Sommerro – gammelt og nytt i skjønn forening

 
Sommerro – gammelt og nytt i skjønn foreningBildet: – Sammen med Aspelin Ramm har vi nok å holde styr på, sier prosjektleder Sverre Bringsrud Fekjær i Insenti.
AKTUELLE PROSJEKTER: Sommerro i Oslo blir et nytt kvartal som innehar det meste, som for eksempel hotell, bad, leiligheter, serveringssteder og kulturscene. Gammelt og nytt forenes – noe er vernet og mye skal restaureres.

Av Bjørn Laberg

– Sammen med Aspelin Ramm har vi nok å holde styr på, sier prosjektleder Sverre Bringsrud Fekjær i Insenti.

Insenti er byggherreombud på prosjektet innen fagene bygg, elektro, VVS og innkjøp.

LPO er arkitektene bak prosjektet, både når det gjelder transformasjonen av de gamle bygningene til hotell og de nye leilighetene i bakkant. LPO arkitekter sørger for at nytt og gammelt blir forent i skjønn forening. Dette gjennom tett kontakt med byantikvaren og arkitektkontorets lange erfaring med bygningsvern og arkitektur.

- Sammen med oppdragsgiver har vi fått til å ta vare på og videreutvikle dette ikoniske bygget til noe nytt og fantastisk, sier Hilde Lillejord, kommunikasjonsansvarlig og partner i LPO arkitekter.

Den solide, lange teglsteinsfasaden til gamle Oslo Lysverker på Solli plass er porten inn til bydelens nye kvartal. I gamledager var det her man betalte strømregningen over disk, gjerne etterfulgt av et bad i standsmessige Vestkantbadet. Sistnevnte bevares, restaureres, drives videre av hotellet og gjenåpnes for publikum.

 Jo høyere, desto nyere

På en omvisningsrunde starter vi i nettopp Vestkantbadets gamle lokaler i kjelleren. Her står omkledningsavlukker, garderober, kuldekulp og basseng i sin opprinnelige form. 
– Det meste av det vi ser her skal bevares og restaureres. Og det er ikke uten utfordringer, spesielt med tanke på bygningsmessige vernekrav og tilpasning av teknikk, forteller Fekjær.
Videre beveger vi oss opp i storsalen som tidligere huset skrankene hvor strømregninger ble betalt. Herfra går ferden innover og oppover i prosjektet, som i økende grad preges av nybygg.

– I all hovedsak er alt over 3. etasje, samt bygg i bakgården nybygg. Unntaket er det smale bygget ut mot Solli plass hvor Oslo Lysverker holdt til. Her kommer det hotellrom fra 2. til 6. etasje i unik art deco-stil med ny takterrasse og sirkulær restaurant på taket. Nord i kvartalet forlenges hotellet med tilbygg med hotellrom, boliger og eget utendørs svømmebasseng på taket. I bakgården, sentrert på det eksisterende bygget, kommer det en ny hotelldel og eget konferanseområde. Videre blir det totalt fire restauranter, der to er tilknyttet hotellet og to er frittstående. Velvære kan nytes i hotellets treningssenter, Vestkantbadet eller i noen av hotellets flere behandlingssentre, sier Fekjær. 

Kompleks med gammelt og nytt

Hotellet, som også inkluderer det gule ambassadebygget i Inkognitogata som skal huse suiter i toppklasse, får totalt 231 rom og kulturscenen Lysverker Scene med plass til 150 personer. I kvartalet oppføres det i tillegg tre nybygg med til sammen 56 leiligheter. Mellom byggene kommer grøntområder og små torg.
– Sommerro er et omfattende prosjekt som krever at vi har tunga rett i munnen, sier Fekjær og refererer spesielt til kombinasjonen av gammelt og nytt. Arkitektoniske detaljer og eksisterende interiør skal bevares og fungere sammen med nye, moderne funksjoner. Gammel storhet møter moderne tekniske og bygningsmessige krav.
I prosjektets tekniske rom finner vi bevis på nettopp dette.

Enorme faseskiftetanker

– Kravene og behovene fra alle de forskjellige brukerne øker kompleksiteten på tekniske fag. Det er enorme faseskiftetanker og ventilasjonsaggregater-, kjøle- og varmepumper, inkludert spesialaggregater til svømmebasseng og garderobe. Den kombinerte varme- og kjølesentralen oppholder en sone på rundt 165 kvadratmeter. Videre er det over 1400 kvadratmeter med ventilasjonsrom, ny hovedtavle og mangfoldige underfordelinger for et topp moderne elektroanlegg, sier Fekjær.
– Det gjenstår mye arbeid, men vi er i rute til overlevering av hele prosjektet sommeren 2022, avslutter Sverre Bringsrud Fekjær.  

Eiere av bygget er Aspelin Ramm og Strawberry, og hotellet skal driftes av Nordic Choice Hotels & Resorts. 

Bildet: Fasade mot Solli Plass

Bildet: Gamle takmalerier er tildekket

Bildet: Utsikt fra det som skal bli sirkulær takresteurant

Bildet: Bassenget i Vestkantbadet

Bildet: Spesialaggregater til svømmehall og garderober

Bildet: Kuldekulp med bjørnemotiv i Vestkantbadet

 

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår