det skjer ofte når byggebransjens aktører diskuterer hvordan vi skal redusere byggeskadene.
-
Det viktige vannet
Vegen har blitt kort fra tørke og vannmangel til ekstremregn og vannskader. Utfordringene angår oss alle. Det er på høy tid å prioritere det viktige vannet!
-
Store muligheter i flytende solenergi
Investeringene i solkraft er i kraftig vekst, og flytende solenergi er en viktig nisje. Der har Norge særdeles gode forutsetninger.
-
Nå kan man skifte til yrkesfag uten å gå førsteåret om igjen
Regjeringen lanserer en ny ordning hvor elever kan skifte til yrkesfag etter førsteåret på studiespesialisering, uten å måtte gå videregående trinn 1 om igjen.
-
Forenkler hverdagen for håndverkere
Et nytt sporingssystem, ViaTracks Find fra Devinco i Trondheim, forenkler arbeidet med å finne gjenglemt verktøy på byggeplass.
Aktivitetskalender
-
Klart for BACnet-kurs
NFEA arrangerer BACnet-kurs i Oslo i 15-16. februar 2023. Foreleser er Frank Schubert fra Beckhoff Automation GmbH & Co i Tyskland. -
Inviterer til VA-dagene for tredje gang
I april inviterer Saint-Gobain PAM Norge AS til VA-dagene for tredje gang, og øker samtidig fra én til to dager. VA-dagene 2023 – by PAM, er navnet på konferansen. -
- Datoene er klare for VA Messene 2023
VA MESSENE 2023: Norges største og råeste bransjetreff for VA er nå klare med datoene for 2023. Fra 7. – 16. mars reiser VA Messene igjen rundt til fire byer i Norge – denne gangen sammen med både Norsk Vann, Nasjonalt senter for vanninfrastruktur og flere nye utstillere. -
- Bekrefter Cersaies betydning
Totalt 91 296 besøkende deltok på Cersaie 2022 nylig. Til sammen 624 utstillere fylte det 140 000 kvadratmeter store messeområdet, fordelt på femten haller i Bologna messesenter.
Aktuelle prosjekter
-
Søker totalentreprenør til VA-prosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Nittedal kommune utlyser tilbudskonkurranse for rehabilitering av vannledninger ved Slattum terrasse. -
Tilbyr kjøle- og fryseromsprosjekt ved Kurland sykehjem
AKTUELLE PROSJEKTER: Sarpsborg kommune utlyser totalentreprise på utskifting av kjøle- og fryserom ved Kurland Sykehjem. -
NMBU søker ventilasjonsentreprenør
AKTUELLE PROSJEKTER: NMBU og NIBIO på Ås tilbyr rammeavtale på ventilasjonstekniske tjenester. -
Utlyser ventilasjonsprosjekt i Vestvågøy
AKTUELLE PROSJEKTER: Vestvågøy kommune i Nordland inviterer til konkurranse om oppgradering av ventilasjonsanleggene ved Svarholt skole – «Gulbygget». -
Tilbyr rammeavtale på rådgivningstjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Evenes kommune i Nordland utlyser konkurranse om rammeavtale på prosjekterings- og rådgivningstjenester i kommunen -
Bygger ny energisentral ved UiS
AKTUELLE PROSJEKTER: Universitetet i Stavanger har ambisjon om å bli selvforsynt med energi. Etablering av en ny energisentral er et stort og viktig skritt på vei mot målet. -
Skal oppgradere byggautomasjon ved Oppdal helsesenter
AKTUELLE PROSJEKTER: Oppdal kommune Inviterer til anbudskonkurranse om utskifting av bygningsautomasjonsanlegget ved Oppdal helsesenter. -
Søker leverandør til bioenergiprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Sigdal kommune søker leverandør til bioenergiprosjekt i kommunale formålsbygg på Nerstad og Eggedal. -
Søker konsulentbistand i energi- og klimaspørsmål
AKTUELLE PROSJEKTER: Rogaland fylkeskommune ønsker konsulenttjenester for kartlegging og analyse av energi- og klimaomstilling i Rogaland. -
Tilbyr rammeavtale på utskifting av vannmålere
AKTUELLE PROSJEKTER: Drammen kommune tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester for utskiftning og montering av nye vannmålere i kommunen. -
Ønsker rammeavtale på tekniske rådgivertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Nedre Romerike Avløpsselskap (NRA) vil om kort tid tilby rammeavtale for tekniske rådgivertjenester. -
Rehabiliterer Bjørgvin fengsel
AKTUELLE PROSJEKTER: Statsbygg søker generalentreprenør for rehabiliteringsprosjekt ved Bjørgvin fengsel. -
Viken tilbyr rammeavtale innen rørleggerfaget
AKTUELLE PROSJEKTER: Viken Fylkeskommune tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester og rørfaglige entreprenørtjenester. -
Utlyser ventilasjonsprosjekt ved UiT
AKTUELLE PROSJEKTER: UiT Norges arktiske universitet i Tromsø søker totalentreprenør til prosjektering og utskiftning av ventilasjonsanlegget i D-fløyen på HSL-bygget. -
Tilbyr vedlikeholdsavtale på varmepumper og kjøleanlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: Vestland Fylkeskommune tilbyr tjenesteavtale for forebyggende og avhjelpende vedlikehold av varmepumper og kjøleanlegg. -
Ønsker tilbud på byggautomasjon og elektro
AKTUELLE PROSJEKTER: Nesbyen kommune ønsker tilbud på byggautomasjon og elektroinstallasjoner i forbindelse med prosjektet Nesbyen avløpsrenseanlegg.
Bransjekommentar
-
- Her er fem energitrender for byggebransjen i 2023
KRONIKK: Hvilke trender vil forme nærings-, bolig- og industribygningssektoren i 2023? Energi vil være et overordnet tema. -
- EPD er bare ett av flere verktøy
FAGARTIKKEL: EPD miljødokumentasjon på rør og andre produkter er et tema mange byggherrer og prosjekter er opptatt av nå. Men miljøregnskap i prosjekter er mer enn det, og EPD er ett av flere verktøy. -
Hva innebærer å ha vedlikeholdsansvar i borettslag og sameier?
FAGARTIKKEL: Styret i borettslag og sameier er ansvarlig for vedlikehold. Det innebærer blant annet å sørge for at felles rør, sluk, kanaler og andre fellesinstallasjoner som går gjennom boligen eller i grunnen, blir holdt i orden. Har dere kontroll på dette i ditt styre? -
Fem sentrale trender for byggebransjen i 2023
KRONIKK: Det er all grunn til å forvente et tøft 2023 for byggesektoren. Stigende renter, høy inflasjon og krigen i Ukraina er blant årsakene til de urolige tidene. -
Hvordan få et varmeanlegg til å virke optimalt?
FAGARTIKKEL: Et varmeanlegg trenger energibærer med god kvalitet for at det skal fungere optimalt energiøkonomisk. -
Hvordan ser prosjektmarkedet for 2023 ut?
Prosjektdatabasen Byggfakta SMART registrerer om lag 12000 igangsettelser i et normalår. I 2022 så vi en nedgang i prosjektstartene, noe usikkerheten i markedet må ta sin del av skylden for. -
- Næringsbygg kan bli en pengemaskin
BRANSJEKOMMENTAR: - Med gode nok systemer kan bygninger til en viss grad bli selvforsynte med energi, og fungere som små minikraftverk i en allerede belastet infrastruktur. -
- Energisparing som går på helsa løs
BRANSJEKOMMENTAR: - Det er smart å etterisolere eldre boliger, men vi må snakke mer om ventilasjon. Inneklimaet kan bli dramatisk forverret når bygg blir tette. -
Fortsatt brems i byggestartene
I desember har Byggfakta registrert igangsatte byggeprosjekter for 25,2 milliarder kroner. Dette gir en nedgang på 3,3 prosent siden siste måned. -
Brannforløp og ventilasjon i skoler
FAGARTIKKEL: Ved skolebranner fungerer ikke ventilasjonsanlegget som det er tenkt. Det kan bidra til unødvendig spredning av røyk og gjøre det vanskeligere å evakuere. -
- Alvorlig at Regjeringen kjører gjennom dette lovforslaget
BRANSJEKOMMENTAR: - Arbeids- og sosialkomiteens innstilling om endringer i arbeidsmiljøloven m.m. har blitt fremlagt. BNL er svært skuffet over innstillingen, som vi mener vitner om manglende forståelse for byggenæringens virksomhet. -
- Fri næringsutøvelse settes i spill
BRANSJEKOMMENTAR: - Med åpne øyne går flertallet på Stortinget inn for innstramminger i mulighetene for innleie, som i stor grad kunne vært unngått med forsterket tilsyn. -
Hvordan få et mer energieffektivt bygg?
FAGARTIKKEL: Det finnes en hel del tiltak man kan gjøre for å reduser energibruken i et bygg. Potensialet for dette er stort og det er ofte enkle tiltak som skal til. -
- Nøkkelen ligger i et felles digitalt språk
BRANSJEKOMMENTAR: Den norske VA- og VVS-bransjen har oppnådd en revolusjonerende enighet: Nå skal informasjon om rør og andre produkter gjøres digital og maskinlesbar. -
Sort vann i energianlegget?
FAGARTIKKEL: Når man tar en vannprøve fra et varme- eller kjøleanlegg kan man noen ganger oppleve at vannet er helt sort. Tidligere anså man sort vann som et positivt tegn fordi det betød at vannet var "dødt" og dermed ikke korrosivt. -
Hvordan spare vann i næringsbygg?
FAGARTIKKEL: I Norge betaler vi for hver eneste liter vann som forbrukes, og noen steder betaler vi for tiden dyrt. Derfor ligger det stor økonomisk gevinst i å redusere vannforbruket. Her er noen tips til vannsparing i ditt næringsbygg.
Kurs og Seminarer
-
Klart for BACnet-kurs
NFEA arrangerer BACnet-kurs i Oslo i 15-16. februar 2023. Foreleser er Frank Schubert fra Beckhoff Automation GmbH & Co i Tyskland. -
Inviterer til VA-dagene for tredje gang
I april inviterer Saint-Gobain PAM Norge AS til VA-dagene for tredje gang, og øker samtidig fra én til to dager. VA-dagene 2023 – by PAM, er navnet på konferansen. -
- Datoene er klare for VA Messene 2023
VA MESSENE 2023: Norges største og råeste bransjetreff for VA er nå klare med datoene for 2023. Fra 7. – 16. mars reiser VA Messene igjen rundt til fire byer i Norge – denne gangen sammen med både Norsk Vann, Nasjonalt senter for vanninfrastruktur og flere nye utstillere. -
- Bekrefter Cersaies betydning
Totalt 91 296 besøkende deltok på Cersaie 2022 nylig. Til sammen 624 utstillere fylte det 140 000 kvadratmeter store messeområdet, fordelt på femten haller i Bologna messesenter. -
- Vi håper på storinnrykk
Påmeldingen til Hallingtreffs 25 års jubileum åpner 10. november. Treffet arrangeres på Ål og Geilo 10. - 12. januar 2022. -
Høringsmøte om klimabaserte energikrav i TEK
Rørentreprenørene Norge og VKE arrangerer digitalt høringsmøte for medlemsbedriftene onsdag 1. september kl. 10.00 - 12.00 på Teams. -
AVLYST: Tror på suksess for VA-touren 2020
Det blir på Sørlandet Travpark utenfor Kristiansand startskuddet går for tredje runde av VA Tour Norge førstkommende torsdag. -
Varmepumpekonferansen 2020 nærmer seg
På Varmepumpekonferansen vil det bli debatter og foredrag om alt fra synlighet på nett og maks effektbehov i borettslag, til dimensjonering av brønnparker og New Green Deal for Europe. -
Fronter smarte VA-løsninger
Nå slippes hele seminarprogrammet for årets VA Tour Norge som arrangeres på fem steder i mars. Temaet er «Smarte løsninger for vannforsyning og overvann. -
Om kjønnsbalanse og sølvfargede menn på Hallingtreff 2020
Påmeldingene til Hallingtreff 2020 strømmer inn og er i begynnelsen av november allerede oppe i 170, inkludert utstillere og foredragsholdere. -
Politiske kvarter og mye fag på Hallingtreff 2020
«En bransje i endring!» blir hovedtemaet for Hallingtreff 2020, som arrangeres 13.-15.januar. Programmet er nå klart og det åpnes for påmelding fra 15.oktober. Treffet arrangeres også denne gang på Vestlia Resort på Geilo. -
Hvem skal eie vinden?
ARENDALSUKA: Vindkraft blir god butikk. Aldri før har interessen for utbygging i Norge vært større enn nå. Hvem betaler prisen og hvem skal sitte igjen med gevinsten? -
Råtner Norge på rot?
ARENDALSUKA: Det blir en topptung debatt når Rådgivende Ingeniørers Forening inviterer til diskusjon om «Norge råtner på rot» under Arendalsuka.
Produktnyheter
-
Lanserer AXOR Universal Rectangular Accessories
Nå presenterer AXOR den nye tilbehørskolleksjonen AXOR Universal Rectangular Accessories, laget i samarbeid med Philippe Starck. -
Swegon presenterer frikjøleenhet med R290
Swegon har nylig lansert Titan Sky Hi FC R0, en helt ny serie luftkjølte væskekjøleenheter med innebygd frikjølingsfunksjon. -
- Mykstarterteknologi kan redusere lekkasjer
- Med en mer intelligent mykstarter har du større muligheter til å optimere startmomentet for å maksimere pumpenes ytelse og rørsystemenes levetid, mener ABB Electrification Norway AS. -
Lanserer NORD Mini Kitchen
Nordconcept AS lanserer nyheten NORD Mini Kitchen. Dette er ferdig monterte minikjøkken i moderne nordisk design på kun 117cm. -
AXOR utvider sortimentet med flere matt sorte produkter
Matt sort står for sofistikert design. Overflatefargen Matt Black avspeiler ikke bare en av de viktigste trendene innen design og innredning. Den lar seg også lett integrere i praktisk talt enhver designstil og gir flere muligheter for individualisering. -
Flow 1000 i skogsgrønn drakt
Siden svenske Vedum presenterte fargen skogsgrønn for noen år siden, har den blitt en stor favoritt. Nå presenteres en skogsgrønn variant av baderomsklassikeren Flow 1000 på et bad malt i samme nyanse. -
Snøfreserne som lar deg snørydde uten å bli utmattet!
Fra snødekte gangstier til hardpakkede innkjørsler – RYOBIs nye snøfresere har akkurat det du trenger for rask og sikker snørydding. -
Fargerike betjeningsplater fra TECE
TECEvelvet er nå tilgjengelig i seks moderne nyanser; Hvit, Greige, Beige-Brun, Lysgrå, Brun-grå og Sort. Betjeningsplaten er designet av Konstantin Grcic. -
Lindab med komplett styringssystem for brannspjeld
Brannvern i bygninger, og spesielt i ventilasjonssystemer, er et viktig område for Lindab. Nå lanseres et komplett styringssystem for brannspjeld. -
Exvent lanserer Svea Cooler
Exvent lanserer nå en Cooler-modul for sitt nye Svea-ventilasjonsaggregat. Utformingen av modulen muliggjør ventilasjon og kjøling av boliger uten behov for ekstra plass eller separat utedel for kjøling. -
Lanserer Alfix ProFix Plus
I 2022 vant Alfix Byggeriets Miljøpris for sin aktive bærekraftsstrategi. I forbindelse med dette lanserer de nå Alfix ProFix Plus, et av Norges første svanemerkede flislim. -
XtraStoris: Enkel oppbevaringsplass på drømmebadet
Drømmen om et personlig bad i gjennomført design er ikke langt unna når du har de riktige produktene tilgjengelig. Med hansgrohe XtraStoris oppbevaringsløsninger kommer du ett skritt nærmere. -
INR lanserer eksklusive nyheter til det ikoniske nordiske baderommet
Dusjserien EDGE, møbelserien AIR og den levende fargekolleksjonen UNLEASHED til dusj, blandebatterier og håndkletørkere – tre store nyheter i premiumsegmentet, som vil hjelpe den nordiske forbruker å skape sitt ikoniske baderom. -
Boblende nyhet fra Quooker
Nå lanserer Quooker CUBE, som gir deg forfriskende avkjølt vann med eller uten bobler rett i glasset. Samme kran gir deg også kaldt, varmt og kokende vann rett fra springen -
Ny forpakning og landsdekkende distribusjon
Fra juli 2022 kommer O.Berge-sortimentet i Altech-forpakning med landsdekkende distribusjon. -
Swegon lanserer Geyser Sky
Swegon lanserer nå Geyser Sky, en ny propan varmepumpe som er optimalisert for høy temperatur.
Nyttekjøretøy
-
- Sjokkerende dårlige intensiver
Under Arendalsuka har støtte og insentiver til elektriske varebiler vært et hett tema. RSA mener nullutslippsmålene i 2025 for el-varebiler kun kan nås dersom varebil-intensiver økes betraktelig, på linje med andre europeiske land. -
Først ut med helelektriske Ford E-Transit
De tre første kundeleverte E-Transit i Norge, som nylig ble utlevert hos Kverneland Bil i Stavanger, skal nå settes inn i den daglige driften og levere kontorrekvista og forbruksmateriell til bedrifter i Stavanger og Sandnes-regionen i Rogaland. -
Ford Transit Custom blir helelektrisk
Ford tok i dag nok et stort og viktig skritt på veien mot en helelektrisk fremtid da Ford Pro avslørte de første detaljene om den nye helelektriske E-Transit Custom. -
Fortsetter å sponse Norges Hyggeligste Håndverker
– Vi er svært fornøyd med fortsatt å være hovedsponsor for en kåring som skaper så mye engasjement og stolthet hos håndverkerne, sier Ingvild Øversveen, markedssjef for Volkswagen Nyttekjøretøy i Harald A. Møller AS. -
Først ute med «grønn rørinspeksjon»
JTR Gruppen, med hovedkontor på Nærbø, har fått overlevert sin første helelektriske rørinspeksjonsbil. Trolig er dette den første bilen i sitt slag i Norge. -
Har overtatt Fiat, Alfa Romeo og Jeep i Norge
Fra og med 1. desember 2021 har Bertel O. Steen overtatt importen av bilmerkene Fiat, Alfa Romeo og Jeep til Norge. -
Ford avduker neste generasjon av Ford Ranger: Smartere, tøffere og enda mer praktisk i bruk
Ford avduket i dag den smarteste, tøffeste og mest kapable Ranger pickup som noensinne er utviklet. -
Ranger i fire spesialutgaver
I løpet av året har Norge og Europas mest solgte pickup så langt i år, Ford Ranger, kommer i fire nye spesialutgaver. Nå skal de nye variantene prøvekjøres av europeisk presse. -
Tvinges til å kjøpe flere biler
Dagens regelverk tvinger KTV Group-eier Kennet Nilsen til å kjøpe flere biler enn han trenger. Årsaken er seteavgiften. Et baksete koster bygg og anleggsbedriften 674 000 kroner. -
Salgsstart på elektriske EQV varebil
Mercedes-Benz EQV varebil er et elektrisk alternativ med høyt fokus på komfort. Bilen har en rekkevidde på opptil 357 kilometer (WLTP), og kan hurtiglades med opptil 110 kW. Prisene starter på kr. 689.900,- og den kan bestilles allerede nå. -
Nye Ford E-Transit skal snart testes av norske kunder
Norge er et av tre land hvor den nye helelektriske varebilen Ford E-Transit snart skal tas i bruk i et stort kundetestprosjekt som gjennomføres i Europa. -
Ford lanserer to nye Ranger-spesialvarianter: Stormtrak og Wolftrak
Ford Ranger var Norges mest solgte pickup i Norge i fjor. Til høsten kommer den i ytterligere to spennende og eksklusive spesialvarianter: Ranger Stormtrak og Ranger Wolftrak. -
Toyota er Norges mest kjøpte bilmerke i første kvartal
Med over 6000 nyregistrerte biler så langt i år, topper Toyota listen over landets mest populære bilmerker ved å være størst både på person og varebil. -
Satser på elektriske varebiler
Bilansvarlig Ståle Thuv i Assemblin kunne uka før påske ta imot de første seks av i alt 32 nye, elektriske varebiler. -
Ford lanserer smarte speil for varebiler
Nå kan du få ettermontert et smart bakspeil til Transit Custom og 2T Transit. Speilet gir deg full oversikt bakover dersom du har varebil uten vindu bak eller fullastet bil. -
Ford utvikler egne lyspanel for å gjøre veiarbeid tryggere
Hvert år blir veiarbeidere som jobber langs europeiske veier skadet eller drept. Nå har Ford utviklet et eget avansert lysende panel som skal gjøre bilene og veiarbeiderne tryggere og synligere langs veien på mørke kvelder.